https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-predsednictvi-cr-v-eu-v-roce-2009-resilo-preruseni-dodavek-ruskeho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Také první předsednictví ČR v EU v roce 2009 řešilo přerušení dodávek ruského plynu

17.9.2022 01:00 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká republika zahájila své první předsednictví počátkem roku 2009 a hned od prvního dne musela čelit krizi kolem zastavených dodávek ruského plynu do Evropy. Ruský plynárenský monopol Gazprom 1. ledna přerušil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli vypršení kontraktu a obě strany se neshodly na nové ceně suroviny a výši tranzitních poplatků. O šest dní později Gazprom dal pokyn zcela ukončit dodávky plynu přes Ukrajinu. Moskva oznámila, že dodávky obnoví jen za tržní cenu a pod dohledem mezinárodních pozorovatelů.
 

Přerušení zasáhlo řadu evropských zemí včetně Slovenska, Česka, Polska a Maďarska. Některé balkánské země, závislé na ruském plynu ze 100 procent, se ocitly zcela bez plynu. Krize tehdy citelně poškodila i jejich hospodářství.

Česko jako předsednická země Evropské unie a Rusko 10. ledna podepsaly dokument o vytvoření kontrolního mechanismu, který měl umožnit monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu, a tím zajistit obnovení jeho přísunu do dalších evropských zemí. Smlouvu následující den podepsala i Ukrajina. Podpisu dokumentu předcházela jednání českého premiéra Mirka Topolánka se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem i z ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou.

Česká republika také na 12. ledna svolala do Bruselu mimořádném zasedání ministrů energetiky k plynové krizi. Mimořádnému zasedání šéfoval jako zástupce českého předsednictví tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martina Říman. Na zasedání byla oficiálně potvrzena Evropskou komisí, Ukrajinou a Ruskem smlouva o monitorování dodávek.

Ruský plyn začal proudit přes Ukrajinu do Evropy po téměř dvou týdnech 20. ledna. Na obnovení dodávek se dohodli ruský premiér Vladimir Putin a ukrajinská premiérka Julija Tymošenková a jejich ústní dohodu pak zpečetil 19. ledna podpis desetiletých kontraktů. Předseda Evropské komise José Barroso po ukončení krize pochválil Prahu a premiéra Mirka Topolánka za to, jakým způsobem společně s komisí plynovou krizi řešil. "Bylo to týmové úsilí," podotkl Barroso.

Český premiér Mirek Topolánek v rámci předsednictví EU prosazoval výstavbu jižního plynovodu Nabucco na dodávky ázerbájdžánského plynu přes turecké území do Evropy. O plynovodu jednala začátkem května EU v Praze na summitu Jižní koridor - nová hedvábná stezka. Z realizace plynovodu ale nakonec sešlo.

Za českého předsednictví EU v roce 2009 se po plynové krizi z počátku roku zrodil plán na propojení plynárenských soustav visegrádských zemí. Celoevropský projekt nazvaný Severojižní propojení měl snížit závislost na ruském plynu propojením zásobníků zkapalněného plynu (LNG) v polském Svinoústí a na chorvatském ostrově Krk. Plynárenské soustavy Česka a Polska spojil první společný plynovod Stork v září 2011. Stavba plynovodu stála 28 milionů eur (téměř 700 milionů korun). Polovinu zaplatila Evropská unie z Programu ekonomické podpory v energetice, který byl vyhlášen po plynové krizi z roku 2009. Investice na české straně hranice dosáhla sedmi milionů eur (asi 170 milionů korun). Na plynovod Stork I měl navázat plynovod Stork II, vedoucí od hranic s Českem do Svinoústí, na českém území pak plynovod Moravia. V Břeclavi měl na něj navázat plynovod BACI, vedoucí do Rakouska. Projekt byl však v roce 2018 po nástupu ANO zastaven. V úterý na ekonomickém fóru v polském lázeňském městě Karpacz řekl premiér Petr Fiala (ODS), že Česko a Polsko obnovilo spolupráci na přípravě plynovodu Stork II.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 08:29
S odstupem je vidět velmi dobře, jak to všechno bylo.
Jenže co nám tehdy předkládala naše média?
Že Ukrajinci plyn kradou.
Ovšem vše mělo klasicky českou dohru, Topolánek byl hodnocen velmi dobře a ODS stouply preference. To se ovšem nelíbilo našemu asi nejblbšímu politikovi, Jyrkovi Paroubkojc, který zkorumpoval pár poslanců a vládu uprostřed úspěšného předsednictví EU shodil.
Tahle ostuda neměla pouze politický a mediální rozměr, ale rok 2009 skončil s propadem výběru daní asi 190 miliard a skončily tisíce firem. Tím nastala u nás hospodářská krize, která byla sice způsobena vnějšími vlivy, ale tohle jí velmi pomohlo.
Historie se ráda opakuje a blbství části naší politické scény se ještě prohloubilo. Vláda zase úspěšně bojuje s daleko (x násobně!!!) horší plynovou krizí a ještě daleko hlupší opozice se snaží ji shodit.
Podařit se jí to, budou následky naprosto fatální, ne jak pohoda v roce 09.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist