https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zrevitalizovala-lesopark-cibulka-vcetne-hajovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zrevitalizovala lesopark Cibulka včetně hájovny

11.8.2017 12:00 | PRAHA (ČTK)
Praha postupně zrevitalizovala lesopark Cibulka. Památkově chráněná stavba bude sloužit jako informační a komunitní centrum.
Praha postupně zrevitalizovala lesopark Cibulka. Památkově chráněná stavba bude sloužit jako informační a komunitní centrum.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
Praha postupně zrevitalizovala lesopark Cibulka. Za 1,4 milionu korun byla rekonstruována bývalá hájovna, která byla v havarijní stavu. Památkově chráněná stavba bude sloužit jako informační a komunitní centrum. Dnes o tom informovala radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).
 

"Rekonstrukce hájovny završila tříletou obnovu celého areálu lesoparku, kdy byla postupně provedena oprava rozhledny, poustevny, objektu studánky, rybníčku a také některých soch. V roce 2016 prošla obnovou část lesních pěšin a cest," uvedla Plamínková. Nyní čeká oprava několik dalších cest v areálu.

Špatný stav hájovny způsobily mimo jiné dřívější nevhodné stavební zásahy. Kvůli zpevnění bezprostředního okolí betonem například prosakovala voda do zdí objektu. Součástí oprav bylo vytvoření odvětrávacího kanálu uvnitř i kolem hájovny, dále byly odsoleny omítky a byla vyměněna střecha včetně krovů.

Při revitalizaci byly upraveny všechny stavby na ploše lesoparku, které vlastní město. V areálu je také chátrající čínský pavilon a usedlost Cibulka, které jsou v rukou soukromníka. Hlavní město chtělo od majitele stavby koupit, ten to ale odmítl. Nyní o odkup usiluje Praha 5, uvedla radní.

Odbor ochrany prostředí se rozhodl vrátit Cibulku do dřívější podoby, kdy jsou obnovovány průhledy na zajímavé stavební prvky a sochy z 19. století. Prosekáním lesa se například otevřel průhled na sochu Jupitera, která byla zarostlá.

Pod lesoparkem na místě retenční nádrže Homolka vzniká průtočný rybník, který má dlouhodobě zadržovat vodu v krajině. "To souvisí se snahou dát dohromady protipovodňová opatření a zároveň ve městě udržet vodu," řekla Plamínková. Je to jedno z opatření z adaptační strategie města na změnu klimatu.

Z místa byla odtěžena navážka, aby bylo možné udržet stálou hladinu vody a nebyl zmenšen retenční objem. Původně na Motolském potoce zadržoval vodu suchý poldr v případě přívalových dešťů.

V roce 1815 zakoupil hospodářskou usedlost Cibulka pasovský biskup Thun-Hohenstein, který nechal celý areál upravit a doplnil jej řadou romantických staveb a soch do podoby anglického parku. Ve 20. letech město nechalo zalesnit louky, které tvořily většinu plochy Cibulky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist