https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousky-soud-zrusil-povoleni-k-odstrelu-problemoveho-vlka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakouský soud zrušil povolení k odstřelu "problémového" vlka

15.12.2020 11:10 | VÍDEŇ (ČTK)
Vlka, který se pohyboval kolem městečka Bad Gastein ve spolkové zemi Salcbursko, úřady označily za "problémového" letos v červnu. Podle nich totiž loni v létě zabil v oblasti 24 ovcí a tři telata. Ilustrační foto
Vlka, který se pohyboval kolem městečka Bad Gastein ve spolkové zemi Salcbursko, úřady označily za "problémového" letos v červnu. Podle nich totiž loni v létě zabil v oblasti 24 ovcí a tři telata. Ilustrační foto
Rakouský soud zrušil povolení k odstřelu vlka, kterého úřady označily za "problémového". Pokud by šelmu myslivci zastřelili, šlo by o prvního legálně zabitého vlka od jejich návratu do Rakouska před deseti lety. Informovala o tom agentura APA.
 

Vlka, který se pohyboval kolem městečka Bad Gastein ve spolkové zemi Salcbursko, úřady označily za "problémového" letos v červnu. Podle nich totiž loni v létě zabil v oblasti 24 ovcí a tři telata.

Proti rozhodnutí se odvolala rakouská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF), která uvedla, že hospodářská zvířata na pastvě nebyla chráněna plotem ani střežena pasteveckým psem, a vlk tak neměl šanci rozeznat, že jde o "zakázanou" kořist. Soud žádosti organizace vyhověl a povolení k odstřelu zrušil. "Rozhodnutí soudu je budíčkem pro politiky," uvedli zástupci WWF.

Pokud by "problémového" vlka zastřelili, bylo by to poprvé od doby, co se přísně chráněná zvířata po vyhubení na konci 19. století do Rakouska vrátila. Trvale žijí tyto psovité šelmy v alpské zemi opět od roku 2009. Všechny smečky se zdržují u hranice s Českem.

Pověřenec spolkové země Salcbursko pro záležitosti vlků Hubert Stock nicméně upozornil, že povolení k odstřelu bylo spíše teoretické. Konkrétní šelma je totiž podle něj "už stejně dávno kdovíkde". Její DNA se naposledy našlo na jaře 2020 v Tyrolsku, asi 100 kilometrů západně od místa, kde vlk strhnul přes dvě desítky hospodářských zvířat. Dohledat jej a určit, že jde o konkrétní "problémové" zvíře, by tak bylo podle Stocka stejně téměř nemožné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DA

DAG

15.12.2020 11:28
Jen si chraňte jednotlivce na úkor celého druhu. Problémy budou čím dál větší, lidé budou stále více naštvaní a řešení bude potom daleko více radikálnější :(
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2020 11:32
Vymknuta z kloubů doba šílí - Hamlet/Shakespeare - aneb fenomén bláznovství v 21. století.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2020 11:40
Vzhledem k tomu, že ovce a telata nebyla chráněna plotem ani střežena pasteveckým psem, vlk neměl šanci rozeznat, že jde o „zakázanou“ kořist. To je pěkně formulováno a s tím souhlasím. Pravděpodobně by se takto zachovalo mnoho normálních vlků, kteří by se dostali do podobné situace. Nálepku „problémový“ a ortel smrti si nezaslouží vlk za to, když zabije špatně chráněná nebo dokonce nechráněná hospodářská zvířata. Naopak vlk pokoušející se strhnout ovce a telata chráněná pasteveckými psy je určitě problémovou šelmou a měl by být usmrcen.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 11:44 Reaguje na Majka Kletečková
Promiňte, ale to jste mě dost rozesmála. Vám ta formulace připadá logická? Takže když tam bude plot a vlk ho přeleze, tak plně chápe, že se dopouští zločinu, který ho může stát život a když napadne nezabezpečené stádo, tak tak je to v pořádku. Vlk je sice inteligentní, ale není génius na právo. Ta věta je celá nesmysl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2020 12:09 Reaguje na DAG
Ve výrazu „zakázaná“ kořist jsou uvozovky. Je to zjednodušující zkratka, která se mi líbí.

Uvažujme situaci, když někdo nechá na prázdném náměstí nedopatřením malou atraktivní věc bez jakékoliv ochrany, jak dlouho tam vydrží. Člověk, který se stane jejím novým majitelem, nebude mnohými považován za kriminální živel. (Příležitost dělá kolikrát zloděje i z tzv. slušných lidí.)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2020 13:04 Reaguje na Majka Kletečková
Podle našeho právního řádu pokud najdu na zem ležet peněženku a přivlastním si ji, jsem zloděj a mohu být za to odsouzen.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2020 14:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Víte, jak to bylo v socialismu. Bylo naprosto běžné uvažování: "Kdo nekrade, okrádá rodinu." Bez ohledu na trestní řád.

Nevím, jak velký je podíl lidí mezi námi, kteří některé věci nedělají jen proto, že mají strach o svou dobrou pověst. Ale když se jim pak naskytne příležitost, kdy to oko jiných nevidí ...
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 13:20 Reaguje na Majka Kletečková
Ano, chápu jak to myslíte a jako zkratku, by to šlo chápat. Jen se obávám, že dnes tolik oblíbené zkratky mohou tábory více oddálit.
Skutečně si myslím, že by ochranáři, kteří neriskují nic měli hledat kompromis s lidmi co riskují živobytí. A domluvit jasná pravidla. Pořád tvrdím, že to nakonec nejvíc odnese ten vlk.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2020 15:20 Reaguje na DAG
Samozřejmě, že bude muset být nastolen mezi ochránci a chovateli kompromis. Chovatelé musí připustit, že do zdravé krajiny patří nejen jejich ovce a další hospodářská zvířata, ale i vlk. Ochránci naopak musí připustit, že né každý vlk je posvátný a v určitý moment může dojít k jeho odstřelu. V zájmu celého druhu.
Chovatelé by nicméně měli udělat pro ochranu stád maximum a nedovolit, aby je zastupovali lidé jako třeba Havrlant na Broumovsku. Ochránci by naopak mohli dlouhodobě monitorovat vlka pomocí obojku právě na Broumovsku, podobně jako to nyní probíhá na Šumavě, kde ale ty problémy skoro žádné nejsou (jako v jiných oblastech). MŽP by zase mělo zajistit, aby bylo vyplácení škod lehčí a rychlejší, atd. atd.

Věřím, že kompromis je skutečně možný. Jen je třeba, aby na obou stranách byli lidé schopni udělat kompromisy a mluvit spolu... o ničem jiném to není. Na Slovensku to jde, proč ne u nás?

https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/ministerstvo-zivotneho-prostredia-naslo-pri-ochrane-vlka-kompromis-s-chovatelmi-oviec-a-koz/
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2020 15:27 Reaguje na Slovan
Více méně souhlasím, stanovit počty vlků, zajistit systém odstřelu. Vybrat oblasti se zájmem kde vlk ano a kde ne.
Jak jste psal na Šumavě je to v klidu. Je tam zřejmě méně ovcí, takže tam se zatím můžou vesele množit.
No na druhou stranu, pokud bude na druhé straně Mana a další, tak se taky nikam moc nepohnou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.12.2020 16:15 Reaguje na Slovan
Vlk ve zdravé kulturní krajině nemá co dělat.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

15.12.2020 16:16 Reaguje na Slovan
Co Havrlant, ale Malík... To je dohoda jistá.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2020 17:02 Reaguje na Jan Olejníček
Je to jednoduché... měl by jednat Český svaz chovatelů ovcí a koz s AOPK (MŽP), podobně jako na Slovensku.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

19.12.2020 11:14 Reaguje na Slovan
Žádný kompromis nenašly jednali bez nich a pak jim jako správní ekoteroristé sdělily podmínky.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.12.2020 15:54
Soud rozhodně nedal do usnesení garanci, že v případě bude-li pasoucí se dobytek za v místě běžným plotem napadeno, že soud zaplatí škodu. To se to rozhoduje od od soudcovského stolu, když soudce není odpovědný za svá rozhodnutí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.12.2020 16:14
Jen to ukazuje problematičnost ochranářských organizací.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 17:19
Sežral Milku, dostal kulku.
Načpak chránit vlky, když jim žerou Milky.
Je vidět, že Rakušáci nediskutují, ale konají a soud přišel zřejmě
s křížkem po funuse. Každopádně to neradím nikomu u nás, protože by
to byla voda na mlýn, na kterou někteří asi čekají, aby ukázali,
kdo je všemu vinen.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2020 17:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Důkaz doufám taky máte. Sem s ním.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2020 17:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Přečtěte si poslední odstavec článku. Z něho plyne, že tento vlk pravděpodobně zastřelen nebyl, nebo alespoň pro to není žádný důkaz.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 18:09 Reaguje na Majka Kletečková
Pro vás oba. Důkaz o jeho zastřelení nemám, tak jako se
neví, zda ještě žije. Je zajímavé, že nejvíc vlků je v
Rakousku na hranicích s ČR a ne v Alpách, kde bych je
čekal. To by se ale Milky nemohly klidně pást bez těch
doporučených plotů a pasteveckých psů. Pro ně jsou Milky
a turisté přednější, než kvůli pár kreatůrám pastviny
takto oplotit a riskovat napadení turistů psy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2020 18:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Pro vlky nejsou Milky asi moc žádoucí. Mám pocit, že Milka jakékoliv barvy není pro vlky to pravé, ač jsou to všežravci. Čokoláda ve větším množství je pro ně možná dokonce i jedovatá.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2020 18:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Nemáte důkazy a obviňujete Rakušany z pytláctví? Zajímavé.
Možná byste se měl podívat na mapu a na migrační trendy vlčích populací, pak možná pochopíte, proč se první vlci v Rakousku objevili na hranicích s námi (Bavorskem) a zatím nejsou v rakouských Alpách.

Speciálně o Milkách pro vás:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rakousko-alp-turiste-kravy-utoky.A200813_101553_zahranicni_aha
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 21:04 Reaguje na Slovan
Oni si tam vlky ani nepustí, protože by splašili
krávy stejně, jako ti psi a nelze tomu nijak než
absencí vlků dosáhnout. Možná paní Majka se psy?
Ale ti splaší přece podle toho sedláka ty krávy.
Pytláctví to nemuselo být, protože z článku
vyplývá, že odstřel byl povolen a až později
bylo rozhodnutí soudem zrušeno. Každopádně ho
mohlo srazit i auto, ale žádný myslivec to
naivně neoznámil, aby v něm následně nalezli
zbytky kovu a nespekulovali o zmrzačení vlka
lovci. Možná, že byl ten náš vlk postřelen
v Polsku či Německu a už se tu probírají naši
myslivci. Pokud to je vůbec zbytek kulky a ne
střepiny z granátu či jiné munice. Stále tu
nikdo neukázal fotky konkrétní střepiny a to
je podivné, protože kulka z lovecké zbraně
by mu byla buď osudná a nebo by to byl čistý
průstřel. Příště ho tak každý myslivec či
chovatel zaháže větvemi či hlínou, aby nebyli
myslivci a chovatelé znovu v podezření. Pár
vlkomilů ho tak ani nenajde a nebudou mít co
oplakávat.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2020 22:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Až ti vlci v rakouských Alpách budou, tak od vás čekám, že zde uznáte, že jste se mýlil. Protože evidentně netušíte, proč tam ti vlci zatím nejsou.
Vaše některé teorie jsou prostě "dokonalé". Pokud by se tak stalo, a lov by byl tedy legální, pak nevidím důvod, proč by ten lov onen myslivec nenahlásil. Píšete zde nesmysly a píšete je zde dlouhodobě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 23:23 Reaguje na Slovan
Tak proč nejsou v těch jejich Alpách,
když jsou tak prospěšní pro přírodu,
kterou si Rakušáci považují jako
národní bohatství? Nesmysly píšete vy
a docházejí vám argumenty, proto to
chytání za každé slovíčko. Víte já
být chovatel od roztrhaných ovcí, tak
ho beze svědků vyřeším a nikomu to
nebudu vytrubovat, abych se nedostal
do zbytečných problémů. Tak se to dělá
i jinde, ale nechci k tomu nikoho navádět, protože zákon je zákon, ač je kontroverzní a nespravedlivý vůči těm chovatelům, kteří začali s chovem v době, kdy tu vlk minimálně 100 let nebyl a jsou postaveni před problém to strpět a nebo ukončit chov.
Vám to je evidentně jedno, protože se
vás to netýká a nebudete ani kosit
ty nespasené louky. Vy budete stále
jenom mudrovat co a jak, ale kloudného
nic neuděláte a ani nepřijdete o svoji
obživu. Jste sobec obhajující svůj
koníček za cenu ztráty údržby krajiny
a ztráty obživy pro řadu chovatelů.
Začíná to zavánět ekoterorismem i vůči
samotné přírodě, která bude zarůstat
buření a pak budete brečet nad stavem těch luk.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.12.2020 16:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Jednoduché. Protože migrační trendy populací. Už sem vám to psal nahoře.
Vlci z italských Apenin, kde jejich populace přežila začali osidlovat nejdříve západní část italských alp, načež se začali šířit dále na západ směr Francie, odkud dále hlavně směr Apeniny. V posledních letech začala silnější migrace směr Švýcarsko a ze západu italských Alp do jejich středu.
Vlci ze severu, tedy hlavně ze Saska, naopak osidlují směr jich, kde je ale před Alpami dostatek vhodného prostoru. Takže chvíli trvá, než se tam dostanou.
Já zde neutíkám od Rakouska k nám, to děláte vy. Vy zde předkládáte názor o upytlačení bez jakéhokoli důkazu a vlastně k tomu zde otevřeně ostatní nabádáte.
Že zde vlk není 100 let není argument. To byla chyba našich předků, kterou my nyní můžeme napravit. Nevidím důvod, proč by tohle měl být neměnný stav jen proto, že si člověk nenávidící predátory vlkův návrat nepřeje. Znovu si přečtete příspěvek nademnou - pokud do toho nebudou montovat lidi vašeho typu, pak se chovatelé s ochránci dokážou dohodnout, jen se nebojte.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.12.2020 19:37 Reaguje na Slovan
Pardon, z Francie dále na Pyreneje.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.12.2020 19:39 Reaguje na Slovan
A taky “jih”... příště musím lépe kontrolovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2020 20:33
Vy mi popisujete migrační cesty odkud znovu osidluje Alpy, ale proč byl
vyhuben i tam a nejen u nás? Jak se asi bude muset změnit pastevectví
krav v Alpách? Budou to taky ty dvoumetrové do země zakopané ploty s
pasteveckými psy, když vezmu do úvahy vztah kráva a jakýkoliv pes? Tak
na to jsem teda zvědav a taky na vlky v Milovicích a nebo na jiných
pastvinách s velkými kopytníky. Ovce se se psy sžijí, ale u krav tomu
nevěřím. Stačí pouze vlk poblíž ohrady a krávy se splaší a prorazí i
ten dvoumetrový plot. Kdo je bude nahánět po lesích a co vše mohou
způsobit od srážek s vozidly po přímé napadení lidí. Kdo zažil
splašené stádo hovězího dobytka, tak ví o čem píšu a vědí to i ti
horalé v Alpách a jinde. To nejsou ovce, které ten plot prorazí
vyjímečně, ale krávy neudrží při splašení ani ohrada z lešenářských
trubek. K pastvě potřebuje veškerý dobytek hlavně klid a nebýt nikým
rušen, ať je to vlk či pes. Já si počkám, na reakce i těch alpských
horalů a taky chovatelů v našem vnitrozemí. Zatím trpí pouze
pohraničí a vnitrozemí ještě mudruje. Ale i je čeká to samé s ploty,
psy a pasáky. Ono to nadšení možná zchladí i to co předpovídám,
včetně celoevropského přehodnocení všemožných dotací a úhrad škod.
Tyto částky budou neustále narůstat a jednou někdo řekne dost. Pak
dojde na lámání chleba jako před 100 léty, zda vlci a nebo pastevectví
bez nákladných plotů, drahých a částečně nebezpečných psů a lidí
ochotných být se zvířaty na pastvě i v nečase a s holýma rukama bez
možnosti účinně zasáhnout. Tož si sněte a fantazírujte. Já jsem
realista a vidím to pouze jako pouhou epizodu, která nebude mít
mnohde dlouhého trvání. Zvláště pak u chovatelů krav, které stejně
jako ovce mohou ze stresu dostat zánět vemene a to sedlák nedopustí
ani přes odpor ochranářů.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.12.2020 22:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Takže se chcete za každou cenu bavit o minulosti? Nikoli, bavme se o přítomnosti a hlavně budoucnosti. Z minulosti se nežije a to je právě váš problém - vy z ní žijete, já nikoli. Chyby se stávají, proto byli dravci i šelmy dříve brány tak jak byli. To ovšem neznamená, že je to tak dobře. Ta zvířata jsou pro ekosystém důležitá stejně jako býložravci nebo pěvci a hmyz. Proč dnes vlci nejsou v rakouských Alpách jsem vám popsal. Do budoucna se tam ale určitě dostanou. Není otázka zda, ale kdy.
Vlci již žijí v místech, kde krávy jsou chovány. Nevidím v tom problém.
Žádné pohraničí netrpí. Jediný kdo údajně trpí je Broumovsko... a všichni to vidí. O pohraničí jako takovém nemůže být řeč. Sám v tom zmiňovaném pohraničí ostatně bydlím.
Na žádné lámání chleba nedojde... nežijeme v době před 100 lety jak si vy představujete. Společnost vnímá přírodu úplně jinak, naše znalosti jsou jinde, technologie jsou jinde.
Vy se za realistu považovat můžete. To ovšem neznamená, že jím skutečně jste... vaše názory ukazují spíše, že jste zpátečnický.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist