https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-chteji-zakazat-chov-slepic-v-klecich-od-roku-2027
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci chtějí zakázat chov slepic v klecích od roku 2027

19.12.2019 00:18 (ČTK)
Poslanci chtějí vládní novelu zákona o ochraně zvířat před týráním rozšířit o zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. / Ilustrační foto
Poslanci chtějí vládní novelu zákona o ochraně zvířat před týráním rozšířit o zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslanci chtějí vládní novelu zákona o ochraně zvířat před týráním rozšířit o zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. Skupina zákonodárců, ve které měli zastoupení ANO, ČSSD, Piráti, TOP 09 a SPD, včera v dolní komoře novináře informovala o tom, že pozměňovací návrh budou chtít projednat ve výborech. Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012.
 

Podle jednoho z předkladatelů Jana Schillera (ANO) je chov nosnic v klecích přežitkem, není dobrý pro jejich život, stejně tak pro jejich vejce. Podle Piráta Jana Pošváře je reálné klecové chovy ukončit za sedm let, chovatelé se podle něj na to budou moci připravit. Stejně jako další poslanci zmínil to, že supermarkety se dobrovolně zavazují, že vejce z klecových chovů nebudou nabízet od roku 2025.

Roman Sklenák (ČSSD) očekává v souvislosti s návrhem širokou debatu a nevyloučil neúspěch. "Obdobné návrhy budou přicházet znovu a znovu, není otázkou, jestli budou klecové chovy zrušeny, ale kdy," konstatoval. Vlastimil Válek (TOP 09) zmínil jako jediný argument proti změně riziko zdražení vajec. Fakta tomu podle něj ale nenasvědčují, k tomu se podle něj jasně prokázalo, že vejce z volných chovů jsou jako potraviny kvalitnější.

Vládní návrh zákona o ochraně zvířat před týráním zahrnuje zatím definici takzvaných množíren a jejich zákaz, zpřísnění chovů šelem nebo možnost státního příspěvku obcím na péči o zvířata. Vláda ho schválila na jaře, plánovala, že by změny měly začít platit v prvním čtvrtletí příštího roku. Norma nyní čeká na projednání ve výborech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

19.12.2019 07:47
Prostě největší odborník na slepice je ten, kdo slepici viděl max. na obrázku.
Přitom slepice v hejnu si konkurují, bojují o pozici a tu nejslabší klidně uklovou k smrti. Slepice v kleci má klid, bez stresu a protože je v pohodě, tak má taky nejvyšší snůšku. Při nepohodě by nic nenesla.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.12.2019 10:29 Reaguje na Richard Vacek
No jistě, ale vykládejte to těmhle lidem. Navíc zde hrozí reálné nebezpečí salmonelózy a za další ta vejce o dost zdraží. Přitom jejich nutriční hodnota se nezmění ani o píď.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.12.2019 19:44 Reaguje na pavel peregrin
Ve skutečnosti se zhorší, protože v nich bude víc cholesterolu. Slepice v kleci má asi 50% cholesterolu ve vejcích oproti slepici ve výběhu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.12.2019 21:23 Reaguje na Jan Šimůnek
To jsem nezaznamenal, můžete dát odkaz?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist