https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-zacalo-po-obnove-napoustet-vodni-nadrz-pobliz-boskovic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy začalo po obnově napouštět vodní nádrž poblíž Boskovic

18.2.2024 18:30 (ČTK)
V nádrži vznikl i nový ostrov, který poslouží především pro hnízdění ptactva.
V nádrži vznikl i nový ostrov, který poslouží především pro hnízdění ptactva.
Vodohospodáři z Povodí Moravy začali po obnově napouštět vodní nádrž nedaleko Boskovic na Blanensku. Plná by mohla být do jara. V nádrži vznikl i nový ostrov, který poslouží především pro hnízdění ptactva, informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Obnova stála téměř 22,4 milionu korun.
 

Práce na vodní nádrži Skalice vodohospodáři zahájili loni na jaře, hotovo bylo na podzim. Napouštět ji začali v lednu, plná by mohla být na přelomu února a března. "Naším cílem bylo vrátit nádrži v plné míře funkci zadržování vody v krajině, což je podstatné zejména v období sucha. Nádrž však bude schopná převést i povodňové průtoky, a to až na úroveň tisícileté vody. Obnovou však dosáhneme i zlepšení dalších funkcí, jako posílení ekologické stability, biodiverzity a prodloužení životnosti nádrže na další desítky let," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Vodohospodáři obnovili hráz a funkční objekt. Nádrž má nový bezpečnostní přeliv, skluz i vývar. Ze dna vodohospodáři odstranili 20.000 metrů krychlových sedimentu. Vznikl i nový ostrov. "Těžba sedimentů probíhala výhradně ze dna nádrže tak, abychom zachovali litorální pásmo, což je důležité pro organismy žijící na břehu v těsné blízkosti nádrže. Nový ostrov poslouží zejména pro hnízdění ptactva. Sediment jsme ale odstranili také z přítoků do nádrže, kde jsme vyhloubili malé tůně, které zvyšují biodiverzitu prostředí," uvedl Gargulák.

Vodní nádrž Skalice je průtočná, vtékají do ní dva potoky – Výpustek a Chlumský potok. Nádrž slouží k zachytávání povodňových průtoků, chovu ryb a jako přirozený vodní biotop. Vodní plocha o rozloze čtyři hektary tvoří v území významný krajinný prvek, umožňuje život vodním a s vodou spjatým živočichům a esteticky dotváří okolní krajinu.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů. Povodí Moravy zasahuje do pěti krajů, zejména Olomouckého a Zlínského.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HK

Hana Kvapilová

19.2.2024 09:04
Pohled z druhé strany. https://ohlasy.info/clanky/2023/10/rybicek-skalice.html
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.2.2024 18:53 Reaguje na Hana Kvapilová
Jasně, to již přeci říkávala Barunce její babička v Ratibořicích „Není člověk ten, který by se zavděčil lidem všem…“
Autorovi článku z Vašeho příspěvku se tedy nemusí líbit nově upravené vodní dílo a může si po jeho úpravě hledat třeba i argumenty proti. Včetně kritiky ceny díla a třeba i poukazováním na potřeby těch peněz pro zdravotnictví a školství.
Jinému by se třeba nemusela líbit bývalá zanedbanost rybníčku, plného sedimentů, splachů z okolních polí a jiného nepořádku, či dokonce i odpadků.
A vodohospodáři, tomu zase mohla vadit nefunkčnost zanedbaného vodního díla, za které nese svou odpovědnost, třeba z titulu jeho správce.
Jasně, každý může mít i názor odlišný od názoru investora a povolovacího orgánu. Je snad samozřejmé, že jestli má být rybníček po opravě napuštěn v průběhu letošního jara, až za pár týdnů, sotva na něm hned budou plavat kachničky.
Ó, Hrůzo hrůz! Možná se změní i současné druhy ptactva a jiných živočichů, které tuto oblast nově osídlí. To jistě nějakou dobu potrvá. Proto autor může sledovat postupnou obnovu ekosystému v rybníčku, v jeho okolí a blahořečit za to, jím kritizovanému investorovi...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.2.2024 12:59 Reaguje na Tonda Selektoda
člověk by neměl být zas tak moc sebestředný aby si myslel, že všechny peníze slouží k jeho prožrání.
Nicméně často ta upjatost na sebe se vyskytuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist