https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-eu-o-zivotnim-prostredi-polovina-obcanu-chce-prisnejsi-regulaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum EU o životním prostředí: polovina občanů chce přísnější regulaci

31.3.2003 17:38 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová představila ve čtvrtek výsledky průzkumu Eurobarometru nazvaného "Postoje Evropanů k životnímu prostředí." Výsledky, které odrážejí pohled 16 000 občanů EU ukazují, že zatímco ekologická témata zůstávají na vrcholu jejich žebříčku hodnot, mění se jejich názory na hlavní příčiny znečištění a na to, co je nutné zlepšit pro životní prostředí.
 

Postoje se od posledního průzkumu v roce 1999 změnily jen nepatrně. Komisařka Wallströmová je komentovala takto: "Evropané jasně vidí životní prostředí jako nejvyšší prioritu a chtějí více aktivity na evropské úrovni. Evropa hraje vedoucí roli v ochraně životní prostředí, ale nesmíme usnout na vavřínech. Tento výzkum ukazuje, že je potřeba dělat víc."

Na otázku jaké příčiny poškození životního prostředí občany nejvíce trápí, polovina odpověděla, že jaderné katastrofy jsou v žebříčku obav nejvýše, 45 % uvedlo průmyslové pohromy. Tradičnější problémy jako znečištění ovzduší, přírodní katastrofy, znečištění vody a úbytek deštných pralesů, stále poutají pozornost mnoha Evropanů - označilo je mezi 41 a 44 procenty respondentů. Řecko je nyní nejvíce znepokojený členský stát, zatímco Nizozemí nejméně.

V klíčovém tématu co je potřeba dělat pro životní prostředí jsou názory Evropanů rovnoměrně rozděleny. Polovina respondentů se domnívá, že jejich aktivita může pomoci obrátit současné environmentální trendy, a druhá polovina má pocit, že jejich aktivita nebude mít žádný vliv. Přesto si 65 % lidí myslí, že jejich aktivita by mohla mít dopad, pokud by se podobně zachovali ostatní.

Obecně je 44 % dotázaných pesimistických co se týče budoucnosti životního prostředí v Unii, 45 % naopak vyjádřilo optimistický názor, že změna způsobů chování může přinést pozitivní výsledky.

Když došlo na téma jaký způsob jednání by byl zapotřebí, 48 % dotázaných vyjádřilo přednost přísnějším regulacím a tvrdšímu vymáhání práva, zatímco 45 % vidí jako nejlepší cestu k dosažení výsledků lepší informovanost, zvýšené environmentální vzdělávání a větší zapojení občana do rozhodovacího procesu. Čtyřicet procent respondentů věří, že lepší vymáhání práva u existující legislativy je klíčové.

Významné z hlediska Evropské komise je, že 33 % Evropanů nyní považuje Evropskou unii za nejlepší úroveň pro přijímání rozhodnutí o ochraně životního prostředí, což podporuje úsilí Unie lépe implementovat existující legislativu a přinést nové a efektivnější zákony. Pro srovnání, 30 % oslovených se domnívá, že pro rozhodování jsou nejlépe vybaveny národní vlády, a 27 % by vybralo úroveň lokální vlády či samosprávy.

Podrobnější informace o průzkumu i výsledcích v jednotlivých členských státech Unie naleznete na stránkách EU http://europa.eu.int/comm/environment/barometer/index.htm


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist