https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premier-fiala-slibil-ze-se-bude-znovu-venovat-dopadum-tezby-v-polskem-turowe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Premiér Fiala slíbil, že se bude znovu věnovat dopadům těžby v polském Turówě Aktualizováno

13.3.2024 18:57 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Premiér Petr Fiala (ODS) při dnešní návštěvě v Jablonci nad Nisou slíbil, že se bude znovu věnovat dopadům těžby v dole Turów. Reagoval tak na rozhodnutí soudu ve Varšavě. Soud zrušil platnost posouzení vlivu těžby v dole Turów na životní prostředí (EIA), které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem. Současná česko-polská smlouva nefunguje, řekl Milan Starec ze spolku Uhelná, který premiéra před jednáním vlády požádal, aby při jednání s polským protějškem téma znovu otevřel. Lidé na české straně mají strach hlavně o podzemní vodu.
 

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) je přesvědčený, že mezistátní smlouva funguje. Novinářům řekl, že veškeré informace od polské strany dostávají do deseti dnů.

Lidé na české straně mají podle Starce strach hlavně o podzemní vodu. "My, co tam žijeme v bezprostřední blízkosti, víme, že dohoda nefunguje. Nějaká bude muset být. My jsme nikdy netvrdili, že ten důl se má zavřít ze dne na den, rozhodně musí ale dojít k nějaké konečné dohodě. Měla by být na základě časových a územních kompromisů, ale ne tak, že polská vláda pošle jen nějaké peníze a těžba bude pokračovat do nekonečna," řekl Starec. Zároveň předal premiérovi publikaci s osudy lidí v dosahu dolu na české, polské a německé straně hranice.

Dohodou o řešení vlivu těžby hnědého uhlí v polském dole Turów podepsali premiéři Česka a Polska 3. února 2022. Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, pak vyplatily na kompenzacích škod 45 milionů eur (zhruba 1,14 miliardy korun), z toho 35 milionů eur (884 mil. Kč) šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj, aktuálně je na něm díky úrokům přes 917 milionu korun. Podle Fialy všechna stanoviska expertů naznačovala, že dohoda je žádoucí, proto po svém nástupu do funkce udělal všechno pro to, aby jednání s Poláky odblokoval. "Shodneme se na tom, že dohoda je správná. Pokud soud rozhodl, podíváme se na ty výsledky a budeme se o tom dál bavit," slíbil Fiala.

Soud podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) rozhodoval v žalobě, kterou podalo město Žitava, protože polská strana při zpracování posudku nevzala v potaz jejich připomínky. "Já to rozhodnutí vítám, myslím si, že v takhle citlivém místě, kde se ta těžba netýká jen jednoho státu, ale obyvatel ze tří zemí, tak je důležité se věnovat oprávněným námitkám, které byly vzneseny," řekl ČTK. Na situaci v Česku to podle Půty ale nebude mít vliv. "Máme vyjednáno výrazně víc než bychom dokázali vyjednat v případě dalších požadavků na ten posudek," dodal.

Podle Hladíka je na příkladu tohoto soudu patrné, že čeká strana je v jiné pozici než německá. "Máme nastavené smluvní ujednání. To znamená, že česká strana má veškeré informace, které pravidelně zveřejňuje na stránkách ministerstva životního prostředí, o stavu podzemních vod na polské i české straně. Pravidelně měříme hluk, měříme prach. Veškerá tato data jsou opět veřejnosti k dispozici. Polská strana také postavila podle dohody takzvaný podzemní val," řekl ministr. Val podle něj čeští odborníci považují za funkční. "Co se týká dalších věcí, tak my očekáváme, že do poloviny tohoto roku polská strana předloží celý hydrogeologický model Žitavské pánve tak, jak má. Ta smlouva nám dává opravdu jasné pravomoci a také pravidla," dodal.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Obyvatelé na české straně hranice se obávají zejména ztráty podzemní vody a také zvýšené prašnosti nebo poklesu půdy. Rozhodnutí soudu o zrušení EIA dnes Starec, který žije v osadě dolu nejblíž uvítal. "Soud nám de facto dal za pravdu," dodal. Polský správní soud ale také uvedl, že jeho rozhodnutí není důvodem k zastavení těžby, informovala agentura PAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist