https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quotmusime-se-naucit-jednat-i-se-svymi-oponentyquot-rika-mluvci-greenpeace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitř"Musíme se naučit jednat i se svými oponenty," říká mluvčí Greenpeace

6.2.2002 10:54 | PRAHA (EkoList)
V pondělí EkoList přinesl článek "Bývalého šéfa Greenpeace UK zlákala PR agentura radící Monsantu", který je věnován rozhodnutí Petera Melchetta, bývalého vedoucího kampaně britských Greenpeace proti genetickým modifikacím, pracovat pro PR agenturu Burson-Marsteller (BM). Mezi klienty BM přitom patřily či patří z pohledu ekologických aktivistů značně nepopulární firmy. Dnes se k tématu vracíme rozhovorem s Václavem Vašků, mluvčím českých Greenpeace.
 

27. 9. 1999 Lyng nedaleko Norfolku, Velká Británie
Greenpeace UK "dekontaminují" pole s geneticky modifikovanou kukuřicí. Přibližně 30 aktivistů, mezi nimi lord Peter Melchett (fotografie vpravo), bylo zatčeno. Na jaře roku 2000 proběhl s aktivisty soud, který na základě výpovědí a posudků různých vědců a odborníků všechny účastníky zprostil obvinění z trestné činnosti.
Foto: Greenpeace/Morgan

EkoList: Dne 8. ledna zveřejnila společnost BM tiskovou zprávu, v které oznámila, že se jejím spolupracovníkem stává Peter Melchett, bývalý šéf Greenpeace UK. V listu The Guardian se objevila citace z "interního dokumentu Greenpeace", který se prý Melchettovým postojem zabývá. Máte nějaký takový dokument k dispozici? Nebo je to záležitost pouze britských Greenpeace? Mohl byste nám případně přiblížit, co v něm stojí?

Václav Vašků: To, co The Guardian nazývá interní dokument, je zkrátka jen vyvětlující e-mail, který nám poslal náš kolega z britské pobočky Greenpeace. V tom e-mailu se píše, že je Melchett informoval o svém rozhodnutí pracovat několik dní v roce jako poradce pro kontroverzní PR agenturu Burson-Marsteller. Melchett odešel z pozice ředitele britské pobočky Greenpeace v roce 2000 a Greenpeace UK tudíž nemá žádný vliv na jeho současná rozhodnutí. Melchett nicméně zůstává věrný svému přesvědčení a jeho práce pro Burson-Marsteller se bude týkat poradenství v oblasti propagace ekologického zemědělství. Melchett zůstává činným v Asociaci pro ekologické zemědělství, pro kterou bude i nadále pracovat dva dny v týdnu.

EkoList: Mezi klienty BM se v minulosti objevily společnosti, jež mezi ekologickými aktivisty nemají zrovna dobré jméno (Union Carbide, Babcock and Wilcox vlastnící elektrárnu Three Mile Island, Exxon, British Petroleum, Shell, koalice Global Climate Coalition, ...). V současnosti BM pracuje například pro Monsanto. Ozývají se hlasy jak na Melchettovu podporu, tak hlasy, které jeho počínání nechápou (a to obojí i z řad Greenpeace). Existuje nějaké oficiální stanovisko Greenpeace International k Melchettovu kroku?

Ano, ředitelka Boardu Greenpeace International Anne Summers požádala lorda Melchetta, aby se vzdal členství v tomto orgánu. To znamená, že Melchett v současné době nemá s Greenpeace již nic společného.

Václav Vašků, mluvčí českých Greenpeace. Foto: Günter Bartoš EkoList: Co si o kroku lorda Melchetta myslíte Vy?

Podívejte se, mně osobně rozhodnutí lorda Melchetta mrzí a moc mu nerozumím. Jsem proto rád, že se k tomu Greenpeace postavilo tak, jak se postavilo. Tajně doufám, že se Melchett rozhodl stát se špiónem nás ochránců přírody v řadách BM.

EkoList: Lord Melchett tvrdí, že v práci pro londýnskou pobočku BM může jakéhokoliv klienta odmítnout, že má absolutní volnost. Prý si bude vybírat ještě více, než když byl členem Greenpeace. Podle dostupných informací britská BM například pro Monsanto nepracuje. Přesto - může dle Vašeho názoru jeho postup nějak diskreditovat práci hnutí v očích veřejnosti? Jsou oprávněné starosti části aktivistů (např. Ian Willmore z Friends of the Earth pro Guardian), že by díky Melchettovi mohly některé společnosti odhalit slabá místa environmentálních hnutí?

Všichni, kdo lorda Melchetta znají osobně, mi potvrdili, že je to slušný člověk s mimořádnou osobní integritou. Melchett pracoval v oblasti ochrany přírody po většinu svého života. Já si prostě nedovedu představit, že by nyní šel a za jidášský groš zradil všechny své ideály. Jestli si někdo myslí, že Melchett vyzradí agentuře BM něco, co položí Greenpeace na lopatky, je na omylu. Už proto, že nic takového prostě neexistuje. Silou Greenpeace a dalších environmentálních organizací - ve srovnání s jejich oponenty - je právě to, že pracují velmi otevřeně.

EkoList: Greenpeace říkají, že v některých kauzách v zájmu nápravy stavu, jenž je proti jejich vůli, přímo spolupracují s firmami, které kritizují. Existuje nějaká hranice, kterou by aktivisté v takových případech neměli přestoupit? Mají se například danou společností nechat platit?

Vy tu narážíte na velmi zajímavý fenomén. Britští Greenpeace byli totiž asi opravdu první organizací, která začala vést s průmyslem smysluplný dialog. Každý rok v Londýně například pořádají konferenci s názvem "Greenpeace Business". Zvou na ní zástupce velkých firem a diskutují s nimi o možnosti nápravy. Na jednom z ročníků téhle konference například lord Melchett vedl satelitní rozhovor s ředitelem firmy Monsanto Robertem Shapiro. Vyzval ho přitom, aby firma skoncovala s genetickými manipulacemi a slíbil, že Greenpeace pomůže Monsantu najít cestu k činnosti, která bude méně poškozovat životní prostředí. Možná Vám to zní naivně, ale já Vás ujišťuji, že právě britská pobočka Greenpeace dnes dokáže účinně měnit věci k lepšímu. Podívejte se, buď se naučíme jednat i se svými oponenty, nebo zůstaneme u dialogu hluchých. Vážným problémem ekologického hnutí je, že často zůstává uzavřeno v jakémsi vlastním ghetu. Ale abych se dostal k odpovědi na Vaši otázku, zda by se aktivisté ekologických organizací měli nechat platit firmou, proti které protestují: Ne, jednotliví aktivisté by to v žádném případě udělat neměli, samotná organizace si to ale v konkrétní přesně vymezené situaci dovolit může. Vzpomínám si na jeden případ, kdy si ČEZ u ekologické organizace Ekowatt objednal kritickou studii o rizicích dostavby jaderné elektrárny Temelín. Tu studii v Ekowattu dělal absolvent jaderného inženýrství Robert Laža. Byl to jeden z nejlepších materiálů, jaký jsem kdy o Temelíně četl.

EkoList: Obecně - existuje nějaký vnitřní "řád" Greenpeace, který svým členům zapovídá nějakou činnost, existují v rámci Greenpeace "kontrolní orgány", které by činnost členů usměrňovaly?

Odpověď zní ne, ne. Jsme organizací svobodných a svobodymilovných lidí.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist