https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reakce-na-rust-cen-energii-nektere-zeme-schvalily-jednorazove-prispevky-dalsi-zastropovaly-ceny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reakce na růst cen energií: Některé země schválily jednorázové příspěvky, další zastropovaly ceny

15.7.2022 11:32 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výběr plánů na pomoc domácnostem zasaženým růstem cen ve vybraných zemích. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR včera schválila návrh úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu a plyn. Proti původnímu vládnímu návrhu rozšířila možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů. Půjde o dotaci státu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o tuto dotaci posléze sníží zákazníkům účet nebo zálohy. Budou to muset zřetelně uvést ve vyúčtování. Příspěvek na elektřinu a plyn dostanou lidé automaticky. Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů. Horní hranici příspěvku státu u elektřiny a plynu zvýšila Sněmovna stejně jako v případě tepla na 30 000 korun, zatímco vláda navrhovala původně 20 000 korun. Na úsporný tarif by vláda měla vyčlenit 30,6 miliardy korun.Podrobnosti vláda stanoví pravděpodobně na přelomu července a srpna.<
reklama

 
Zmírnit dopady zdražování na rodiny chce kabinet také jednorázovým příspěvkem 5000 korun na dítě do 18 let věku, který od srpna dostanou rodiny jejichž loňské příjmy nepřevýšily jeden milion korun hrubého. Nárok na 5000 korun od státu bude mít podle zákona dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek připadne také cizincům, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat jej mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Británie zavede mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností, získané peníze vláda poskytne nejchudším domácnostem formou jednorázového příspěvku. Zhruba osm milionů britských domácností s nejnižšími příjmy dostane jednorázový příspěvek 650 liber (18 800 Kč). Domácnosti dosud mohly žádat o půjčku až 200 liber (5800 Kč) na úhradu faktur za energie. Půjčky se rozhodnutím vlády změní na granty, které nebude potřeba splácet. Jejich výše stoupne na 400 liber (11 600 Kč). Na podzim dostane osm milionů domácností seniorů příspěvek 300 liber (8700 Kč) na pohonné hmoty. Lidé s postižením budou inkasovat 150 liber (4300 Kč) jako další příspěvek na bydlení. Na pomoc domácnostem v boji s rostoucími cenami energií letos vláda podle ministra financí vydá celkem 37 miliard liber (1,1 bilionu Kč).

Zaměstnanci ve Francii mají dostat nezdaněnou prémii na podporu kupní síly až 600 eur (zhruba 14 600 Kč). Více peněz slíbil prezident Emmanuel Macron i samostatně výdělečně činným. Zhruba 20 miliard eur už vláda dala do zastropování cen elektřiny a plynu. Další investice mají plynout do zdravotnictví a školství. Řádný minimální důchod má v budoucnu činit 1100 eur, zvýšena má být i podpora rodičů samoživitelů.

Chorvatská vláda připravila balík opatření v hodnotě 4,8 miliardy kun (15,5 miliardy Kč), který má kompenzovat negativní dopady rostoucích cen energie na domácnosti i podniky. Vládní opatření zahrnují mimo jiné trvalé snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u plynu a tepelné energie na 13 z 25 procent. U plynu navíc sazba dočasně klesne až na pět procent, a to v období od začátku letošního dubna do konce března příštího roku. Vláda se rozhodla rovněž snížit sazbu DPH u základních potravin, jako jsou čerstvé maso, ryby, vejce, ovoce a zelenina, a to ze 13 na pět procent. U části hygienického zboží pak DPH klesne na 13 z 25 procent.

Maďarská vláda s ohledem na rostoucí inflaci minulý měsíc prodloužila do 1. října platnost stropu na některé základní ceny potravin. Cena elektřiny a zemního plynu, kterou platí spotřebitelé, je v Maďarsku pevná a stanovená legislativou. Obyvatelé Maďarska jsou tedy ochráněni před růstem cen na trzích. Ve středu Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze, jehož součástí je zákaz vývozu zdrojů energie. Zrušilo také mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou a plánuje zvýšit domácí těžbu zemního plynu.

Německá vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) schválila pomoc pro potřebné, rodiny, nízkopříjmové občany a dojíždějící za více než 30 miliard eur (736 miliard Kč). Vláda snížila i cenu měsíčních jízdenek, lidé rovněž dostanou jednorázové daňové zvýhodnění 300 eur (7360 Kč), rodiny s dětmi pak jednorázový bonus 100 eur (2470 Kč) a příjemci sociálních dávek jednorázovou částku 200 eur (4940 Kč).

Polská vláda plánuje odložit liberalizaci cen plynu pro domácnosti do konce roku 2027. Polsko také snížilo sazbu DPH u základních potravin na nulu ze standardních pěti procent.

Rakousko už v lednu představilo soubor opatření, která mají pomoci domácnostem čelit rostoucím nákladům na energie. Celková hodnota těchto opatření činí zhruba 1,7 miliardy eur (41,6 miliardy Kč). Téměř všechny domácnosti v Rakousku v rámci těchto plánů obdrží jednorázový příspěvek 150 eur (téměř 3700 Kč).

Slovenská vláda nejprve schválila první sadu příspěvků zhruba za 22 milionů eur (548 milionů Kč) pro některé skupiny obyvatel jako částečnou kompenzaci vysoké inflace. V květnu slovenský parlament schválil zvýšení přídavků na děti i odpočitatelné položky z daní pro rodiče a nový příspěvek na kroužky dětí; opatření přijdou na více než miliardu eur (24,6 miliardy korun) ročně. Ekonomové ale i vládní strana Svoboda a solidarita (SaS) zmíněná opatření kritizovala, protože podle nich předpokládají plošné rozdávání peněz rodinám bez ohledu na jejich finanční situaci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.7.2022 13:04
Prosím dejte nám čás.Nevladneme dlouho.Snažíme se zdražovat jak nejrychlejí mužeme.S pozdravem Petr Fiala a vláda české republiky
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.7.2022 13:38
Je pravda, že česká vláda reaguje skvěle pokud jde o sliby, ale jinak snad nenajdeme horší vládu co se týká činů. Je to vidět na cenách energií, kde patříme mezi nejdražší země:
https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/
Taková Francie si zajišťuje levné dodávky LNG a stala se největším odběratelem LNG z Ruska:
https://energyandcleanair.org/publication/russian-fossil-exports-first-100-days

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 18:01 Reaguje na Richard Vacek
Zajímavý článek, ovšem končí to květnem. To se Voloďa balíkoval nejvíc, ale tehdy už je vidět, že jde dolů.
"V dubnu až květnu bylo 68 % dodávek ruské ropy uskutečněno loděmi vlastněnými společnostmi z EU, Spojeného království a Norska, přičemž samotné řecké tankery přepravovaly 43 %. U dodávek do Indie a na Střední východ byl podíl ještě vyšší, a to 80 %. 97 % tankerů bylo pojištěno pouze ve třech zemích, Spojeném království, Norsku a Švédsku".
Pokud vím, tak pojišťovny už mají embargo na tankery s ruskou ropou, nevím, jestli už platí, nebo ještě ne. Ale to mužikoví zlomí vaz.
A tyhle tankery můžou vozit ropu z USA do Evropy, jim je to úplně egál a nikdo netratí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 18:27 Reaguje na Pavel Hanzl
no to nevím, ono když se tak dováží z USA, tak Euro jde doháje a tak se zvyšuje inflace ale v podstatě se neděje nic, co by se ve finančnictví nedělo roky a to, že Euro co se týká kapitalizace k Dolaru ztrácelo 8 let. Obliba investorů v Euro hodnotách šla hodně rychle k ledu a tak Eurozóna docela vystřízliví...a eurohujeři dostanou pořádnou nakládačku
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 21:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Na to, že jsme ve válce tak euro šlo dolů minimálně, možná -10%. Samozřejmě inflace pojede, samozřejmě se bude muset přežraná Evropa omezit, což jí může pouze prospět.
Ale EU má zdravou ekonomiku, má v rukách hi-technologie OZE a jak se zbaví Ruska, je v pohodě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 18:03 Reaguje na Richard Vacek
Jo, jo, všem jsem říkal: nevolte gaunera tuneláře trestně stíhaného za korupci. Ale čecháček ne a ne, nechal ho vládnout 8 let. Tak čemu se čemu?
Na Fialovce to padlo jak balvan....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 18:32 Reaguje na Pavel Hanzl
když se má něco stát, tak se to stane...je proform lepší, když tam je Fiala. Babiš je neschopný jakéhokoliv strategického rozhodování, vše co mohlo pomoci ČR dneska zasek 20% plynu z Norska mu nestálo za podpis a STORKII z Polska zasek Dostavba Dukovan nikde
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2022 19:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Měl byste si konečně ohledně norského plynu dohledat skutečná fakta a nepapouškovat lži.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 21:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
To děláte tady jen vy a Vinkler s Novákem.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2022 21:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase si nic nepamatujete, že?
Vám jsem to vysvětloval několikrát a dával jsem vám sem mnoho odkazů, že norský plyn jsme ve skutečnosti fyzicky nikdy neodebírali.

Stork II zase skončil na tom, že soukromá společnost vlastnící naše plynovody neměla zájem stavět tento plynovod.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 09:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zase plácáte nesmysly, jak dycky. Plynovody vlastní MERO, státní podnik.
https://cs.wikipedia.org/wiki/MERO_%C4%8CR
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 09:16 Reaguje na Pavel Hanzl
A celý STORK2 byla státní investice, jenže za hrabiše to dopadlo jako všechno ostatní za hrabiše.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.7.2022 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Jeden z dalších vysvětlujících článků...https://ekonomickydenik.cz/proc-nemame-plynovod-do-polska-viniku-je-cela-rada-nejen-kritizovany-babis/

I když nevěřím, že pochopíte souvislosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 13:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tady je jasně vidět (což píšou i jinde), že by se musela o STORK2 zajímat česká vláda a prosazovat ho. Poláci na to mastili zcela logicky. Ale chtít od bábovy mafie, aby pracovala pro ČR chca cha cha....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.7.2022 15:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Několik textů z článku, když nejste schopný pochopit souvislosti celého článku:

"Polsko tehdy chtělo rozjet ve velkém těžbu břidlicového plynu a stát se středoevropskou energetickou velmocí – včetně exportu do okolních zemí"

"V roce 2016 proto polská strana přehodnotila strategii a změnila priority svých projektů v plynárenství. Prioritně se rozhodla realizovat projekt Baltic Pipe"

"Později byla ve hře ještě záložní varianta, a sice výstavba česko-polského plynovodu na komerční bázi. V roce 2019 zaregistroval provozovatel českých plynovodů NET4GAS, stejně jako polský Gaz-System, zájem obchodníků o přepravu zhruba jedné miliardy m3 ročně z Polska do Česka. Provozovatelé přenosových soustav navrhli skromnější projekt o zmíněné kapacitě a ověřili zájem účastníků trhu v závazné aukci, vyhlášené na červenec loňského roku."

"Jenže, jak jsme na Ekonomickém deníku informovali, aukce skončila fiaskem. Podle strohého oznámení na webu společnosti NET4GAS si „žádný účastník trhu nezarezervoval žádnou přírůstkovou kapacitu ve výše uvedené roční aukci kapacit, a proto skončil ekonomický test se záporným výsledkem.“"

Tedy jak napovídá i název článku: "Viníků je celá řada, nejen kritizovaný Babiš"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2022 09:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Faktem ale je, že viníkem není jen Babiš, ten měl ale největší slovo. Být tam Nečas, stavělo by se na plný pecky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.7.2022 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
To je ovšem pouze vaše dojmologie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.7.2022 12:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pár kabelek pro Janču a blok už by šlapal:-))).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.7.2022 09:53 Reaguje na Pavel Hanzl
:-)))), vy ani neumíte hledat na googlu a když něco najdete, tak ani nedokážete pochopit psaný text.

Společnost MERO ČR, a.s. vlastní a provozuje ropovody na území ČR.
S plynovody nemá nic společného.

Plynovody v ČR provozuje společnost NET4GAS a to je soukromá společnost.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 18:50
Transfer peněz z národních rozpočtů na částečnou úhradu energií pro domácnosti nemá obdoby v Evropě od konce II. světové války.

Je to důkaz, že EU založila svoji energetickou strategii na zcela chybných předpokladech a že hrozí silné sociální otřesy,kterých se politicí bojí jako čert kříže.
Zatím jsem nezaznamenal, že by se objevila zpráva EU , která by se zabývala příčinami současných problémů , vyjmenovala je a alespoň rámcově ukázala kudy z toho ven.

Místo toho se vysocí představitelé EK objímají s členy národních vlád a stále opakují to samé.
Musíme dál úporně pracovat na dekarbonizaci, preferovat OZE , schvalují se různé balíčky s názvy, které nikomu nic neříkají a na kameru se nasazují thymolínové úsměvy.

Unisimo však zní, že přijdou těžké doby, snad i energie na příděl, Němci stahují vytápění na 19 C a chystají vytápěné haly pro sociálně slabé, zejména důchodce na topnou sezónu.

Postrádám odvahu politických elit započít veřejnou diskuzi , kde by se položily karty na stůl a hledal se průsečík mezi ochotou veřejnosti utáhnout si opasek a představami vlády o svém dalším působení nejvyššího výkonného orgánu státní moci při zajištění sociální soudržnosti společnosti v České republice.
Zatím je to hra na jednu branku od exekutivy , něco pro vás děláme ,tak mlčte a nestěžujte nám to. Tak to určitě dlouho nevydrží.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 20:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
to bude asi tím, že nikdy žádnou odvahu neměli....jsou to politici, ti nemají ani vizi. Bez poradců si nezavážou ani tkaničky u bot, co by jste od nich čekal? bude to vyhraněný a vzhledem k tomu, že nejvíce revolucionářský stát je Francie, bude tam první "zajímavá" akce. Němci budou držet dokud nechcípnou ale to jim nepomůže. Poláci vydělají na své zdrženlivosti k Německu i Rusku a spojení na USA
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 20:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Polsko je pro ČR relevantní partner
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 09:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je celé EU. A nejen pro nás, ale pro všechny státy EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 09:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Příčiny jsou zcela jasné a není nutno, aby EU kolem toho cokoliv vytvářela.
Je to agresivita Putinovskéhu Ruska, které chce Evropu energeticky (tj. ekonomicky) zničit a posléze ovládnout. Od Lisabonu po Vladivostok má sahat jeho Třetí říše.

A právě zbokování plynu je pro něho trumf a přerazit ho bude problém. Proto to Německé strašení.

Nějaká diskuse o "ochotě veřejnosti utáhnout si opasek" je zcela komická předstva, protože množství plynu skutečně nezávisí na nějaké "ochotě" veřejnosti. Když to Putin zavře, tak můžete mít "ochotu" jakouko chcete cha cha.

"něco pro vás děláme, tak mlčte a nestěžujte nám to". Tohle je jediný záblesk reality a tak to skutečně funguje a já doufám, že vaše pátá kolona nebude mít sílu vyvolat ty nesmyslné "veřejné diskuse", což pro vás znamená násilné shození vlády.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.7.2022 11:00
Jakákoliv podpora zákazníků ze statní kasy je pouze oddálením sociálních
nepokojů v zemích EU, která ztratila poslední konkurenční výhodu levných
a dostupných surovin z Ruska. Inflačními penězi se brzdí radikální sešup
z piedestálu prosperity a konkurenceschopnosti drahé průmyslové výroby v
EU. Nějakou dobu trh zachraňoval odbyt v nových zemích EU a v Rusku. Pak
zase levná práce občanů těchto nových zemí a při srovnávání mzdových
nákladů už pouze ceny ropy a hlavně plynu a uhlí. Obojí se nakupovalo
z Ruska a uhlí i z Ukrajiny. Výpadek těchto dodavatelů postavil průmysl
v EU do nejhorší pozice ve světě díky drahé práci, drahé energii a taky
dostupnosti energie a surovin, kterými Evropa nedisponuje. Při drahých
energiích je konkurenční rezerva ve snížení nákladů na práci, ta bude bolestná a otřese samotnou existencí EU. Oddalování je marné , pouze
oddaluje skokový sešup životní úrovně v EU a nastolí místo solidarity
sobeckost těch šťastnějších se zdroji plynu a s dlouhodobými kontrakty.
Zbytek bude vydán na pospas burzy se všemi následky pro jejich ekonomiku
a občany. Byl to záměr, jako jediný způsob jak konkurovat světu a nebo
pouze dílo někoho, kdo se potřeboval zbavit konkurence? Myslete lidičky
o co tu jde ve skutečnosti? Ten nezasloužený mejdan končí se vším všudy,
protože efektivita lidské práce se neměří výši platů, ale cenou produkce.
To, že dostávám nezasloužený plat, za který si mohu koupit drahé zboží,
je prazáklad inflace, která končí plnými regály a prázdnou peněženkou.
Nebojte se! Plynu bude dost, ale pouze pro některé a zbytek se k sobě
přitulí a nebo půjde přespat do vytápěné tělocvičny pro mrznoucí chudé.
Radím každému, než si pustí topení zjistit si novou cenu plynu, aby
nebyl v šoku při placení faktury. Já už plyn snad dočasně odpojil od
topení a vyčkám na návrat rozumu politiků EU, kteří se předhánějí v
"závazcích" a snech o budoucnosti, když už realita buší na dveře. Do
zimy schází tři měsíce a plány na dodávky za tři roky je sen zcela
mimo mísu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist