https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozemkove-upravy-statu-se-zameri-na-ochranu-pred-suchem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pozemkové úpravy státu se zaměří na ochranu před suchem

7.9.2018 00:50 | PRAHA (ČTK)
Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se mají všechny projekty související se suchem zrychlit. / Ilustrační foto
Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se mají všechny projekty související se suchem zrychlit. / Ilustrační foto
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Stát bude dělat pouze takové pozemkové úpravy, které budou mít protierozní funkci, nebo budou zadržovat vodu v krajině. Po prvním jednání národní platformy pro boj proti suchu to novinářům řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) v tom duchu upraví metodiku státních pozemkových úprav, dodal.
 

Loni šly na pozemkové úpravy skoro dvě miliardy korun, meziročně o 59 procent více. Podle Tomana by se letos celková suma zvyšovat neměla. Na úpravy cest šlo loni 1,14 miliardy korun, na vodohospodářská opatření 210 milionů korun, na protierozní opatření 64 milionů korun a na návrhy. Více peněz se podle Státního pozemkového úřadu na tyto účely vynaložilo pouze v roce 2014, kdy suma přesáhla 2,1 miliardy korun.

"Do konce roku můžeme garantovat soupis hlavních problémů dnešních pozemkových úprav," dodal rektor ČZU Petr Sklenička. Podle něj dosavadní metodika akcentovala ochranu před povodněmi. "Do dneška nereagovala na sucho," dodal. Podle něj se projekty musí připravovat s dlouhodobou vizí a měly by již reagovat na postupnou klimatickou změnu.

Ministerstvo chce podle Tomana také co nejdřív sepsat všechny meliorizační systémy. "Stejně, jako meliorace můžou vodu odvádět, tak ji tam také můžou zadržovat," řekl Toman. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se mají všechny projekty související se suchem zrychlit. Podle něj se na nich mělo začít pracovat před 15 lety, ale ve skutečnosti se začalo před čtyřmi roky.

Jednání národní platformy na boj se suchem se minulý týden zúčastnili ministr Toman, ministr Brabec a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Dále například ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder a hydrolog Bohumír Janský.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist