https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-odbahneni-tri-rybniky-z-nichz-dva-cekaji-opravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha odbahnění tři rybníky, dva z nich čekají opravy hrází

4.10.2017 13:52 | PRAHA (ČTK)
Rekonstrukce čeká Biologický rybník v Horních Počernicích, kde práce již začaly, a Olšanský rybník v Kunraticích (na snímku).
Rekonstrukce čeká Biologický rybník v Horních Počernicích, kde práce již začaly, a Olšanský rybník v Kunraticích (na snímku).
Praha odbahní tři rybníky, dvěma z nich navíc opraví hráze, výpustní zařízení a bezpečnostní přeliv. Rekonstrukce čeká Biologický rybník v Horních Počernicích, kde práce již začaly, a Olšanský rybník v Kunraticích. Odbahnění Olšanského rybníku a rybníku Strnad v Hostivících jsou naplánovaná na příští rok. Informoval o tom Jiří Karnecki z odboru ochrany prostředí pražského magistrátu. Se začátkem října začaly podzimní výlovy 26 pražských vodních ploch, které zakončí 10. listopadu výlov břevnovského rybníku Kajetánka.
 

Ceny za úpravy Olšanského rybníku a rybníku Strnad ještě nejsou jasně stanovené, podle hrubého odhadu by za každý z nich mělo město zaplatit šest až sedm milionů bez DPH, uvedl Karnecki. Za odbahnění Biologického rybníku Praha zaplatila 3,5 milionů korun s DPH a se stejnou částkou počítá na jeho rekonstrukci.

"Většině rybníků stačí odbahnění jednou za několik desítek let. Najdou se ale i výjimky, kde je potřeba udělat odbahnění častěji jako například na rybníce Strnad, kde došlo k zanesení rybníka za pouhých 10 let," sdělil ČTK Karnecki. Jeho rychlé zanesení způsobily práce na revitalizaci Litovecko-Šáreckého potoka a zvýšení výkonnosti špatně fungující čistírny odpadních vod v Hostivicích. Rybník Strnad, který je ve vlastnictví hlavního města, i když leží za jeho hranicí, čeká výlov ve čtvrtek 5. října a Olšanský rybník bude vypuštěn 21. října.

Smyslem podzimních výlovů je rozsazení ryb na další rybníky, čímž se zamezí jejich přeplnění v další sezoně. Pokud lze rybník vypustit úplně, vyloví se kompletně a ryby se sem vrátí na jaře nebo poté, co se zaplní vodou. "Dalo by se říct, že to jsou takové inventury, co nám tam pytláci a predátoři nechali," uvedl pro Karel Řezníček z pražského územního svazu Českého rybářského svazu.

Vylovené ryby, které dorostly lovné velikosti, rybáři vypustí do revíru pro sportovní rybolov, například do Vltavy, Berounky, Labe či do nádrží, jakou je Hostivařská přehrada či Džbán. Menší ryby na zimu umístí do rybníků, kde voda protéká, díky čemuž se ryby neudusí. Zároveň je mohou rybáři snadněji kontrolovat, než kdyby byly ve všech vodních nádržích. Na jaře je vyloví a vrátí zpátky do rybníků.

V pražských rybnících plavou kapři, líni, amuři, štiky, sumci, candáti a další druhy. "Kromě lososovitých ryb je tu skoro všechno," dodal Řezníček. Všechny ryby chované v pražských rybnících slouží k nasazování do revíru pro sportovní rybolov.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist