https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-koncepci-nakladani-s-kaly-z-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má koncepci nakládání s kaly z odpadních vod. Hnojit s nimi pole už nejspíš nebude možné

22.6.2020 23:58 | PRAHA (ČTK)
Očekává se, že v budoucnu již nebude možné vyvýžet kaly na pole jako hnojivo, a s největší pravděpodobností tak přijde na řadu spalování.
Očekává se, že v budoucnu již nebude možné vyvýžet kaly na pole jako hnojivo, a s největší pravděpodobností tak přijde na řadu spalování.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Městská Pražská vodohospodářská společnost (PVS) připravila koncepci nakládání s kaly, které vznikají při čištění odpadních vod. Nyní ji bude schvalovat hlavní město, následně by se na základě zvolené varianty měl připravit projekt nového řešení. Dosud se kaly využívají jako hnojivo v zemědělství, to ale zřejmě v budoucnu kvůli přísnějším pravidlům již nebude možné.
 

Podle předsedy představenstva PVS Pavla Válka koncepce popisuje dvě možnosti likvidace kalů. "Samozřejmě by se všem nejvíce líbilo, kdyby se pořád nezpřísňovala legislativa a mohli bychom kal dále vyvážet pro zemědělské účely," řekl. Očekává se nicméně, že to v budoucnu již možné nebude, a s největší pravděpodobností tak přijde na řadu spalování.

Válek řekl, že to by mohlo být buď v elektrárně v Mělníku, což ale naráží na legislativní problémy. Další možností je využití spalovny v Malešicích. "V koncepci se předpokládá, že by se do 14 až 16 měsíců měly získat závazné nabídky od těch dvou společností, což jsou Pražské služby a Skupina ČEZ," řekl. Poté by měli o definitivním řešení rozhodnout zastupitelé.

Jedná se o další velkou investici v rámci celkové přestavby Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Tam již město za 6,1 miliardy korun postavilo novou vodní linku a v plánu je rekonstrukce staré. "Doufám, že bychom v příštím roce měli získat stavební povolení a předpokládáme, že bychom zahájili stavbu někdy na jaře 2022," řekl Válek. Rekonstrukce by měla vyjít asi na čtyři miliardy korun.

ÚČOV na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, přičemž se navýšila její kapacita. Celkovou modernizaci čistírny za víc než deset miliard Kč minulá vedení metropole zdůvodňovala přísnějšími ekologickými podmínkami a předpisy EU. Městu se na stavbu nové linky nepodařilo získat dotaci a všechny náklady zaplatilo samo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.6.2020 08:11
Skoro to vypadá tak, že EU předpisy nás vedou k tomu, abychom z nízkokoncentrované škodliviny, která třeba vůbec neškodí, vyrobili vysocejedovatý koncentrát, který skladovat už může být problém.
Odpovědět
va

vaber

23.6.2020 09:04
tak s kaly není možné hnojit a vše co se používá a potom se splachuje do odpadu je přece nezávadné a přírodě nevadí jinak by se to nemohlo vyrábět. To do nás hustí každy výrobce chemie pro domácnosti ,tak to potvrzují odborníci ,tak kde je chyba? Kde jsou zelení zachránci přírody? Kde jsou Děti Země co navrhují ropáky?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.6.2020 09:53 Reaguje na vaber
Velmi správný postřeh. Ona opravdu lež se vždycky nějak prozradí. A co spotřebitelé, kteří ty jedovaté kaly, které nejsou vhodné ani na hnojení vlastně přes odpady z toho, co kozumují, nejsou i oni jedovatí, z toho, co jim obchdní řetězce prodávají jako "nezávadné" potraviny?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.6.2020 09:55 Reaguje na vaber
Velmi správný postřeh. Ona opravdu lež se vždycky nějak prozradí. A co spotřebitelé, kteří ty jedovaté kaly, které nejsou vhodné ani na hnojení vlastně přes odpady z toho, co kozumují, produkují. Nejsou i oni jedovatí, z toho, co jim obchdní řetězce prodávají jako "nezávadné" potraviny?
Odpovědět
MD

Marek Drápal

28.6.2020 12:40 Reaguje na Jiří Daneš
Značná část toxického obsahu ovšem pochází z průmyslových podniků. Chyba je primárně na straně PVS, která povoluje (a nechá si za to zaplatit) vstup těchto látek do své kanalizace. Hlídá si jen to, aby na výstupu bylo vše správně naředěno a "splnila se norma". Ovšem někde se to projevit musí. V řekách to na první pohled vidět není, ale v kalu ano. Čili situace má řešení. Stejně jako Pavel Válek jsem pro zemědělské využití kalů. Ovšem nejprve je nutno zajistit, aby byly kaly prosté těžkých kovů a jiných jedů z průmyslových podniků...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist