https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-nove-chova-nosaly-belohube-dve-samicky-doplni-samec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo nově chová nosály bělohubé, dvě samičky doplní samec

27.10.2016 14:45 | PRAHA (ČTK)
Pražská zoologická zahrada se začala věnovat chovu nosálů bělohubých, kteří jsou v evropských zoo vzácnější než nosálové červení. Ze zahrady v německém Magdeburgu převzala pražská zoo dvě samičky nosála bělohubého, v příštím roce k nim má přibýt samec. Expozici se samičkami nyní obývá poslední v Praze chovaný nosál červený. ČTK to sdělila mluvčí zahrady Hana Matoušů.
 

"Zatímco nosálů červených bychom v evropských zoo mohli nalézt okolo tisícovky, nosáli bělohubí z nich téměř vymizeli - v současnosti jich je v Evropě pouhá čtyřicítka," uvedla mluvčí. Upozornila, že zatímco nosál červený patří k invazivním druhům, které v případě úniku do přírody mohou představovat ohrožení pro druhy původní, nosál bělohubý se k invazivním druhům neřadí a navíc je ohrožený ničením svého životního prostředí a lovem.

Nosál bělohubý se vyskytuje převážně ve střední Americe. Na rozdíl od příbuzných mývalů jsou nosálové aktivní během dne, kdy se pohybují nejčastěji po zemi, ale dlouhým čenichem hledají potravu i v korunách stromů. Živí se malými živočichy, hlízami a plody.

Samci jsou spíše samotáři, ale samice s mláďaty žijí ve skupinách společenským životem. Mláďata jsou po narození ukrytá ve stromové dutině nebo v hnízdě. Od nosálů červených se liší bíle zabarveným čenichem a méně výrazným proužkováním na ocase.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist