https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-2-objevila-v-grebovce-strom-napadeny-kurovcem-pokaci-jej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 2 objevila v Grébovce strom napadený kůrovcem, pokácí jej

26.2.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
V Havlíčkových sadech v Praze 2 je strom napadený kůrovcem. Bude pokácen a dřevo zlikvidováno. / Ilustrační foto
V Havlíčkových sadech v Praze 2 je strom napadený kůrovcem. Bude pokácen a dřevo zlikvidováno. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Havlíčkových sadech v Praze 2 je strom napadený kůrovcem. Bude pokácen a dřevo zlikvidováno, sdělila včera mluvčí městské části Andrea Zoulová. Sady, známé také jako Grébovka, jsou od 60. let minulého století nemovitou kulturní památkou. Jde o druhý případ kůrovce v druhé městské části, objevil se už v nedalekých Riegerových sadech. Loni se se škůdcem potýkala rovněž Praha 12 i městská organizace Lesy hlavního města.
 

Napadený strom objevili zaměstnanci radnice při kontrole městských parků. "Jedná se o jeden smrk, který je škůdcem silně napaden. I v tomto případě bude strom v nejbližší době pokácen a zlikvidován, aby nedošlo k šíření škůdce a ten nenapadl další jehličnany," uvedla Zoulová.

Druhá městská část nechala v minulém týdnu pokácet tři smrky v Riegerových sadech napadené kůrovcem. Právě kvůli tomuto případu nechala zkontrolovat stromy v dalších parcích. Sady jsou městským parkem, který se rozkládá na ploše 11 hektarů a je pojmenován podle českého politika Františka Ladislava Riegera.

Loni se v Praze kůrovec objevil například v Modřanské rokli nebo v ulici Na Ořechovce. Za celý loňský rok společnost Lesy hlavního města Prahy musela v rámci hlavního města pokácet téměř 5000 metrů krychlových dřeva, z toho více než polovina byla napadena kůrovcem.

V českých lesích loni kůrovec podle dosavadních odhadů napadl smrky v rozsahu mezi 25 až 30 miliony metrů krychlových. Objem kůrovcového dřeva tak mohl meziročně stoupnout až o 40 procent, uvedl předminulý týden náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

26.2.2020 06:53
Už je to fakt trapný... mě se "libí", jak mnozí pořád razí tu mantru, že s kůrovcem se bojuje a že se ten boj dá vyhrát.... trapný a hrozně hloupý...

Všechny smrky, které stojí tam, kde přirozeně být nemají půjdou.. a nikdo a nic to nezastaví... jen se z toho dělá lidskou hloupostí a chamtivostí ještě větší katastrofa než by musela být.... s přírodní rovnováhou nelze bojovat... je jí potřeba přijmout a poučit se.....

Já ale žádné poučení nevidím... vidím jen pořád stejně špatný a nic neřešící přístup k přírodě... lidská tupost je fascinující.....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.2.2020 13:20 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jakou skladbu lesa s důrazem na ekonomickou návratnost a smysluplné využití pro majitele byste navrhnul?
Odpovědět
Hu

Hunter

27.2.2020 06:29
Mnohem zajímavější je, jak se tam ten kůrovec dostal. Protože ekologistický profesor, co získal profesuru v zemi, kde žádné lesy nejsou, vehementně tvrdí, že kůrovec nemůže doletět dál, než pár desítek metrů. Nejbližší kůrovčáky jsou ale od centra Prahy vzdálené hezkých pár kilometrů. Tak v tomhle případě do tý Grébovky asi dojel vlakem, metrem a tramvají:-).
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.2.2020 16:59 Reaguje na Hunter
Že by se tam dostal od stromu ke stromu, tak jak se šíří v lese? Stačí se podívat na ortofotomapu, aby člověk získal povědomí o tom kolik je v okolí zeleně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist