https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posouzeni-tezby-vltavinu-v-besednici-bylo-zrejme-podjate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Posouzení těžby vltavínů v Besednici bylo zřejmě podjaté

22.1.2002 15:40 | PRAHA (EkoList)
Do konfliktu zájmů se zřejmě dostal soudní znalec Jan Otýs vypracováním posudku o smysluplnosti ochrany ložiska vzácných vltavínů u obce Besednice. Otýs totiž zároveň pracuje jako vedoucí Obvodního báňského úřadu v Plzni, který vydal povolení k vytěžení části besednického naleziště. EkoList o tom dnes informoval Vladimír Molek z občanského sdružení Calla. Otýs sám je ale přesvědčen, že o podjatost nejde.
 

Posudek, který si vyžádala obec Besednice, v podstatě podporuje plán obce a těžaře Jana Štýbra průmyslově vytěžit část ložiska vltavínů a zabránit tak nelegální těžbě, která devastuje okolní životní prostředí. Tento záměr schválil také báňský úřad, jehož šéfem je právě autor posudku Jan Otýs. Podle Molka je to učebnicová ukázka konfliktu zájmů a nekompetentnosti úředníka státní správy. "Celý posudek je tak zpochybněn," zdůraznil Molek. Zákon o soudních znalcích mu dává za pravdu: "...znalec nesmí podat posudek, jestliže lze mít pro jeho poměr k věci, k orgánům provádějícím řízení, k účastníkům nebo k jejich zástupcům pochybnost o jeho nepodjatosti...". Avšak Otýs je jiného názoru: "Podjatost u mě nepřichází v úvahu. Jsem pouze vedoucí úřadu, vlastní státní odborný dozor vykonávají techničtí pracovníci úřadu," říká.

Vyjádření krajského soudu v Plzni, jehož znalcem Otýs je, se redakci zatím nepodařilo sehnat. Podle Ladislava Gavlika z odboru organizace a dohledu ministerstva spravedlnosti lze však obecně tvrdit, že tam, kde dotyčný rozhoduje, by neměl zároveň dávat znalecký posudek. "Nezáleží na tom, kdo bezprostředně provádí technický dozor, rozhodovací pravomoc nese vedoucí úřadu," vyvrací Otýsovu argumentaci Gavlik.

"Je to neslučitelné s jeho funkcí, nehledě na to, že o osudu vzácné přírodní památky rozhoduje geolog, přestože tu existují vyjádření odborníků, kteří jsou pro to mnohem kvalifikovanější," říká Molek a připomíná posudek Václava Nováka, soudního znalce v oboru drahé kovy a kameny, který působil mimo jiné ve funkci kurátora fondu vltavínů Jihočeského muzea.

Proti plánu odtěžení pravděpodobně nejvzácnější části naleziště se postavily občanská sdružení Calla a Jihočeské matky s tím, že chránit přírodní památku těžbou je nesmysl. Podle Otýse však nápad není špatný. "Osobně té těžbě fandím," přiznává Otýs. Podle něho je to způsob, jak zastavit nelegální kopáče a zároveň zpřístupnit vzácné kameny pro veřejnost a výzkum. "Jediným racionálním řešením je užitkovou složku vydobýt, čímž pomine důvod plochu dále devastovat, a dobývací prostor následně sanovat a rekultivovat nejlépe na les. Pouze v ostatních částech ložiska, nezasažených dosud devastací, je možno vytvořit skanzen chránící vzácný přírodní výtvor," píše Otýs v závěru posudku.

Spor o budoucnost besednických vltavínů je v současné době zablokován, protože probíhají odvolací řízení jak proti samotnému povolení těžby báňským úřadem, tak proti předchozímu souhlasu orgánů ochrany přírody.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist