https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rzeczpospolita-polsko-prislo-na-jednani-o-turowu-s-novym-navrhem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rzeczpospolita: Polsko přišlo na jednání o Turówu s novým návrhem

8.11.2021 00:58 | PRAHA (ČTK)
"Nabídka, jakou jsme předložili české straně, představuje nejlepší důkaz dobré vůle polské strany. Chrání a zabezpečuje stávající a příští zájmy obyvatel polských a českých pohraničních regionů, včetně Libereckého kraje," řekla nová polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová.
"Nabídka, jakou jsme předložili české straně, představuje nejlepší důkaz dobré vůle polské strany. Chrání a zabezpečuje stávající a příští zájmy obyvatel polských a českých pohraničních regionů, včetně Libereckého kraje," řekla nová polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová.
První jednání o dolu Turów po českých parlamentních volbách neskončilo uzavřením dohody. Poláci ale předložili nový návrh, uvedl polský list Rzeczpospolita. Dodal, že stanovisko české strany k polskému návrhu na ukončení sporu by mělo být oznámeno v pondělí. Polský návrh se podle deníku týká dosavadního kamene úrazu mezi Varšavou a Prahou, tedy doby platnosti a možnosti vypovězení smlouvy. Detaily ale neuvedl.
 

"Nabídka, jakou jsme předložili české straně, představuje nejlepší důkaz dobré vůle polské strany. Chrání a zabezpečuje stávající a příští zájmy obyvatel polských a českých pohraničních regionů, včetně Libereckého kraje," řekla polskému rozhlasu nová polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová během své první návštěvy v Praze. Ujistila také, že Polsko je připraveno přispět do příslušného fondu.

Připomněl, že Česko v únoru zažalovalo Polsko u Soudního dvora Evropské unie kvůli prodloužení těžby v dolu Turów, přibližujícího se k české hranici, kde podle Čechů ohrožuje zásobování okolních obcí vodou. V reakci na českou žalobu unijní soud v květnu nařídil okamžitě zastavit těžbu uhlí v dolu. Polská vláda odmítla těžbu přerušit, ale začala jednat s českou stranou. Rozhovory na konci září skončily fiaskem a nedospěly k dohodě kvůli neshodám, jak dlouho má dohoda platit a zda ji bude možné vypovědět, připomněla Rzeczpospolita.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 07:59
"kde podle Čechů ohrožuje zásobování okolních obcí vodou"

Zásobování vodou se dá obnovit.... ale vodu, kterou z našeho území odebírá důl to nezastaví, takže NEJDE O PROBLÉM SE ZÁSOBOVÁNÍM VODOU, ALE O PROBLÉM S ODEBÍRÁNÍM VODY Z NAŠEHO ÚZEMÍ.

Nová vláda musí trvat na zastavení tohoto odebírání a ne chtít peníze na nové vodovodní přivaděče.

Dám příklad:

Pokud vám soused hází hřebíky na vaši příjezdovku, po které jezdíte autem k domu, tak nepomůže za ním přijít a chtít po něm peníze na nové pneumatiky, protože vám hřebíky tyto pneumatiky propichují, ale je potřeba ho donutit, aby s tím rozhazováním hřebíků přestal a příjezdovku od hřebíků vysbíral. To je smysluplné, i když hůře vymahatelné řešení.

Žádné peníze na světě nám vodu nevrátí! A voda bude mít větší a větší hodnotu jak o ní budeme víc a víc takto hloupě přicházet....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:54
"Nová vláda musí trvat na zastavení tohoto odebírání ..."

A také trvat si Kefalín predstavujete ako?
Odpovědět
JM

Joska Malý

8.11.2021 23:29
S Pšóny mám jen špatné zkušenosti. Když jsem tam byl, a to to byla chráněná oblast, tak jsem nikde tolik bordelu, jako tam neviděl. Vykradli nám auto. Kdekoliv jsem jsem je potkal v přírodě při "kempení" pro horolezeckou činnost, tak dělali bordel ve smyslu hluku, nectili místní pravidla pro toleranci "bivakování", tzn. tiše přespat bez ohně, hluku a úprav nocležiště. Občas nechávali i odpadky. Stejně tak, potkat Poláka v Tatrách, nebo v Jizerkách značí neštěstí, jistě prasárnu. Dosud nechápu, proč tento národ nemá jedinou atomovou elektrárnu. Hlavně, že mají zákazy potratů, kde umírají matky od rodin. Ale byli to oni, kdo zničil Jizerské hory a ani se neomluvili. Je to hnus velebnosti a upřímně doufám, že dostanou za uši. Jakkoliv o EU pochybuji, tak přesně na takové "prasáky" je unie dobrou institucí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

9.11.2021 08:08 Reaguje na Joska Malý
meleš z cesty, xenofobe na pšonky ! určitě jsi chtěl přispět pod článek o cikánech, ne ?
Odpovědět
JO

Jan Omasta

14.11.2021 19:18
Celé to je popletené. Už to že soud zastavíl těžbu, přestože i po zastavení těžby voda bude dál unikat.
Proč neudělají třeba hluboké zařezy do půdy vyplněné hydroizolací. Vodovody jsou málo, protože důl odvodňuje i pole a lesy. Mají mít zpracované od geologů, kudy voda utíká. Ta voda by měla vyvěrat někde v Polsku nebo přímo v dole. Co když by bylo levnější ji přečerpávat zpátky?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist