https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-temer-dve-tretiny-lidi-ma-zajem-o-dotace-na-uspornejsi-bydleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Téměř dvě třetiny lidí má zájem o dotace na úspornější bydlení

22.5.2024 11:02 (ČTK)
Nejčastěji Češi dotace využívají podle průzkumu na instalace fotovoltaických panelů.
Nejčastěji Češi dotace využívají podle průzkumu na instalace fotovoltaických panelů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř dvě třetiny Čechů má zájem o dotace na ekologičtější a úspornější bydlení. Podporu ale zatím využilo jen 14 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research vytvořeného pro Raiffeisenbank, který má ČTK k dispozici a kterého se zúčastnilo přes 1000 lidí mezi 18 až 64 lety. Nejvíce čerpají dotace na udržitelné bydlení lidé žijících v menších obcích do 5000 obyvatel. S rostoucím věkem zájem o zelené bydlení slábne.
 
Ze 14 procent obyvatel, kteří dotace využili, jich 40 procent pochází z měst a obcí do 5000 obyvatel. Shodně 11 procent dotazovaných je z měst do 20 000 a do 100 000 obyvatel. V největších městech využilo dotaci osm procent respondentů. Celkově mají větší zájem o čerpání podpory na udržitelné bydlení spíš mladší generace. Ve věkovém rozpětí 18 až 24 let a 25 až 34 let shodně projevilo větší zájem 18 procent lidí. To je o šest až osm procentních bodů více, než jak odpovídali respondenti jiných věkových kategorií.

Nejčastěji Češi dotace využívají podle průzkumu na instalace fotovoltaických panelů. Tvoří více než třetinu všech případů využití. Čtvrtina dotázaných využila podporu na zateplení domu a stejný počet využil dotace na výměnu oken. Na instalaci tepelných čerpadel si žádalo příspěvek 22 procent dotázaných a 21 procent lidí žádalo o finance na výměnu starých nevyhovujících kotlů. Menší podíl dotací byl využit pro instalaci systémů pro zachytávání dešťové vody nebo výstavbu pasivního domu.

Ministerstvo životního prostředí v lednu uvedlo, že navýší podporu z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), o kterou lze žádat na základní či dílčí zateplení. Na komplexní zateplování domů a bytů má sloužit také program Oprav dům po babičce. Z něj část peněz dostanou žadatelé předem formou nevratné dotace, zbytek si půjčí za výhodnější 3,5procentní úvěr. Výše úvěru se aktualizuje každý půlrok a může být poskytnut do dvojnásobné výše podpory. O dotaci z programu na zateplení rodinných domů Oprav dům po babičce od jeho spuštění loni na podzim požádalo podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) 1750 lidí a vyplacena byla asi miliarda korun.

Z analýzy portálu Česko v datech vyplývá, že částečné zateplení mají v ČR tři čtvrtiny rodinných domů postavených do roku 1970. Většina částečně zateplených domů má vyměněná okna s tepelně izolačním zasklením. Zateplenou střechu má pak každý čtvrtý rodinný dům a stěny 30 procent z nich.

Po spuštění výhodnějších úvěrů z programu Oprav dům po babičce na rekonstrukci nemovitostí se podle serveru Bezrealitky.cz zvýšil zájem o koupi starých domů. Průměrný počet reakcí na jednu nabídku meziročně vzrostl přibližně o 40 procent. Podle průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny by více než polovina lidí pro rekonstrukci a zajištění větší energetické úspornosti svého domu využila vlastní úspory, o dotaci by žádala čtvrtina. Třetina lidí by zvolila financování formou úvěru, buď hypotečního, nebo od stavební spořitelny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

22.5.2024 16:30
A není lepší opustit systém dotací, který spoustu prostředků spotřebuje na svou režiji, a podporovat obdobné věci standardními nástroji? Navíc jak víme, dotace vytvářejí korupční prostředí.
Taková nulová DPH na tepelné izolace, fv panely a tepelná čerpadla by rovněž zájem o úspory zvedla.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 18:06 Reaguje na Richard Vacek
Není to lepší - protože to by chybělo právě to korupční prostředí, ve kterém ti "šikovní" tak dobře plavou. A taky by byla ještě lépe vidět iracionalita energetické politiky.
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.5.2024 19:46 Reaguje na Richard Vacek
I s nulovou DPH by byla ekonomická návratnost např. FVE pro běžný rodinný dům za hranicí životnosti celého systému, takže by si to nikdo nekoupil.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.5.2024 20:02 Reaguje na pepa knotek
ALe koupil. Lidi si to pořizují a pořizovali i dříve. Bez dotací a museli platit i "výpalné" ve formě zvýšeného cla na čínské fv panely.
Katastrofální energetická politika vede lidi k tomu, že i v tomto se dávají na samozásobitelství.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist