https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumysl-vseho-s-mirou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmysl: všeho s mírou

4.11.2004 17:29 | PRAHA (EkoList)
Průmysl v českých zemích prošel za posledních 14 let obrovskou změnou. Ne všechny podniky se však stačily přizpůsobit novým požadavkům, ať už zákazníků či parlamentu a veřejné správy. Někdy vysoké nároky na průmysl klade legislativa pro životní prostředí. Není moc přísná? Nebo naopak, nevymlouvají se na ni podniky, které nejsou schopny obstát v konkurenci z jiných důvodů? EkoList přináší volný seriál článků o průmyslu a životním prostředí.
 

Požadavky směrnice o integrované prevenci a omezení znečištění (IPPC) by měly firmy splňovat od 30. října 2007. Týká se elektráren, hutí, skláren, chemických provozů, spaloven – v ČR jde asi o tisíc podniků. Podnik, který má určitý objem výroby, musí projít schvalovací procedurou, při níž se posuzují technologie a dopady na prostředí a účastní se jí i obce a nevládní organizace. Jak si s ní průmysl poradí?

Zdeněk Vinický, referent hospodářské a environmentální politiky Svazu průmyslu a dopravy (SPD), tvrdí: „Proti proceduře nic nemáme, nejsme ale spokojeni s tím, jak ji ministerstvo životního prostředí (MŽP) nastavilo. Je složitější a delší než v mnoha západoevropských zemích.“ A co obecný trend Unie, který spěje spíš ke zpřísňování environmentálních norem? „Tento trend musíme podporovat, jinak bychom byli za špinavé výrobce. Koneckonců už 10 let s EU spolupracujeme, víme, co chce, nespadli jsme z kokosové palmy. Ale jestliže sem přijdou výrobky z Číny, která stejně přísné normy nemá, nemůžeme s tím nic dělat,“ říká Vinický.

Henry Kyncl, majitel Komerční slévárny šedé a tvárné litiny Turnov, se ekologické legislativy nebojí: „K nám chodí inspekce a kontroly každý rok, sledují prašnost a další věci, použité chemické látky musíme evidovat a pravidelně vyvážet na skládku nebezpečných odpadů. Jsem přesvědčen, že směrnici IPPC bez problémů vyhovíme, protože už nyní se k ní zpracovává dokumentace a do půl roku budeme přesně vědět, co je nutné ještě udělat.“ Jde jen o to, že se tato opatření mohou promítnout do ceny výrobků, a proto jde o dnes už asi nejdražší slévárnu v Čechách. A pak mu vadí administrativa, kterou po jeho podniku v environmentální oblasti vyžadují státní úřady. „Poslal jsem jim fakturu, aby zaplatili den, který věnovala moje úřednice jejich tabulkám. Bohužel se mi vrátila.“

Individuální případ

V celulózce Biocel Paskov na Ostravsku se neobávají problémů spojených s IPPC ani dalšími směrnicemi. Vrásky jim zato způsobuje zákon o vodách a z něho vyplývající nařízení vlády z loňského roku. Nařízení totiž stanovilo imisní limit 35 mg/l chemické spotřeby kyslíku (CHSK). Po vypuštění odpadních vod do řeky se organické látky v ní obsažené musí odbourat a k tomu spotřebují určité množství kyslíku. Imisní limit znamená, že po vypuštění odpadních vod spotřeba kyslíku v řece při rozkladu těchto látek nesmí překročit stanovenou hranici. Kdežto emisní limit představuje povolené množství „na konci roury“, v tomto případě vypouštějící odpadní vodu. Emisní limity pro Biocel Paskov problém nepředstavují, ale úřady posuzují oba ukazatele a podle toho postupují.

Dosud platil imisní limit 50 mg/l CHSK, což celulózka v Paskově s určitou rezervou splňuje. Limit stanovený novým nařízením by se jim však splnit nepodařilo, ani kdyby sáhli k dalším investicím. Problém je v tom, že říčka Ostravice má v létě velice nízký průtok vody. „Další chemické čištění odpadní vody u nás nepřipadá v úvahu, srážedla, která se k němu používají, by způsobila neúměrné zasolení vody, v které je už beztak větší množství minerálů. Protéká totiž důlní oblastí,“ vysvětluje Dalibor Slončík, vedoucí odboru kvality a ochrany životního prostředí. A čištění pomocí alternativních metod (např. ozonem) je podle něj příliš drahé a nespolehlivé.

Celulózka prošla modernizací s miliardovými investicemi včetně změny výroby buničiny na šetrnější způsob – bělí se peroxidem vodíku a přidává se chlordioxid, který smějí přidávat i vodárny do pitné vody. Podle Slončíka by továrna obstála i ve srovnání s požadavky BAT, tedy „nejlepších dostupných technologií“ (Best Available Technologies), pro nově postavené celulózky. „BAT použité pro výrobu v EU garantují pro celulózky emisní limit 30–40 kg CHSK na tunu produkce a my dosahujeme 12 kg na tunu. Budeme se snažit přesvědčit vládu, že by měla změnit imisní limity. Jinak bychom museli omezit výrobu,“ uzavírá Dalibor Slončík.

Miroslav Kopáček z odboru ochrany vod (MŽP) se domnívá, že případ této celulózky „je velice individuální a záleží, jak se k němu postaví vodoprávní úřady.“ Navíc od roku 2008 mají vodoprávní úřady posuzovat limity kombinovaným přístupem, tedy v poměru emisních i imisních ukazatelů. Přesto bude jeho odbor všechny tyto případy sledovat. „Nařízení vlády je mladé, nic nebrání tomu, aby se tyto problémy vyhodnotily a našlo se nové řešení,“ říká Kopáček.

Zdeněk Vinický z SPD je toho názoru, že MŽP jde v přejímání evropských environmentálních zákonů nad rámec současných požadavků: „Lidé, co tam pracují, jsou hodně mladí a horliví, a pak se stává, že ministerstvo je papežštější než papež.“


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist