https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posypova-sul-se-na-ceske-silnice-dovazi-predevsim-z-nemecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Posypová sůl se na české silnice dováží především z Německa

21.12.2001 15:40 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Největší český prodejce posypové soli, společnost H & P Trading z Ústí nad Labem, dováží posypový materiál ze solných dolů z oblasti německého Meklenburska. Spolumajitel firmy Vladimír Havel pro ČIA uvedl, že objem dovezené soli je závislý na charakteru počasí a délce zimy.
 

"Za osm let existence naší firmy jsme nejvíce posypové soli dovezli v roce 1999, a to téměř 100 tisíc tun. Pro špatnou splavnost řeky Labe jsme letos museli většinou použít služeb automobilových dopravců," doplnil V. Havel. Podle jeho slov dodává tato firma sůl zejména do severních, západních a středních Čech. "V Čechách máme tři velkosklady, jinak většinou sůl dodáváme přímo do skladů odběratelů," pokračoval Havel. H & P Trading má podle Havla s desítkami okresních silničních správ, dálničními středisky i dalšími partnery v časovém předstihu uzavřené smlouvy o dodávkách posypové soli. Skutečně dodané množství je přizpůsobováno aktuálním potřebám s ohledem na počasí. Veškeré zakázky pro státní podniky a instituce jsou realizovány prostřednictvím veřejných soutěží.

"Sůl je v současnosti při správném dávkování a využití moderní techniky u posypových vozů ekologicky nejpřijatelnějším materiálem pro ošetřování silnic. Dokladem toho je široké využití soli při údržbě silnic v rakouských Alpách, u nás se sůl znovu začíná používat na Šumavě a v Jizerských horách. Používané inertní materiály, především škvára, jsou pro životní prostředí jednoznačně horší," zakončil Havel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist