https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-zmenil-podobu-ceskeho-svycarska-nekde-zustaly-jen-hole-strane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár změnil podobu Českého Švýcarska, někde zůstaly jen holé stráně

29.7.2022 11:32 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Rozsáhlý požár za pět dní zcela změnil podobu některých míst v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku. Tam, kde stály vzrostlé smrky, jsou černé holé stráně. Tu a tam ještě stojí listnatý strom, zatímco opodál doutná kmen. Po silnici z Hřenska na Mezní Louku se vine pět kilometrů dlouhá hasičská hadice. Vůni lesa nahradil zápach spáleniště, nad kterým krouží po celý den vrtulníky a letadla. Ze země zasahují stovky hasičů, v boji s ohněm nepolevují ani v noci.
 

Hasičům se i dnes daří držet požár v Národním parku Českém Švýcarsku na ploše pět krát dva kilometry. Večer a v noci na dnešek natáhli vedení vody k Pravčické bráně, aby ji mohli bránit ze země. Jako náhrada za letadla Canadair z Itálie, která ve čtvrtek pomáhala s hašením, přiletí dnes po poledni do České republiky dva letouny podobného typu ze Švédska. Letouny z Itálie se musely dnes vrátit, aby se zapojily do hašení požárů na Apeninském poloostrově.

V noci na dnešek se hasiči zaměřili především na obranu evakuovaných obcí, Hřenska a Janova. Doplnili vodu do požárních nádrží v Janově a Labské stráni, které se v předchozích dnech vyprázdnily. Natáhli hadice k Pravčické bráně, aby měli místo lépe pod kontrolou, protože tam stále hrozí vznik nových ohnisek. V místě dosud bylo možné zasahovat jen leteckým hašením. Podle mluvčího hasičů Ústeckého kraje Lukáše Marvana pořád vznikají nová ohniska, hasiči doufají, že v následujících dnech zaprší.

Letouny Canadair z Itálie, které zasahovaly u požáru ve čtvrtek, podle Marvana velmi pomohly. Dokázaly do Hlubokého dolu shodit 48 000 litrů vody za hodinu. Náhradou za ně dnes přiletí dva letouny podobného typu ze Švédska.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru uvedl, že se jedná o švédské stroje Air Tractor. Na jejich zapůjčení se ve čtvrtek večer domluvil se svým švédským protějškem Morganem Johanssonem.

Tyto letouny, které v 8:00 odstartovaly ze Švédska, jsou podle odborných leteckých serverů americké původně zemědělské stroje. Podobně jako canadairy mohou nabírat vodu přímo z hladiny. Každý pojme 3000 litrů vody, tedy asi polovinu toho, co letouny z Itálie. "Přílet je plánován na 12:30. Po nezbytných procedurách a průzkumu budou okamžitě nasazeny do akce," doplnili na twitteru hasiči.

Se zvládáním požáru v těžko přístupném terénu pomáhají také vrtulníky s vaky na vodu. Armáda ve čtvrtek nasadila k hašení třetí, silnější vrtulník. Kromě armádních strojů se do hašení požáru v národním parku zapojilo dalších pět vrtulníků. Dva poskytla policie, jeden firma Czechoslovak Group a po jednom Polsko a Slovensko.

Turisté se do Hřenska, Mezné či Mezní Louky zřejmě ještě dlouho nedostanou. Nejprve musí pominout nebezpečí, které je slyšet a cítit ve vzduchu. Řada stromů sice ještě stojí, ale co chvíli někde nějaký spadne. Situace na místě se zatím nemění, hasičům se daří držet linii, která chrání před ohněm další obce, pod kontrolou nicméně požár ani po pěti dnech vytrvalé práce není.

Děčínský magistrát obdržel žádost Národního parku České Švýcarsko o vydání zákazu vstupu do lesa ve vybraných lokalitách. Úřad o ní rozhodne ještě dnes. "Žádost jsme dostali před malou chvilkou, kolega na ní pracuje, pravdopobně jí bude vyhověno," uvedla před 10:00 mluvčí města Romana Silvarová. Správa národního parku nejprve požadovala zákaz vstupu do celého parku. Po debatě se starosty obcí v Ćeském Śvýcarsku rozhodla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) tak neučinit. Starostové argumentovali tím, že by byl ochromen turistický ruch i v místech, kde nehoří.

Pokud magistrát žádosti vyhoví, budou uzavřeny přesně vymezené části parku v katastru území obcí Hřensko a Jetřichovice. "Nechceme omezovat život lidí v okolí, ale v místě hašení mají turisté tendenci pořizovat si fotografie, tím ohrožovat svou bezpečnost a překážet v likvidaci požáru. Strážci přírody budou dohlížet na dodržování zákazu vstupu do vymezených částí," uvedla Hubáčková.

Vstup do oblastí zasažených požárem hlídá policie, k ní se připojí i strážci přírody. Magistrát opatření zveřejní na úřední desce. Součástí tohoto dokumentu bude mapa území, do kterých nebude povolen vstup.

V Národním parku České Švýcarsko hoří od neděle. Požár v parku zasáhl rozlohu zhruba 1200 hektarů. Z ohrožených vesnic už muselo odejít kolem 500 lidí. Na místě bylo v posledních dnech zhruba 450 až 500 hasičů.

S požárem bojují hasiči i na německé straně národního parku v Saském Švýcarsku. Oheň tam zasáhl plochu asi 250 hektarů, tedy asi čtvrtinu toho, co v Česku. Dnes ráno na místě zasahuje 220 hasičů, během dne mají do národního parku dorazit posily z jiných částí Saska. Hasiči využívají sedm vrtulníků, další dva s termokamerou na terén obhlížejí. O víkendu počítají s pomocí vrtulníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 14:52
Pozitivum: Nebude les, ale ty výhledy do daleka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.7.2022 20:44
Byly doby, kdy tomu také tak bylo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.7.2022 14:50
Bylo. Lesy ve skalách jsou přirozený nálet. Tam nikdo nesázel. A složení po požáru bude zase nálet. Zajímavé že jehličnatý.
Kůrovec a požár sežral většinově hospodářský les na lidsky dostupných plochách. Škoda dřeva.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.7.2022 16:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přesně tak a ty bláboly si mohou všichni ekologisti odpustit.
Ve skalách to byl NP a mimo ně se stal jedním podpisem hospodářský
les lesem zvláštního určení, jako součást "pokusu" o vytvoření
bezzásahového lesa v NP. Pokus se zvrhnul v požár a nyní budeme
desetiletí čekat, co tam vůbec bez pomoci člověka naroste.
Jsem zvědav, co budou dělat, když se tam zalíbí akátu, klejiše,
lupině a nedej bože zase i tomu smrku. To bude mazec rozhodnout
co s tím a jak se toho zbavit. Obávám se prvého lijáku, který
spláchne ten popel a obnaženou půdu do údolí. To bude pohroma
pro soutěsky a potoky včetně Kamenice. Ty tuny bahna z půdy
a popela nezpevněného kořeny rostlin poletí z kopců jako raketa
a opět bude další práce pro hasiče.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist