https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinovy-prumysl-ma-mit-neutralni-nebo-pozitivni-dopad-na-zivotni-prostredi.takova-je-vize-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravinový průmysl má mít neutrální nebo pozitivní dopad na životní prostředí. Taková je vize EU

11.3.2020 04:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chutné, výživné, s minimem pesticidů a vypěstované šťastným farmářem. To je cíl!
Chutné, výživné, s minimem pesticidů a vypěstované šťastným farmářem. To je cíl!
Licence | Volné dílo (public domain)
Zajištění kvalitních potravin při šetrném zemědělství – to je cíl strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ (Farm to Fork), kterou připravuje Evropská unie v rámci Zelené dohody pro Evropu. Svoje podněty ke strategii mohou posílat všichni občané EU. Veřejná konzultace k „cestovní mapě“ tzv. roadmap běží po čtyři týdny, od 17. února do 16. března 2020.
 

Snahou Evropy je v čase klimatické krize dosáhnout udržitelného zemědělství. A produkce potravin významně přispívá ke znečištění ovzduší, půdy a vody, k produkci emisí skleníkových plynů i ke ztrátě biologické rozmanitosti. Nedávná Zpráva o změně klimatu a půdě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) odhaduje, že 25 – 30 % celosvětových emisí skleníkových plynů připadá na potravinový systém.

Smyslem dokumentu je urychlit přechod na udržitelný potravinový systém tak, aby měl neutrální nebo pozitivní dopad na životní prostředí. Strategie má stanovit ambiciózní cíle pro snižování použití pesticidů, hnojiv a antibiotik, a vzít v úvahu vědecké důkazy o rizicích dalších chemických látek, jako jsou například endokrinní disruptory, to je látky narušující fungování hormonálního systému.

Tento přechod mají uskutečnit především zemědělci a rybáři, a EU se je k tomu bude snažit motivovat. Nejvýznamnějším nástrojem pro tuto motivaci je Společná zemědělská a Společná rybářská politika, které určí pravidla a požadavky přidělování dotací.

Potravinový řetězec ale nezahrnuje jen zemědělce, ale i zpracování potravin, balení a dopravu zboží, které by měly směřovat k principům cirkulární ekonomiky.

Posílení by měla doznat i odpovědnost kladená na spotřebitele. Komise slibuje lepší informace týkající se původu zboží, jeho výživové hodnoty a ekologické stopy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

11.3.2020 08:55
Dneska vám bez chemie nevyroste ani krmná řepa.Kdyby sadaři nepoužívali postřiky,tak mají po úrodě.Tak jsem si vzpoměl když tady chtějí likvidovat těch pár kusů dobytka,jaká to musela být krásná doba kdy se po amerických obrovských pláních proháněli miliony kusů bizonů.To muselo být metanu a na co to mělo vliv?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.3.2020 10:09
Ale jistě, všechno jde. Potraviny za použití přiměřené chemie = levné potraviny, potraviny s vyloučením chemie = drahé potraviny. To je třeba obyvatelstvu sdělit, nic víc, nic míň.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.3.2020 15:15 Reaguje na pavel peregrin
Tak ono to vyjde cca na stejno. Cena za levné potraviny se dorovná cenou za odstranění škod po chemizaci. Vyjde to na stejno, jen koncový zákazník se bude plácat po ramenou jaký je to pašák. ;)
Odpovědět
sv

11.3.2020 12:11
Zajištění kvalitních potravin při šetrném zemědělství = GMO.
Odpovědět
VK

Václav Kain

11.3.2020 12:49
Pane když vyloučíte úplně chemii,tak vám nevyroste vůbec nic.I zahrádkáři musejí používat chemii.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2020 10:47 Reaguje na Václav Kain
Nemusejí, jen to jinak hodně z nich neumí....
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.3.2020 11:33 Reaguje na Václav Kain
Pane, bez použití jediného gramu "chemie" každoročně vypěstuji cca 4 metráky zeleniny (z toho 3 metráky brambor) a tři metráky ovoce. Stačí jen nebýt hamižný bezohledný imbecil
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.3.2020 16:34 Reaguje na Jakub Graňák
Ono totiž klasické hnojení většině dnes nevoní. A navíc - po zásazích EU a našich slouhů ho už není kde brát. Chovy vymizely. A to co vyprodukují čističky má te chemie ještě víc.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.3.2020 16:52 Reaguje na Zan K.
Hnůj bereme od jednoho souseda (malozemědělce) za cenu odvozu, rozhazuju to ručně.
Problém je spíš v aplikacích různých pesticidů - lidi jsou prostě shnilí vzít do ruky motyku, místo toho postříkají totálkou. Do brambor posíláme každý den děti se sklínkou (tchán je motivuje finanční odměnou) a funguje to skvěle, nehledě na fakt, že učíme děti pracovním návykům od útlého dětství.
Odpovědět
ZK

Zan K.

11.3.2020 13:06
Potravinový průmysl má mít neutrální nebo pozitivní dopad na životní prostředí. Taková je vize EU....Ovšem to jsme věděli už před vstupem do EU, to nám nemusí připomínat. Spíše se musíme ptát, proč jejími direktivami a našimi lidmi co to zabezpečovali jsme přišli i o to málo, co nám zbylo. A proč se stále řídíme jejími "radami" a příkazy, když snad máme dost vlastních odborníků, kteří to dokáží jasně pojmenovat a říci jak dál. Takže stále stejně. Měli jsme Moskvu k poslouchání, dnes máme Brusel. A vlastní hlavy jaksi přestávají fungovat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.3.2020 15:37 Reaguje na Zan K.
O co jsme přišli?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.3.2020 15:21
Mně to připadá jako dobrý příklad zbožného přání do výkladového slovníku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist