https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-rozsirenim-ziskala-evropska-unie-ekologicky-cenne-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Rozšířením získala Evropská unie ekologicky cenné oblasti

24.5.2004 14:09 | PRAHA/BRUSEL (EcoMonitor)
Rozšíření směrem na východ přineslo Evropské unii bohatství v podobě přírodních pokladů, které byly desítky let schované za železnou oponou. Nově připojené státy ale budou muset tvrdě pracovat, aby je ochránily a zachovaly.
 

Země jako Polsko, Maďarsko, Česká republika, Slovensko a tři pobaltské státy jsou podle ekologů opravdovým ekologickým pokladem. Mnoho oblastí bylo padesát let přístupných jen pohraničníkům a po pádu komunistických vlád se divoká příroda změnila v národní parky. Ty jsou domovem asi jedné pětiny evropských lesů, některých pralesů a několika živočišných druhů - medvěda hnědého, rysa a vlka, které ze západní Evropy pomalu mizí, neboť pro život potřebují rozlehlé nenarušené oblasti.

Úžasná údolí řek na východním Slovensku, jedinečně proměnlivé pískové duny na pobřeží Baltského moře v Polsku a populace živočichů žijících ve slovinských jeskyních - nejbohatší jeskynní fauna na světě - to je jen několik příkladů význačných krás nacházejících se nyní uvnitř Evropské unie. Situace ale není jen růžová, za což do značné míry odpovídá intenzívní průmyslová politika bývalých komunistických zemí. Nakládání s vodou a s odpady jsou hlavní problémy.

Tovární komíny chrlily jedovaté směsi oxidu siřičitého a dalších plynů způsobujících kyselé deště, které ničily sousední lesy. Mnohé se již změnilo k lepšímu, ale problémy zůstávají. "Voda je na prvním místě seznamu společně s nakládáním s odpady. To platí pro všechny země," říká Andreas Beckmann ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a dodává, že noví členové potřebují dalších deset let, aby splnili normy EU týkající se vody. Odborníci předpokládají, že státy, které nyní vstoupily do EU, budou muset investovat 120 miliard euro (141,7 miliard dolarů), aby vyhověly evropským právní normám z oblasti životního prostředí. Všem byla také poskytnuta přechodná období pro oblasti se specifickými problémy. Někde se zvýší až na dvanáct let.

Černý trojúhelník

Historicky byla střední a východní Evropa málo rozvinutá oblast bez zkušenosti s průmyslovou revolucí, která přeměnila zbytek kontinentu. Zatímco některé oblasti byly během období komunismu zpustošeny, jiné zůstaly do značné míry nedotčené. "Komunismus měl paradoxní vliv: centrálně řízený systém...zničil oblasti jako je 'černý trojúhelník', ale existují jiné oblasti, kde se žádný rozvoj nesoustředil. Ty byly relativně zachovány," říká Beckmann.

Nechvalně známá uhelná oblast na hranicích Polska, České republiky a bývalého východního Německa přezdívaná "černý trojúhelník" se proslavila jako jeden z nejvíce znečištěných regionů na světě. Těžba uhlí zdevastovala rozlehlé části regionu, zatímco intenzívní energetická a chemická výroba snížila průměrnou délku života místních lidí o deset let. Během poslední dekády se emise podstatně snížily díky uzavření starých továren, a také díky investicím do kontroly znečištění a čistším technologiím. Nyní je region na dobré cestě. Do kdysi nejvíce znečištěných řek se vrátil losos a lesy, které dříve byly ničeny kyselými dešti, znovu rostou.

Obrovský pokrok

Většina odborníků i Evropská komise souhlasí s tvrzením, že nové členské státy EU udělaly ohromný pokrok při očistě krajiny. Mnoho továren sovětského typu, které byly označeny za příčinu extrémního znečištění vod i vzduchu, bylo na počátku devadesátých let vyřazeno z provozu. Stalo se tak ve stejné době, kdy se ekonomiky bývalých komunistických zemí měnily z centrálně plánovaných na tržní.

"Dobrou zprávou je i to, že v posledních čtrnácti letech se stav životního prostředí v mnohých přistupujících zemích podstatně zlepšil," sdělil Evropský úřad pro životní prostředí (EEB). Dnešní výsledky však nemohou být považovány za dar pro budoucnost. Ambiciózní projekty na stavby nových silnic a továren se zdají být těmi faktory, které zastaví zlepšování životního prostředí. Stejně jako změna spotřebitelských návyků způsobená rostoucí prosperitou, která je výsledkem připojení se nových států k evropskému jednotnému trhu.

Některá města, např. Praha, se stala turistickými centry a zuřivě staví, což má podle ekologů za následek živelný rozvoj měst a jejich rozšíření. Dále se obávají, že rozšíření EU může vytvořit nové příležitosti pro nelegální obchod s divokými zvířaty a dřevem. Před květnovým rozšířením totiž Evropská unie bývala hlavním trhem pro pašovaná zvířata a ilegálně kácené stromy. Země střední a východní Evropy byly pro pašování - hlavně z Ruska - využívány jako tranzitní.

Podle článku Jeremyho Smithe, Reuters, 16. 5. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist