https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quotpasovana-radostquot-narodni-muzeum-o-nelegalnim-obchodu-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

"Pašovaná radost" - Národní muzeum o nelegálním obchodu se zvířaty

21.3.2002 15:15 | PRAHA (EkoList)
Seznámit veřejnost s problematikou nelegálního mezinárodního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin má za úkol dnes zahájená výstava v Národním muzeu v Praze s názvem "Pašovaná radost". Autoři výstavy netradiční formou upozorňují na nebezpečí, které přivedlo na pokraj vyhubení již řadu druhů.
 

Návštěvníci se v Hollareu v přízemí Národního muzea přenesou do pralesa a za doprovodu papouška Ferdy budou svědky Ferdova násilného odebrání z rodného pralesa a jeho prodání na mítnímm trhu. Ferda je pak, namačkaný v palstové lahvi, transportován letadlem, až konečně skončí ve zlaté kleci v pokoji svého nového majitele.

Informace o mezinárodním obchodu se zvířaty a rostlinami, o situaci v České republice a o předpisech, které tento obchod regulují najdou návštěvníci ve výstavních novinách, které dostanou zdarma při vstupu.

Autoři jsou přesvědčeni, že nebezpečí plynoucí z nelegálního obchodu se zvířaty a rostlinami, je nedostatečně známé a přitom alarmující. "Černý obchod se zvířaty je globální problém, odhaduje se, že celosvětově jde o třetí nejvýnosnější komoditu hned za zbraněmi a drogami," říká Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické (ČSO), jedné z pořádajících organizací.

Jedním z velmi úspěšných nástrojů k ochraně ohrožených druhů je mezinárodní úmluva CITES, která staví obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin pod společnou kontrolu všech zemí světa. Předmětem úmluvy je v současné době cca 5.000 druhů zvířat a 25.000 druhů rostlin, ale také výrobky z nich. Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš na dnešní tiskové konferenci k zahájení výstavy řekl: "Je to upozornění na závažný společenský problém a společnost se mu musí bránit. Každý by si měl uvědomit, že za naší malou radostí se může skrývat velké utrpení zvířat."

Záštitu nad výstavou převzal Petr Pithart, předseda Senátu Parlamentu ČR. Na přípravě výstavy se vedle ČSO podílela Agentura ochrany přírody a krajiny, Celní správa ČR, Ochrana fauny ČR a Národní muzeum Praha. Výstava potrvá do 9. června 2002, otevřeno denně (kromě 1. úterý v měsíci) v březnu a v dubnu 9:00 - 17:00, v květnu a v červnu 10:00 - 18:00.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist