https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybare-rozezlil-zakaz-lovu-na-zivou-rybku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Rybáře rozezlil zákaz lovu na živou rybku

16.6.2004 | HRADEC KRÁLOVÉ | Právo
S nedočkavostí je sportovními rybáři každoročně očekáváno, až v kalendáři naskočí datum zvěstující 16. červen. Tímto dnem smějí lovit dravce, kteří jsou do uvedeného termínu hájeni. Letos ovšem jejich netrpělivost provází neskrývané roztrpčení a zlost. Nový zákon už totiž nedovoluje chytání dravců na živou rybku.
 
Metoda chytání na živou nástrahu spočívá stručně a jednoduše řečeno v tom, že se rybka jehlou prošije ve hřbetní části tenkým ocelovým lankem zakončeným dvoj- nebo trojháčkem. Takto připravenou nástrahu lovec nahodí do vody. Svým způsobem poraněná a úniku neschopná rybka zmateným pohybem ve vodě přiláká dravce. Je pro něho za těchto okolností snadnější kořistí než za jejího přirozeného pohybu.

Rousnice mimo zákon

Tento lov je podle zákonodárců týráním nástražných rybek. Rybářům, kteří tento způsob rybolovu praktikují, a rozhodně jich je značné množství, se ovšem hanlivě přezdívá do řezníků nebo masařů, zejména ze strany rybářských kolegů, kteří lov na dravce touto metodou nepraktikují. Ti loví na třpytku nebo mrtvou rybku, respektive na rousnice či červy, případně lov dravců zásadně odmítají. To ovšem na druhou stranu může vést k přemnožení dravců - sumců, štik, candátů či okounů. Nebezpečí hrozí především ze strany největších dravců, sumců. Jejich vyšší a rybolovem neredukované stavy v revíru mohou ostatní rybí populaci až děsivě zdecimovat. Kupodivu se autoři zákona nepozastavili nad tím, že použití rousnic, červů nebo jiných živých organismů jako nástrahy lze rovněž vykládat jako týrání těchto živočišných druhů. Jednatel a hospodář místní organizace Českého rybářského svazu v Hradci Králové Václav Mikeš to připouští, ovšem zákaz jmenuje pouze na živou rybku. "Zákon je zákon a respektovat se musí, takže rybářská stráž bude jeho dodržování kontrolovat. Osobně to ale jako rybářský hospodář vnímám tak, že se sumci vskutku přemnoží a mohou se stát v revírech až škodnou. Rybáři se při jejich lovu musí tudíž přeorientovat, jako nástrahu použijí chomáč rousnic, případně lov na přívlač, což ale lze úspěšně praktikovat snad jedině na řece. Znám řadu kolegů, kteří tímto způsobem lov sumců na řekách provozují. Na větších vodních plochách by však na třpytku sumce sotva zdolali," míní jednatel, který roztrpčenost sportovních rybářů chápe. Na druhou stranu věří, že výrobci neživých nástrah nabízejí již natolik vycizelované produkty, které dravce úspěšně přelstí.

Výmysl vrchnosti

Za nesmyslný považuje zákaz rybolovu na živou nástrahu rybář Aleš Kopečný z Hradce Králové. Svého trofejního sumce o délce 127 centimetrů ulovil jak jinak než na živou rybku. "Každou rybku pod hřbetem rybář napíchne šetrně, k tomu má profesní úctu, jen magor se chová jinak. Takže o nějaké týrání podle mého soudu nejde. Tohle si prý odhlasovala nějaká pražská vrchnost, nikde jsem si jako člen rybářského svazu nic legitimního o zákazu nepřečetl, nikdo mně nic oficiálního nepředložil. Takže jdu na dravce jako vždycky se živou nástrahou a mnozí moji kolegové rovněž," řekl Právu lovec, který se sportovnímu rybolovu věnuje dvacet roků a z rybářské historie ví, že lov na živou rybku vždy patřil k vrcholným disciplínám této zájmové profese.
reklama

 
Vladimír Fořt

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist