https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-dny-jednani-vzbuzuji-nadeji-na-uspech-summitu-cop26-rekl-vyjednavac-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První dny jednání vzbuzují naději na úspěch summitu COP26, řekl vyjednavač EU

4.11.2021 18:10 | GLASGOW (ČTK)
Účinnost chystaných opatření snižuje skutečnost, že se k nim mnohdy nepřipojily klíčové země z hlediska znečišťování ovzduší.
Účinnost chystaných opatření snižuje skutečnost, že se k nim mnohdy nepřipojily klíčové země z hlediska znečišťování ovzduší.
První dny jednání na klimatické konferenci COP26 ve skotském Glasgow přinesly několik slibných náznaků, že by summit mohl skončit celkovým úspěchem. Podle agentury Reuters to dnes uvedl hlavní vyjednavač Evropské unie Jacob Werksman. Světoví vůdci na konferenci představili řadu závazků souvisejících s bojem proti klimatické změně, od snížení emisí metanu po zastavení odlesňování.
 

"Je trochu brzy říkat, zda jsme na cestě k plně úspěšné COP (konferenci o změnách klimatu), ale první náznaky vypadají docela slušně," řekl novinářům unijní vyjednavač. Podle něj mají vyslanci připravené návrhy textů ke každé z klíčových oblastí boje proti globálnímu oteplování, pro níž se nyní pokusí vytvořit konkrétní pravidla uvádějící do praxe závěry pařížské klimatické konference z roku 2015.

Světoví lídři na úvod dvoutýdenního summitu představili sérii opatření, která mají přispět k dosažení cíle udržet oteplování planety maximálně o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím. Vznikla tak řada různorodých koalic, v nichž se signatářské země zavázaly zastavit odlesňování, snížit emise metanu, urychlit odklon od uhlí, usnadnit přenos čistých technologií či přispět k ekologické transformaci ocelářství. Nyní bude na vyjednavačích, aby domluvili, jak dohodnutá opatření přesně uskutečnit v praxi.

Účinnost chystaných opatření snižuje skutečnost, že se k nim mnohdy nepřipojily klíčové země z hlediska znečišťování ovzduší. Nevládní organizace opatření kritizují jako nedostatečná.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že pokud by země dodržely své závazky ohledně snižování emisí, které potvrdily nebo zvýšily během konference COP26, podařilo by se udržet růst globálního oteplování o 1,8 stupně Celsia.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2021 18:54
Komentář Daily Mailu zahájení konference shrnul jako „kolotoč samolibých, bombastických, ctnosti kázajících pokrytců, dokonale vyjadřující tu bláznivost, domýšlivost a všeobecnou prázdnotu moderního světa“.

V soutěži o nejstupidnější výrok s převahou vyhrál Boris Johnson, posuďte sami :
„Hodiny na bombě připevněné k našemu tělu jako u Jamese Bonda tikají k soudnému dni a máme minutu před půlnocí.“ (Boris Johnson, COP26)

Na druhém místě „Státníci budou prokleti, jestli se nedohodnou o klimatické změně, umožní tím genocidu nekonečně větších rozměrů než nacistické Německo, tato bude zabíjet lidi po celém světě po generace a nebudeme to moci zastavit.“ (anglikánský arcibiskup Welby v BBC)

„Nedovolte chamtivosti a sobectví sázet semena naší společné destrukce. Dva stupně oteplení je pro nás a jiné země rozsudek smrti, snažte se víc, snažte se víc.“ (premiérka Barbadosu Mottley)

A první úspěchy se dostavily :

COP26 navštívily asi čtyři stovky soukromých letadel z více než sto třiceti zemí, jimiž účastníci přilétali čistit planetu od CO2, a někdo spočítal, že svým příletem vytvořili větší uhlíkovou stopu, než vyprodukuje celé Skotsko za rok.

Dnešní londýnská demonstrace Extinction Rebellion se proměnila v pouliční striptýz, když se jednatřicetiletá pohledná blondýnka Laura Amherst svlékla do naha kromě duhových ponožek a tenisek před premiérovou rezidencí v Downing Street 10, na podporu a zdůraznění své výzvy, aby řekl „nahou pravdu“, že zajistí nulové emise už do roku 2025.

Amherstová se zavázala věnovat většinu svých výdělků na ekologické účely v boji proti změně klimatu.

https://www.thesun.co.uk/news/16221167/laura-amherst-who-onlyfans-extinction-rebellion/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 10:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel, Boris Johnson i ostaní mají pravdu. Kdybyste pochopil šestou zprávu IPCC, pochopil byste to taky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 10:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Soukromá letadla jsou hezké madiální téma, demagogové se tím rádi ohánějí. Pokud máte ve vzduchu trvale desetitisíce letadel všemožných typů, pak ty čtyři stovky za týden mají vliv absolutní nula.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 11:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Je jaksi rozdíl, jestli ta první skupiína přepraví miliony cestujících,když ta druhá pouze 400.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 08:27 Reaguje na Sauerkirschmann
Není. Na emise to vyjde stejně.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, napsal jste to správně. Takže emise je potřeba zvýšit na tisícinásobek, ne? Jsem si přeci všichni rovni ve svých právech, ne?
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.11.2021 12:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Znáte větu ... příklady táhnou? Naopak jsou jejich soukromá letadla velmi důležitý symbol. Jak to vypadá, když Gréta kecá o "flygskam", v některých záp. zemích (SRN) jsou osvětové akce za zaplacení dobrovolného příspěvku za vlastní emise z létání - ano, reklamy, letíš, dej příspěveček -, a tito létají? Nejde o emise, ale o to, že když to chudý lid vidí, tak to chce taky. Vy byste jim ještě něco věřil?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 15:06 Reaguje na Jarka O.
Jak komu. Když Británie zruší uhlí prakticky úplně, mohutně investuje do VE ji JE, tak se jim věřit dá.
Němčouři už testují syntetické palivo pro letadla, jen u nás všichni kritizují jeden let a přitom máme terrawatty z uhlí.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 17:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Velká Británie si uhlí dávno vydrancovala, a těří 2,5 x tolik ropy, než celá EU. Jistě, němci používali systetické palivo už za druhé světové, a vyráběli jej z záluží z uhlí. Blbé, co???
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2021 19:54
České přísloví " Navrch huj , vespod fuj ! ", beze zbytku naplnila čelní bojovnice proti sodovkáči , předsedkyně EK.

Celý svět mluví o nutnosti snížení emisí, uvažuje se i o zákazu komerčních letů na krátké vzdálenosti. Evropská komise (EK) přichází se stále novými „zelenými návrhy“, zpřísňuje již tak tvrdé ekologické limity.

Přesto její předsedkyně Ursula von der Leyenová neváhala použít soukromé letadlo na cestu z Bratislavy do Vídně. Na trasu dlouhou pouhých 47 kilometrů. Časově přitom šéfka EK uspořila maximálně několik minut.
/no comment/
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.11.2021 20:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Všichni jsme si rovni,ale někteří jsou si rovnější George Orwell
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

5.11.2021 07:34 Reaguje na karel krasensky
"Každý, kdo chodí po dvou nohách, je nepřítel
Každý, kdo chodí po čtyřech nohách nebo má křídla, je přítel
Žádné zvíře nebude chodit oblečené
Žádné zvíře nebude spát v posteli
Žádné zvíře nebude pít alkohol
Žádné zvíře nezabije jiné zvíře
Všechna zvířata jsou si rovna
Ovce si to nedokázaly zapamatovat, a tak je prasata musela naučit jednodušší přikázání, které znělo: 4 nohy dobré, 2 nohy špatné.
Napoleonův pomocník, prase Pištík, měnil postupně přikázání. Upravená přikázání zněla asi takto: - Žádné zvíře nebude pít alkohol přes míru - Žádné zvíře nebude spát v posteli s povlečením - Žádné zvíře nezabije jiné zvíře bez důvodu - Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější
Ovčí fráze po úpravě: 4 nohy dobré, 2 nohy lepší"

https://cs.wikipedia.org/wiki/Farma_zv%C3%AD%C5%99at
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 10:25 Reaguje na Vladimir Mertan
Tohle psal George Orwell po několikaměsíční návštěvě SSSR.
Odpovědět
JM

Jan Marján

4.11.2021 20:12
To místopředseda SZ Berg vyrazil do Francie se podívat na údajný zámek Babiše. Bylo to asi šíleně důležité, musel se chudák obětovat a ujet cca 2500 km. Že zcela zbytečně prohnal cca 150 l výfukem to nevadí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 10:28 Reaguje na Jan Marján
Třeba jel elektrikou nebo vlakem.
Už byl vůbec Bába obviněn z tunelování a krácení daní a ulívání obrovských peněz do ofšórů??
Proč ne? Já vím, on má na krku daleko horší podvody a tunely.
Jak je možný, že takového grázla lidi volí??
To jsme už úplně v dupě?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.11.2021 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebo proto, že jim ti ostatní lezli na nervy ještě víc.
Osobně si myslím, že kdy v obou volbách prezidenta místo důrazu na kvality protikandidáta nejela ta mediální hysterie typu ... se Zemanem přijde konec světa a kdo ho volí je idiot a vrah ... tak to Zeman nevyhrál.

Stačilo nasrat pár procent lidí, aby to najust Zemanovi hodili. Ne proto, že ho nějak moc museli, ale aby nasrali tyhle hlasatele jediné pravdy.

BTW ... jet se podívat Bábovi na letní byt může fakt jen ubožák.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 15:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Nevím, jestli jste tou dobou pobýval na Paroubkově Marsu, ale obě presidentské kampaně byly přímo přesyceny hyenizací protikandáta, vyloženě vylhanými kampaněmi a tvrdým nátlakem špinavců.
Ti se neštítili vytáhnout ani Sudeťáky (na hlupáky to zabírá pořád), neštítili lhát, že pan Drahoš se domluvil v Somálsku na přijetí 10 tisíc nejhorších teroristů a naprosto neskutečný pitomosti.
Je to naprosto absurdní a úplně blbé, ale zabralo to, pokaždé to špinavci vyhráli. Výsledek se dostavil, propadli jsme se někam až za Taralingapatam...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 15:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdo komu lezl na nervy a proč?
Občan má informace pouze z médií a pokud gauner je vlastní, tak si zaplatí tu správnou masírku, samozřejmě ze státního.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 17:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Já docela věřím tomu, že máte kudrnatý kožich, ocas, rohy, kopyto, vidle, a žerete malé děti. Bojííím,. bojííím :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.11.2021 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Už vás přes video vyšetřila Džamila? Včera jsem
poslouchal rozhovor s prezidentem a tak vám
doporučím odmítnout vyšetření Džamilou, protože
se evidentně zmýlila. Správná diagnóza je vždy
základem léčby a svěřit se do rukou šarlatánům
vyšetřujícím ideologicky přes video není moudré.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist