https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potraviny-by-mohly-byt-hodnoceny-podle-sve-udrzitelnosti.planet-score-mozna-nahradi-kritizovane-nutri-score
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potraviny by mohly být hodnoceny podle své udržitelnosti. Planet-score možná nahradí kritizované Nutri-score

10.12.2021 00:52 | PRAHA (ČTK)
Planet-score by podle ředitele komory pro programování a strategii Miroslava Koberny mohlo v sobě mít započítané také emise skleníkových plynů produkovaných při výrobě, nebo informaci, zda se jedná o biopotraviny.
Planet-score by podle ředitele komory pro programování a strategii Miroslava Koberny mohlo v sobě mít započítané také emise skleníkových plynů produkovaných při výrobě, nebo informaci, zda se jedná o biopotraviny.
Foto | Anna Shvets / Pexels
Místo jednotného systému měřícího nutriční hodnoty tzv. Nutri-score by mohlo být v celé Evropě Planet-score. To by kromě výživových hodnot řešilo také udržitelnost, pohodu zvířat nebo uhlíkovou stopu z hlediska dopravy. Právě nové celoevropské značení by podle zástupců Potravinářské komory ČR mělo být jedním z hlavních témat českého předsednictví Evropské unii, které nastane v druhé polovině příštího roku.
 

Podle prezidentky komory Dany Večeřové konečně začala komise s diskusí o značení, dříve to vypadalo, že Nutri-Score prostě prosadí. Proti podobě navrhované komisí se komora opakovaně stavěla, vadilo jí, že se do měření nepočítá s velikostí porcí nebo nerespektuje způsob úpravy potravin. Tím pádem například bramborové hranolky získaly nejlepší hodnocení, protože se nepočítalo s jejich následným smažením nebo namáčením v omáčkách.

Planet-score by podle ředitele komory pro programování a strategii Miroslava Koberny mohlo v sobě mít započítané také emise skleníkových plynů produkovaných při výrobě, nebo informaci, zda se jedná o biopotraviny. Podle Koberny šlo i u Nutri-score o francouzskou myšlenku, když však tamní producenti zjistili, co ve skutečnosti schválili, začali vymýšlet systém nový. Do negativního hodnocení se podle něj dostaly například francouzské tučné sýry, ale také tamní masné výrobky.

O zavádění Nutri-score se hovoří již několik let, proti jeho povinnému používání se staví Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR, rezervovaně se k němu staví také ministerstvo zemědělství, naopak kladně ho hodnotí zdravotnický resort. Na jeho podporu vznikla také platforma Pro Nutri-score. Zatím je v ní 13 členů, například některé lékařské organizace, obchodníci či výrobci potravin.

Nutri-score označuje na přední straně obalu potravin písmeny A až E a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Algoritmus výpočtu systému dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina.

Dalším tématem by podle Koberny pro české předsednictví měla být revize informací na potravinách ohledně dob minimální trvanlivosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.12.2021 05:37
Planet score je lepším nástrojem pro hodnocení udržitelnosti. Tlustí lidé umírají dříve, neberme jim jejich požitky. Planeta to ocení!
Odpovědět
VN

Vilém N

10.12.2021 07:49
Super. Konečně nastane boom geneticky modifikovaných, uměle hnojených potravin :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2021 07:53
Rozhodně přínosnější nápad než Nutri-score. Posoudit co je zdravé a co ne se dá poměrně snadno, ale posoudit co má jakou uhlíkovou stopu atd. to už je někdy téměř nemožné.

Dobrá práce.
Odpovědět
DA

DAG

10.12.2021 08:39
Hranolky jako zdravá strava. To nevymyslíš :) Však se na každém výrobku uvádí kolik má Kcal na 100 g. Z toho si lidi musí odvodit kolik toho můžou sníst.
Zjednodušení může podle mého dokonce vést k nevyvážené stravě, protože lidé pod dojmem zdravé stravy můžou některé důležité položky vynechat. Většině to bude jedno.
No a planet score. Kdo by to určoval. Nějaké firmy, které si to dají dobře zaplatit. Další potřební úředníci, kteří se zaplatí z peněženek spotřebitelů. Nicméně je to tak strašná blbost, že bych se nedivil, kdyby se toho úředníci EU chytli :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2021 18:39
Pane vachmajstr vy jste ale hlava! Jednu hloupost střídá ještě hloupost
větší. Jím, co mi chutná, na co mám a co potřebuji k doplnění energie.
Nějaké barvičky na obalu mi jsou ukradené stejně, jako většině normálních
lidí. Pro pár procent fanatiků zkoumat podobné hodnoty je hloupost, pokud
jsou tak hloupí, že to nevědí sami a potřebují to tam mít napsáno.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.12.2021 19:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Barvičky a písmenka. Mně je už teď líto starších lidí, kteří se snaží s brýlemi i lupou číst složení výrobků. A ani tak se to často přečíst nedá. Sama už mám taky problém, složení je psáno menší a menší velikosti písma, teď už 1 mm. Mám si brát na nákup mikroskop? Ne, řeším cenu, původ a zkušenosti, a ani jsem si nevšimla, že by mí mladí řešili na potravinách semafor. My doteď žili bez semaforu, jejda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist