https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-trinecke-zelezarny-znamena-zdrazeni-povolenek-naklady-ve-stovkach-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro Třinecké železárny znamená zdražení povolenek náklady ve stovkách milionů

7.5.2021 00:46 | OSTRAVA (ČTK)
Cena emisních povolenek v Evropské unii dosáhla tento týden rekordu a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 korun) za tunu.
Cena emisních povolenek v Evropské unii dosáhla tento týden rekordu a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 korun) za tunu.
Foto | FORTEPAN / Ötvös Gergely / Wikimeda Commons
Pro hutní podnik Třinecké železárny (TŽ) bude zvýšení cen emisních povolenek znamenat zvýšení nákladů na výrobu oceli o stovky milionů korun. Za povolenky platí železárny stovky milionů korun ročně, částka se už blíží miliardě. Další náklady navíc bude znamenat zvýšení ceny elektřiny, řekla mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.
 

Mluvčí Liberty Ostrava (LO) Barbora Černá Dvořáková řekla, že na ostravskou huť nebude mít zvýšení cen povolenek aktuálně žádný vliv. Na rozdíl od TŽ ale LO nemá vlastní energetický závod, ceny povolenek tak ovlivní ceny, které huť platí za elektřinu.

Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší. Provozovatelé monitorují své emise, vykazují je každoročně ministerstvu životního prostředí a vyřazují za ně povolenky. S povolenkami lze obchodovat. Firmy dostávají část povolenek bezplatně od státu, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci.

Cena emisních povolenek v Evropské unii dosáhla tento týden rekordu a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 korun) za tunu. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů.

Ředitelka komunikace Veolie ČR Marcela Dvořáková uvedla, že emisní povolenky silně zatěžují teplárenství. "Také proto, ale i v návaznosti na evropské trendy, se skupina Veolia snaží postupně snižovat emise CO2 pomocí investic do ekologizace a modernizace. Jde především o nahrazení uhlí biomasou a dalšími čistšími palivy, ale vliv mají také energetické úspory," uvedla Dvořáková. Veolia plánuje snížit emise CO2 v následujících letech o dalších minimálně 20 procent.

Macková řekla, že z hlediska produkce emisí skleníkových plynů jsou na tom železárny v Třinci poměrně dobře. Emisní intenzita výroby oceli v třinecké huti je v posledních deseti letech na stabilní úrovni 1,7 až 1,8 tuny oxidu uhličitého na tunu oceli.

"Díky dlouhodobé snaze o snižování emisí v Evropě jsme stejně jako jiné špičkové evropské hutě dosáhli technologicky optimálního stavu při stávající rudné cestě výroby oceli. Pro srovnání, emisní intenzita velkých světových výrobců mimo Evropu přesahuje dvě tuny CO2 na tunu vyrobené oceli," uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Černá řekla, že LO nyní povolenky nakupovat nepotřebuje. "Povolenky máme řádně odevzdané a nepředpokládáme teď žádný nákup povolenek. Předpokládáme, že někdy v červnu se budou přidělovat povolenky do dalšího období," řekla mluvčí LO.

Pro dění kolem LO jsou ale emisní povolenky v posledních dnech jedním z hlavních témat, protože firma část svých povolenek minulý týden prodala sesterskému podniku v Rumunsku. Odboráři kvůli tomu na středu svolali protestní mítink a situací se zabývá i vláda. LO si povolenky v minulých letech šetřila, chce je využít k financování nezbytné modernizace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.5.2021 07:13
asi nejsou jediný v ČR ale měli by jsme si uvědomit, že CO2 produkují i zařízení na zemní plyn, sice ne tolik ale produkuje...jen doufám, že se uvolní kapacity pro vývoj technologie výroby vodíku a jeho přepravy, které se k tomu účelu dají použít stávající plynová vedení. Přepravovat vodík jde už dnes v jednom zařízení zemní plyn i vodík najednou jen asi může být problém, že zemní plyn obsahuje čtyři molekuly uhlíku a vodík dvě, což jako celek může tvořit více výbušnou směs ale doprava plynu v našich podmínkách v celku bezpečná
Odpovědět
JG

Jan G

7.5.2021 18:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
S tím vodíkem bych byl opatrný. Když se dobývá ze země uhlí nebo ropa, pak se to spaluje za vzniku emisí, je to pořád lepší varianta. Ale když vodík budeme vyrábět z vody - to už by byla katastrofa. Zdá se, že vody je všude dost, ale není to pravda. Je jí tak akorát. A lidstvo je nenasytné.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.5.2021 11:12
Už někdo vysvětlil lidem na Ostravsku, že blížící se definitivní pád průmyslu v regionu nemají na svědomí žádní zlí kapitalisté, ale šílená zelená politika z brusele?
Odpovědět
JG

Jan G

7.5.2021 19:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Šílená zelená politika bruselu není šílená. Je třeba si totiž uvědomit, co vše je za tím. Evropa padá na dno a je to proces řízený. Lidvidace zbytků těžkého průmyslu (tím zeleným hnojem) má za následek zrátu soběstačnosti, zdrojové stability a nezávislosti jednotlivých členských států EU. Teď se u nás zbavujeme posledních zbytků těžebního průmyslu (OKD) - přišli jsme tedy o vlastní základní zdroje (uhlí). Následuje těžký průmysl - to je základ veškerého dalšího průmyslu. Následuje výrobní průmysl a ten už vesměs nahradily montovny (to už se tedy nedá nazvat průmyslem). Zemědělství je další důležitou složkou národního hospodářství a je v takovém stavu, že už nyní si pro sebe nejsme schopni vypěstovat dostatek základních potravin. Zbývá infrastruktura, která se stane velmi drahou a stěží udržitelnou nejen díky ztrátě vlastních zdrojů (uhlí), ale také díky ztrátě kvalifikované pracovní síly a ztrátě těžkého průmyslu (dovážet generátor do elektrárny přes půlku světa vyjde na slušnou sumičku, která se přičte ke státnímu dluhu). Němci, Švédové a eko spol jsou už v tomto před námi. Za těmi jejich větrníky, plynoelektrárnami je skutečná podstata problému - nemají dostatek vlastních surovin (zdrojová stabilita) a nemají dostatek kvalifikované pracovní síly, aby udrželi tepelné elektrárny. A tak využívají okolní státy, aby je elektricky dotovali (Polsko) a na oko se bijí v hruď, jací to jsou ekologové. Ta ekologie je jenom zástěrka, iluze, kterou zastírají skutečný systémový problém.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.5.2021 20:30
Ekologové chtějí stavět vysokorychlostní tratě a po zavření TŽ budou
dovážet kolejnice z Číny, ocel do betonových pražců, na mosty a
trolejové sloupy asi taky. Kamenivo na trať rovněž, protože
otevírat nové lomy je fuj. A co elektřina pro pohon vlaků? To budou
jezdit pouze, když bude svítit slunce a foukat vítr? No nic hutníky
přeškolíme na ekology, politology, novináře a umělce. Ono se dá
vše opravdu někde koupit, ale za co? Za potištěné bezcenné papírky?
Pomalu, ale jistě se z průmyslové země stává země závislá na dovozu
a je to dokonce oslavováno jako úspěch. Je to vrchol hlouposti a
nebo čísí záměr?
Odpovědět
ms

8.5.2021 01:30
Jen bych se chtěl zeptat českých politiků, poslanců i senátorů, kdo z nich investoval do emisních povolenek? Je to zdá se opravdu vynikající cenný papír, který ženou vzhůru i zaručené zprávy významných západoevropských novin, že se čeká vzestup ceny povolenek až na 100 eur. Je přece jedno, že už česká energetika a teplárenství s cenou vyhnanou spekulanty nad 50 eur doslova chcípá a není daleko do řetězových blackoutů nebo násobných zvýšení cen tepla a elektřiny pro spotřebitele, což samozřejmě nevydrží ani průmysl. Tohle šílenství musí skončit a bude to hodně bolet - obrovskou destabilizací ekonomiky a celé společnosti, kdy mohou převzít vůdcovství zase diktátoři. A Čína a Indie staví stále nové uhelné elektrárny a z levného uhlí nám Číňané vyrábějí ony "zelené technologie" a za zisky z nich při současném rozpadu bohatství a ekonomiky Západu si nás jednoho dne bez boje koupí a obsadí. To je zrada západní civilizace v přímém přenosu.
Odpovědět
ms

8.5.2021 01:34
Jo a český parlament odmítl ve čtvrtek návrh komunisty Lea Luzara, aby česká vláda v Bruselu něco udělala proti spekulativní ceně emisních povolenek. Pravice nebyla v tu dobu v parlamentní práci (asi oběd), Je ovšem nanejvýš zajímavé, že Piráti podezřívaní ze zakuklené podpory zelených nesmyslů bezmála všichni hlasovali pro boj proti emisním povolenkám. Tak se v tom vyznejte!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist