https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prohlaseni-ke-stavce-za-klima-podepsalo-zatim-400-vysokoskolaku-a-akademiku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prohlášení ke stávce za klima podepsalo zatím 400 vysokoškoláků a akademiků

16.11.2022 01:15 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vysokoškoláci, kteří v tomto týdnu v některých českých městech stávkují za klima, míní, že české vlády neřeší dostatečně klimatickou krizi a narůstání nerovností ve společnosti. Stávkující studenti to uvedli ve svém prohlášení, které ke včerejšímu dni podepsalo 400 vysokoškoláků a pracovníků univerzit. Do protestu, který iniciují studenti z hnutí Univerzity za klima, se zapojili studenti z vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Plzni.
reklama

 

"Žijeme v čase mnoha stupňujících se a vzájemně propojených krizí. Nedaleko našich hranic zuří válka, narůstají společenské nerovnosti a zvyšující se ceny energií přivádějí statisíce lidí na pokraj chudoby. Tomu všemu vévodí zhoršující se klimatická krize, která už dávno není jen dystopickým scénářem budoucnosti. (…) Našim vládám a ekonomickým elitám se nedaří na tyto krize nalézt adekvátní odpověď," stojí v prohlášení.

Studenti vládu vyzývají, aby si vytyčila řešení klimatické krize jako svou prioritu a začala urychleně snižovat emise skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. To vede k dlouhotrvajícímu suchu, častějším záplavám nebo i rozsáhlým požárům. Podle účastníků stávky by vláda měla mimo jiné zřídit zvláštní ministerstvo nebo určit vládního zmocněnce, jejichž agendou bude boj s klimatickou změnou a jejími důsledky. Studenti také vyzvali vládu, aby se zasadila o to, aby do roku 2033 skončily v Česku uhelné elektrárny.

Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí (MŽP) v reakci na prohlášení napsal ČTK, že pro vládu už je klima jednou z priorit a vláda podporuje opatření Zelené dohody pro Evropu. Charvát také uvedl, že MŽP usiluje o odklon od uhlí před rokem 2033. Resort podle něj dotačními programy také přispívá a bude přispívat na modernizaci tuzemské energetiky, rozvoj obnovitelných zdrojů a opatření, která pomohou při zvládání energetické krize lidem, včetně nízkopříjmových skupin obyvatel.

K požadavku na zřízení ministerstva či vládního zmocněnce pro klima Charvát sdělil, že zástupci MŽP rozumí požadavku mít silnou politickou autoritu. Podotkl, že nynější vláda tyto možnosti zvažovala, ale nakonec pro kroky k řešení klimatické krize zvolila součinnost několika resortů. Podle MŽP také potřeba dostatečných pravomocí a zázemí vylučuje stanovení zmocněnce a bylo by třeba nové velké ministerstvo. "Uvolnění takových prostředků ze státního rozpočtu je v současné situaci těžko představitelné i zdůvodnitelné," napsal Charvát. Jmenování silného i slabšího zmocněnce by také podle ministerstva směřovalo k oslabení kompetencí MŽP, co může přinejmenším krátkodobě práci na ochraně klimatu i narušit. Podle MŽP je tedy efektivnější tlačit na lepší koordinaci resortů a na důsledné plnění vládního programu.

Po univerzitách studenti požadují, aby mimo jiné přistoupily k zateplení budov, začaly snižovat spotřebu energií a začaly budovat vlastní kapacity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Stávkující vysokoškoláci také volají po důstojném a adekvátním finančním ohodnocení doktorandů a dalších zaměstnanců na univerzitách.

K udržitelnému rozvoji se některé české univerzity hlásí. Například Univerzita Karlovy (UK) v Praze, která je největší a nejstarší českou vysokou školou, uvádí udržitelnost za jeden z cílů. K naplňování udržitelného rozvoje chce UK podle svého mluvčího Václava Hájka přispívat mimo jiné výzkumy, přenosem jejich výsledků do praxe a udržitelný má být rovněž provoz univerzity. V plánu jsou podle webu třeba průběžné rekonstrukce budov s důrazem na energetickou náročnost, využívání obnovitelných zdrojů energie a postupná obměna vozového parku za vozidla s hybridním nebo jiným alternativním pohonem.

Vysokoškoláci začali stávkovat v pondělí, protest bude vrcholit ve čtvrtek průvodem metropolí. Pochod "Za klimatickou spravedlnost" povede z náměstí Jana Palacha přes ulici Národní ke Strakově akademii. Tam budou podle organizátorů stávky požadavky protestujících předány vládě. Nyní se podle studentky Alžběty Holcové očekává, že se průvodu zúčastní stovky lidí.

Na zapojených fakultách univerzit stávkující studenti mimo jiné v tomto týdnu pořádají besedy, přednášky, promítání či workshopy. Jejich tématy jsou například klimatická změna, energetická chudoba, sociální nerovnosti a transformace uhelných regionů v Česku.

Studenti včera stejně jako v pondělí plánovali přespávat v prostorách některých fakult. Podle Holcové budou desítky lidí nocovat v budově Filozofické fakulty UK (FF UK), na Fakultě humanitních studií UK, v prostorách Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na DAMU. Vedení FF UK včera odpoledne informovalo, že stávka studentů probíhá podle dohodnutých pravidel.

V posledních letech se počet studentů vysokých škol pohybuje okolo 300 000, jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). V minulém akademickém roce podle ČSÚ navštěvovalo nejvíce studentů Univerzitu Karlovu v Praze (50 000 studentů), Masarykovu univerzitu v Brně (32 000 studentů) a Univerzitu Palackého v Olomouci (23 000 studentů).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

16.11.2022 08:11
Nejhorší je, že toto platíme ze svých daní. Důsledek toho, mít z každého vysokoškoláka, i když na to nemá předpoklady.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.11.2022 11:21 Reaguje na Richard Vacek
Ale papíry z VŠ, jsou dnes přednější - bohužel !
A o tom, že každý absolvent střední i VŠ, by měl při nástupu do zaměstnání absolvovat kolečko povinně, aby věděl, o čem ta práce v té firmě je a ukázal, zda na to vůbec má.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2022 11:40 Reaguje na smějící se bestie
Tohle si firmy zařizují samy a běžně nedělají rozdíly ve vzdělání, ale člověk je placen za pozici a výkon.
A v malém jsou nejlépe placeni samozřejmě zubaři, právníci a architekti, ale po nich dobří řemeslníci.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
No, u středních a malých firem to většinou platí, nicméně velký korporát a zejména pak veřejná správa si na papíry potrpí tedy kua hodně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.11.2022 08:36
z vysoké školy se dělá posvátná kráva a tohle je výsledek...rozdělení společnosti, kde by nejraději všichni byli vysokoškoláky je utopické, nicméně je to směr, kterým jdeme.

Vysokoškolák, který jde na vysokou školu jen a hlavně proto, aby měl dobré situace nevidí bídu své mysli a společnosti ale ví, že je rozdělena...

Proč dříve nešli na učňák, kde je i praxe na rozdíl od biflovacího školství ? Školství teorie vytváří podhoubí manipulace a to je to, co stávka za klima je....MANIPULACE
Po zkušenosti základního školství, kde se učí hlavně to, co nikdy nebudou potřebovat a to, aby ze školství vycházeli " lepšími" lidmi nikoho ve státních školách nebere...ZKRÁTKA POTRAVA PRO PRŮMYSL a budování ega = státní školství, místo lidství, vybudovali jsme školství, kde nechtějí být žáci ani učitelé = ŠKOLSTVÍ TRAUMAT....... a za to nikdo nestávkuje
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.11.2022 11:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jó - Baťova škola práce, je fuj, celých 33let.
Vyučení, maturita, VŠ - pokud na ten postup lidi mají.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.11.2022 09:11
Za chvíli to bude mít víc podpisů než kalendovic deklarace. :D :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.11.2022 09:39
Jen něco z prohlášení: "Našim vládám a ekonomickým elitám se nedaří na tyto krize nalézt adekvátní odpověď."

V tom mají pravdu.

"chceme především nabídnout alternativu k současnému vývoji. Budoucnost totiž nesmí spočívat v pokračování systému, který vede k destrukci přírody a rozpadu lidských společností. Řešení existují a my se za ně chceme postavit."

Jakou alternativu studenti nabízejí? Jaká řešení existují? Proč o tomto nikde nepíšou? Nebo toto tvrzení není pravda?
Odpovědět
va

vaber

16.11.2022 09:42
,,české vlády neřeší dostatečně klimatickou krizi a narůstání nerovností,,
studenti, jako každý jiný mají právo říci svůj názor ,
chtějí klimatickou spravedlnost? to je nějaká zkomolená pitomost,něco jako boj za mír, ale vždyť naši hrdinové vojáci, ve světě za mír doslova válčí,
média co masírují mozky mladých a všech ostatních, kteří se ještě dají masírovat,
se samozřejmě vyhýbají skutečnosti ,že jednotný kapitalistický svět stojí na sociální nerovnosti,musí mít chudé a bohaté, mocné a bezvýznamné , demokracie je prázdný pojem, vládnou peníze a mocní a těm nějaké volby, moc, nikdy nevezmou, bez ohledu na to jaký politik bude zvolen a těch pár neposlušných politiků ,kteří by nechtěli toto respektovat ,rychle zmizí ze scény

Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.11.2022 10:03
Umelci a humanitni vedci stavkuji za klima...
Strucneji by krouceni hlavou (mame li to vyjadrit hooodne decentne) nad intelektualni urovni takovychto "spolecenskych elit" vyjadrit neslo
Odpovědět
ig

16.11.2022 12:24
To se tak občas stane, že se někomu dostane většího vzdělání, než je jeho intelekt schopen unést...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 12:30
Takže podepsalo 400 kusů a jen studentů je cca 300 000. Na Karlovce se stávkou ve spacácích blbně kolik magorů? 100? 200? 300? Z 50 000.
No to je fuck vyloženě celospolečenské hnutí.

Líto je mi teď hlavně těch studentů, kteří budou s těmahle vypláchlýma ultras házeni do jednoho pytle, přitom těch magorů je fakt jen zlomek celku.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.11.2022 13:06 Reaguje na Svatá Prostoto
To máte stejné,jako s těma aktivistama přivázanýma na šumavě ke stromům... taky jich bylo pár a neměli vliv vůbec na nic - a jak krásně se ujala teze různých Klausů a Zemanů, že za kůrovce můžou oni...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 12:34
"Po univerzitách studenti požadují, aby mimo jiné přistoupily k zateplení budov, začaly snižovat spotřebu energií a začaly budovat vlastní kapacity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Stávkující vysokoškoláci také volají po důstojném a adekvátním finančním ohodnocení doktorandů a dalších zaměstnanců na univerzitách."

Nemohli by těm univerzitám studenti laskavě také sdělit, kde na to mají vzít? Pokud je mi známo, tak třeba v Praze nemají peníze ani na dostatečnou kapacitu kolejí.

A jak někdo zatepluje takovou pražskou fildu, to bych fakt chtěl vidět ... a NPÚ ještě mnohem víc.

Holt se jasně ukazuje, že když něco myslím třeba i dobře, tak to bohužel automaticky neznamená, že nejsem současně úplně blbej.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2022 13:49
Loni na vysokých školách v ČR studovalo asi 304 tisíc studentů. V porovnání s tím je počet podepsaných na prohlášení ke stávce něco jako prd v hurikánu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.11.2022 14:02
Savonarola a jeho Apolena Rychlíková. Plus jejich mladí svazáčtí revolucionáři.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

16.11.2022 21:22
Všichni ti, kteří jsou přesvědčeni o tom, že je to malá a nepodstatná část mladých lidí mohu ubezpečit, že tito mladí lidé jsou ve stejném postavení jako mnoho jiných příznivců lepšení životního prostředí před rokem 1989. Také se na ně vrhá špína od vládnoucích, také se dehonestují, také se jim nedopřává sluchu.
Před mnoha lety jsem podobně protestoval ohledně nelegální skládky v městě, která byla po revoluci vzata v řešení, ovšem záhy po ustanovení Okresních úřadů byl tento záměr brzy opuštěn, sten ně jako vyměněni všichni původní zástupci obce a aktivní prosazovatelé nápravy. Účastni na tom byli zrovna stejní údržbáři moci, referenti státní správy a jejich nadřízení, až byla skládka převrstvena hlínou (zahrabána) a pozemek bystře prodán - směněn za restituční nárok s tím, že se nikdy nebude hovořit o tom, co tam bylo (mořírenské kyselé kaly, oleje s PCB a odmašťovací lázně vč. perchloru, komunální odpad, nebezpečný odpad s těžkými kovy, skládky v bývalém korytu řeky, v sousedství PHO vodního zdroje a místo je v chráněné lokalitě CHOPAV dle legislativy EU). Všechny složky si hrají doposud na mrtvého brouka, po 28 letech jsem přesvědčil nové úředníky (nikdo již nepamatuje) že tam skládka skutečně je. Přispění konkrétních osob rád každému zašlu.
Jestliže se po 33 letech nedaří ani vyřešit takový lapidární problém, jak se má dařit v této sestavě řešit závažnější problémy společnosti a ekologie?
Ti, kteří lají studentům a zpochybňují jejich úsilí by si měli vzpomenout, kde byli před 33 lety.
Jsem pamětník. Ale ideály o těchto zástupcích již nemám. Podpis na petici připojuji. Ty staronové po ovoci poznáte, a to ovoce je žluklé.
<rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist