https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/respekt-bezzasahova-sumava-by-mela-ohromny-potencial
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Respekt: Bezzásahová Šumava by měla ohromný potenciál

16.9.2005 09:49 | PRAHA (EcoMonitor)
O Šumavský národní park se opět více začali zajímat politici i média. V čerstvě zpracované koncepci Národního parku Šumava se totiž objevily návrhy na nové vymezení zón přísné ochrany, v nichž by v podstatě měl platit bezzásahový režim, píší v článku nazvaném Volání divočiny v časopise Respekt biologové Jan Zrzavý a Martin Konvička.
 

Šumava.
Foto: Jan Regal
Proti nové koncepci se zvedla vlna kritiky ze strany lesnických sdružení, starostů šumavských obcí i regionálních politiků. Ti všichni se obávají, že nová koncepce přinese pěkným zeleným šumavským lesům, tak jak jsme na ně zvyklí, zkázu. K tomu, proč na Šumavě stromy postižené kůrovcovou kalamitou nekácet, skutečně neexistuje žádný objektivní důvod, stejně jako neexistuje žádný důvod, proč nezateplit Pražský hrad polystyrenem, píší autoři článku. V obou případech by však došlo ke ztrátě fenoménů, které jinde nelze nalézt.

Jaké jsou tedy výhody bezzásahovosti, které mnohým očividně unikají? I na chráněné přírodě se totiž dá vydělávat. "Vyrazí-li někdo do národního parku, předpokládá, že tam najde divočinu řídící se vlastními zákony. Pro tohle mnozí lidé neváhají křižovat kontinenty, trpět nepohodlím, a zejména platit," píší Jan Zrzavý a Martin Konvička. Bezzásahová příroda ovšem musí být na dostatečně velkých plochách. Že turistický potenciál bezzásahové Šumavy není zdaleka vyčerpán, dokazuje příklad sousedního Bavorského lesa, který při poloviční rozloze a přes mnohem vyšší ceny přiláká podstatně víc návštěvníků.

"Husté a stinné smrčiny jsou na Šumavě stejně umělým výtvorem jako pšeničná pole o něco níž," píší Zrzavý a Konvička. Je to umělá pseudotajga, násilím udržovaná ve středových stádiích přirozeného procesu. Není proto divu, že se v těchto umělých smrčinách samovolně spouští obnova porostů sibiřského typu. "Lesy se pak neobnovují na malých ploškách po pádu jednoho či několika starých stromů, nýbrž v grandiózním měřítku," píší autoři. "Požáry, vichřice či dřevokazové způsobí, že stejnověký a jednodruhový starý les velkoplošně zkolabuje a je nahrazen stejnověkým a jednodruhovým mladým lesem."

Šumavské lesy byly dříve mnohem řidší. Bylo zde mnohem víc světlin, potočních niv, doupných stromů a mrtvého dřeva v nejrůznějším stupni rozkladu, píší Jan Zrzavý a Martin Konvička. Právě na této mozaice však závisí většina vzácných lesních živočichů, například datlík tříprstý a tetřev. Bezzásahový režim Šumavu pochopitelně změní. V konečném důsledku však s vysokou pravděpodobností nebude znamenat zánik lesa. "Nebudou-li Šumavané zcela neschopní, měla by je malá česká divočina uživit rozhodně líp, než úmorná drvoštěpská dřina či točení klikou od lanovky, k čemuž je hodlá odsoudit lokální politická reprezentace," uzavírají svůj článek v Respektu Jan Zrzavý a Martin Konvička. Podle článku Volání divočiny v časopise Respekt 37/05


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist