https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/retezova-cesta-na-snezku-ve-smeru-od-slezskeho-domu-je-opet-jednosmerna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řetězová cesta na Sněžku ve směru od Slezského domu je opět jednosměrná

15.6.2024 01:11 | Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) (ČTK)
Sněžka a Dom šlaski (Slezský dům)
Sněžka a Dom šlaski (Slezský dům)
Foto | Pudelek / Wikimedia Commons
Od soboty 15. června platí jednosměrný provoz na červeně značené řetězové turistické cestě na Sněžku od polského Slezského domu. Sestup po ní zpět nebude možný, turisté mohou pro sestup tímto směrem využít takzvanou Jubilejní cestu, která je značená modře, informovala na webu Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Řetězová cesta vede po polské straně hory. Opatření vyhlašuje každoročně v tomto období polský Krkonošský národní park (Karkonoski Park Narodowy). Zákaz bude platit do konce letních prázdnin.
 
Opatření reaguje na enormní návštěvnost Sněžky v hlavní letní sezoně, která v Krkonoších připadá na červenec a srpen.

Na Sněžku a zpět se lze dostat také kabinovou lanovkou z Pece pod Sněžkou nebo pěšky po trase od Růžové hory, také od Pomezních bud a po zmíněné Jubilejní cestě, která vede po polské straně hory. Řetězovou a Jubilejní cestu za normální situace využívají turisté, kteří ze Sněžky míří ke Slezskému domu a dál například na Luční boudu či Obřím dolem do Pece pod Sněžkou či do polského krkonošského střediska Karpacz.

Sněžka trpí enormním náporem turistů, patří k nejnavštěvovanějším místům v Krkonoších. Denní návštěvnost 1603 metrů vysoké Sněžky je podle Správy KRNAP v letní sezoně za příznivého počasí až 10.000 pěších turistů z obou stran česko-polské hranice, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuti cestující kabinovou lanovkou Pec pod Sněžkou–Sněžka s denní kapacitou až 2400 lidí. Provozovatelé lanovky ale opakovaně uvádějí, že dráha z Pece na Sněžku nepředstavuje v tomto ohledu zásadní problém. Potvrzují to i zástupci Správy KRNAP. Podle nich je více návštěvníků Sněžky z polské strany hranice. Na polský vrch Kopa nedaleko Sněžky z polského střediska Karpacz totiž vede lanovka s hodinovou přepravní kapacitou až 900 lidí.

Správa KRNAP také pravidelně před letní sezonou na vrcholu Sněžky instaluje dočasné, metr vysoké sítě, které mají zabránit lidem vstupovat tam, kam nemají.

Vrchol Sněžky patří k tomu nejcennějšímu, co příroda v Krkonoších nabízí. Roste tam řada vzácných druhů rostlin charakteristických pro severskou tundru a alpínské trávníky. Některé z nich nikde jinde na světě nejsou. Podle Správy KRNAP je nutno přísně chránit nejen tamní rostliny a živočichy, ale také geologické jevy. Kameny se působením mrazu, vody a slunce neustále dlouhodobě hýbají a přetvářejí povrch Sněžky do mrazových půd, teras a kamenných polygonů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist