https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-dokoncilo-upravu-toku-trebovky-v-useku-trebovice-ceska-trebova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe dokončilo úpravu toku Třebovky v úseku Třebovice – Česká Třebová

2.10.2022 00:27 | ČESKÁ TŘEBOVÁ (ČTK)
Zdroj | Povodí Labe
Podnik Povodí Labe dokončil po třech letech prací úpravy toku Třebovky v úseku Třebovice – Česká Třebová. Projekt byl poslední částí systému protipovodňových opatření v povodí řeky, uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Oblast v roce 1997 zasáhly rozsáhlé záplavy.
 

Součástí stavby byly úpravy koryta řeky v obcích Třebovice a Rybník a v části České Třebové v délce 4,9 kilometru. Stavbaři vybudovali nové opěrné, nábřežní a protipovodňové zdi a upravili a zvýšili podezdívky oplocení. Postavili také zemní hráze a dva zdrsněné kamenné skluzy.

"Celkem bylo postaveno devět nových mostů a 13 lávek, pevná opatření byla na několika místech doplněna mobilním hrazením," uvedla Bendová. Náklady dosáhly 450 milionů korun, státní podnik na ně získal část peněz z dotačního programu ministerstva zemědělství. Díky opatřením by měla být obec Třebovice i Česká Třebová ochráněny před padesátiletou vodou.

Povodí Labe zbývá po povodních v roce 1997 postavit ještě poldr u Kutřína na Chrudimsku. Stavba zhruba za 400 milionů korun bez DPH začala loni v dubnu a měla být dokončena v říjnu 2024. Vybudování poldru ale zdržely komplikace s nestabilním podložím, kvůli nimž Povodí Labe ukončilo smlouvu na výstavbu se stavební společností OHLA ŽS a hledá nového zhotovitele.

Na Orlickoústecku povodně před 25 lety poškodily přes 2000 rodinných a bytových domů, 13 z nich zcela zničily. Stovky lidí musely opustit své domovy. Záplavy měly i další negativní dopady. Změnila se povodňová pásma, pojišťovny výrazně zvýšily ceny pojistek nemovitostí nebo lidem nechtěly domy pojistit vůbec. Ceny nemovitostí v oblasti do doby vybudování protipovodňových opatření výrazně poklesly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.10.2022 07:32
Dělat v obcích protipovodňová opatření nedává v kontextu vodních srážek velký smysl, tam se s tou vodou moc nenadělá a jen se vytvoří vyšší zdi čímž se odtok výrazně zrychlí a obce které jsou po proudí mají jen o něco rychlejší problém, který se na ne hrne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist