https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-v-lete-vyuzije-pro-ochlazeni-mesta-prusaku-podzemnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha v létě využije pro ochlazení města průsaků podzemních vod

29.4.2020 16:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čerpání vody z kolektorové sítě
Čerpání vody z kolektorové sítě
Zdroj | Hl. m. Praha
Praha začne pro splachování komunikací a zvlhčování vzduchu využívat průsakovou vodu ze své kolektorové sítě. Počítá se s tím v letních měsících v centru města. První čerpací zařízení napojené na podzemní rezervoár na průsakovou vodu vzniklo pod Uhelným trhem. Naplnění jedné cisterny o objemu 8m3 trvá 15 min.
 
Do pražské kolektorové sítě se od jejího vybudování přirozeně dostává značné množství průsakové vody, kterou je třeba neustále odčerpávat. Průsaková voda z pražského podzemí je v této lokalitě bez dalšího využití přečerpávána do Vltavy. Hl.m. Praha s městskými společnostmi Kolektory Praha a Pražskými službami hledalo způsob využití tohoto zdroje vody pro splachování ulic a chodníků v centru Prahy.

„Zařízení je schopno za 15 minut naplnit cisternu o objemu 8 m3. Voda v souladu se svým rozborem je využitelná pro splachování ulic a chodníků centra města, může být použita pro zalévání zeleně nedalekého okolí,” popisuje náměstek primátora Petr Hlubuček.

Hlavní město Praha tak realizuje další krok v rámci svého klimatického závazku a důrazu na udržitelný způsob života města.

„Dle Českého hydrometeorologického ústavu je letošní vývoj srážek horší než v předchozích dvou letech. Sucho a hospodaření s vodou není již zdaleka tématem jen pro venkov. I v Praze se musíme začít chovat maximálně hospodárně v nakládání s vodou,“ uvádí náměstek.

V prostoru pod náměstím Na Uhelném Trhu se v hloubce 30 m nachází podzemní rezervoár na průsakovou vodu, který je dostatečně velký na to, aby se voda z něj dala po vyčerpání využít. Zařízení je schopno zachytit až 100 m3 vody. Praha v loňském roce uvolnila v souladu se Strategií adaptace na klimatické změny prostředky na vybudování čerpací technologie, která umožňuje zachycenou vodu vyvést na povrch a plnit jí cisterny Pražských služeb.

Kolektorová síť pod Prahou
Kolektorová síť pod Prahou
Zdroj | Hl. m. Praha

„Praha se může pochlubit největší kolektorovou sítí v Evropě, tvořící infrastrukturu moderního města, která umožňuje efektivní vedení sítí i jejich opravy bez zbytečného rozkopávání povrchu komunikací. Smyslupné a plně ekologické nakládání s přebytečnou vodou z kolektorů, která by jinak končila ve Vltavě, samozřejmě vítám," prohlásil starosta Prahy 1 a předseda dozorčí rady společnosti Kolektory Praha, a.s. Petr Hejma.

„Laboratorní rozbor vody prokázal její nezávadnost a vhodnost pro splachování ulic a zalévání zeleně,” říká předseda představenstva Kolektorů Praha Petr Švec.

„Projekt je příkladnou spoluprací městských firem v environmentální oblasti. Průsaková voda z kolektorů bude dále a smysluplně využívána v kropicích a zametacích vozech Pražských služeb, které pracují převážně v centrálních částech Prahy v rámci strojního čištění,” říká generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman.

Obdobné zařízení plánuje instalovat společnost Kolektory Praha, a.s. společně s radnicí Prahy 3 v lokalitě Havlíčkova náměstí, odkud je dojezdová vzdálenost pro Prahu 2 a Prahu 3. V této lokalitě navíc za průsakovou odpadní vodu platí Kolektory Praha nemalé stočné, voda se přečerpává do kanalizačního systému.

Pražská kolektorová síť jako prostor pro ukládání sítí technické infrastruktury do podzemních průchodných liniových staveb má ke dnešnímu dni délku zhruba 94 km, z toho přes 20 km je v centrální části Prahy v oblasti Centrum. Tyto kolektory byly vybudovány převážně hornickým způsobem a při jejich provozování do nich proniká průsaková podzemní voda.

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Petr Dvořák

30.4.2020 08:13
"Průsaková voda z pražského podzemí je v této lokalitě bez dalšího využití přečerpávána do Vltavy." - A tak to máte všude.
Odpovědět
ig

30.4.2020 11:05
Tipuju, že tenhle nápad dostali před dvaceti lety, ale celou tu dobu trvalo než dostali povolení od báňského úřadu :D :D :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist