https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rumunsky-parlament-vice-nez-zdvojnasobil-pocet-povolenych-odstrelu-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rumunský parlament více než zdvojnásobil počet povolených odstřelů medvědů

16.7.2024 01:04 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rumunský parlament v reakci na smrt devatenáctileté turistky po útoku medvěda více než zdvojnásobil počet povolených odstřelů této šelmy. Cílem je zabránit dalším útokům na lidi i zachovat kontrolu nad medvědí populací. Informovala o tom agentura Reuters.
 
Parlament v Bukurešti se mimořádně sešel poté, co minulý týden nedaleko města Brašov zemřela 19letá turistka, kterou napadl medvěd na oblíbené stezce v Karpatech. Zákonodárci za ni před hlasováním drželi minutu ticha.

Členský stát Evropské unie uplatňuje roční kvóty pro aktivní kontrolu velikosti medvědí populace i odstřel zvířat, která si při hledání potravy zvykla vstupovat do lidských sídel. V roce 2023 bylo povoleno 220 odstřelů, včera zákonodárci velkou většinou hlasů tento počet zvýšili na 481 ročně.

Rumunsko má po Rusku největší populaci medvěda hnědého v Evropě. Ministerstvo životního prostředí odhaduje počet těchto zvířat až na 8000.

Oficiální statistiky uvádějí, že za posledních 20 let medvědi v Rumunsku zabili 26 lidí a 274 dalších vážně zranili. Jen za loňský rok bylo v souvislosti s medvědy zaznamenáno 7500 tísňových volání.

Místní média pravidelně informují o útocích medvědů na lidi a hospodářská zvířata a úřadům činí potíže zajistit v horských oblastech bezpečnost před těmito šelmami. Medvědi, kteří se při hledání potravy snaží dostat do aut nebo prohledávají odpadkové koše, jsou běžným jevem.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) vyjádřil politování nad zákonem, který podle něj "absolutně nic neřeší".

"Je to matematický výpočet, který předpokládá, že čím méně medvědů je, tím menší je riziko útoků," řekl agentuře AFP expert Calin Ardelean. "To, na co bychom se ale měli skutečně zaměřit, je prevence a cílená eliminace problémových medvědů," dodal.

Důvodem je podle něj v neposlední řadě špatné nakládání s odpady a přístup mnoha rumunských i zahraničních turistů, kteří šelmy nelegálně krmí, čímž je lákají mimo jejich přirozené prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

16.7.2024 17:31
Odporúčam expertom zo západných krajín, aby si prebytočné medvede z Rumunska premiestnili do Álp. Potom môžu robiť potrebné experimenty len s elimináciou problémových medveďov. Zatiaľ som sa mohol dočítať, ako chceli medveďa čo zabíjal v Taliansku premiestniť práve do Rumunska.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2024 18:13 Reaguje na Vladimir Mertan
To jsou ukázkoví pokrytci. Místo toho, aby měli pořadník na "kýžené ikony", kecají do regulace tomu, kdo jich má neúrekom. Přitom v historicky obývaných územích většinou nejsou, a Alpy by jich absorbovaly minimálně tisícovku. Fakt kino...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.7.2024 19:57 Reaguje na Karel Zvářal
V celých Alpách se pase a dosud bez dozoru pastevců.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2024 20:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
https://www.ekonews.cz/elektricky-ohradnik-a-pastevecky-pes-funkcni-ochrana-hospodarskych-zvirat-pred-vlky-napovidaji-zahranicni-zkusenosti/

El-oplůtek a Majčin pes. Žádný problém.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

17.7.2024 07:39
Slovensko by VELMI rychle mělo přijmout stejné opatření. Situace je tam velmi podobná a když se spočítá počet medvědů na km čtvereční, tak je otázka, kde je medvědů vlastně víc.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.7.2024 09:30 Reaguje na Václav Hellebrand
Málo zpráv máme ze Slovinska, kde je též hustá medvědí populace. A dá se říct, že tamní huňáči na mě působí velmi kultivovaně, je na nich vidět, že soužití s lidmi na ně má vliv. Troufám si tvrdit, že podle výrazu/hlavy poznám, odkud medvěd pochází - ti slovinští mají nezaměnitelné rysy. Nevzrušeně se pohybují kolem samot a okrajů vesnic, ani pes po nich neštěkne. Možná je to tím, že mají stanovenou kvótu, cca 200 jich každoročně odloví. A dovolím si típnout, že to budou přednostně ti nejzlobivější a nejdrzejší. Prostě selekce na nežádoucí vlastnosti nese své ovoce.
Odpovědět

Radek Čuda

17.7.2024 11:44
No, buďme zase spravedliví, na tom posledním odstavci je nemálo pravdy a jak místní, tak návštěvníci tomu průseru jdou mnohdy fest naproti.

A krmit medvědy mi ve světle zkušeností z Kanady, kde každý, kdo není úplný idiot co večer dělá výpravu s lanem a barelem, přijde fakt jako super nápad. Asi jako přebíhat dálnici.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist