https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-ve-dvore-odchoval-osm-mladat-vzacneho-lianovce-kapskeho.jako-jedina-zoo-na-svete?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari Park ve Dvoře odchoval osm mláďat vzácného liánovce kapského. Jako jediná zoo na světě

22.8.2021 01:05 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Chov je velmi obtížný, protože liánovci žijí v podmínkách se střídavým klimatem.
Chov je velmi obtížný, protože liánovci žijí v podmínkách se střídavým klimatem.
Foto | Simona Jiřičková / Safari Park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se podařilo odchovat osm mláďat vzácného jedovateho hada liánovce kapského. Ve dvorské zoo se vylíhla také matka mláďat. Jde o mimořádný úspěch, na světě rozmnožuje tyto hady jen Safari Park Dvůr Králové. Mláďata vyrůstají v zázemí pavilonu Vodní světy.
reklama

 

"Daří se jim výborně. Ochotně přijímají malé žabky, gekony a výjimečně i malé rybky," uvedl ošetřovatel Martin Smrček. O jedovaté liánovce pečuje od roku 2015, kdy byla do safari parku dopravena první zvířata z Jihoafrické republiky. Tam se živí především drobnými plazy.

Samice nakladla vajíčka v teráriu, ošetřovatelé vejce následně umístili do inkubátoru, v němž se po dvou měsících vývoje mláďata vylíhla. V inkubátoru se nyní vyvíjí ještě snůška další samice.

Rodiče malých liánovců mohou návštěvníci pozorovat v jednom z terárií expozice Jedovatá Afrika. "Rozmnožení těchto náročných plazů v druhé generaci potvrzuje, že jsme problematiku zvládli. To je mimořádné cenné a důležité," uvedl Smrček. Podle něj byl safari park v roce 2017 první evropskou zoo, která v chovu uspěla.

Chov je velmi obtížný, protože liánovci žijí v podmínkách se střídavým klimatem, uvedla dvorská zoo. Ošetřovatelé jim simulují zimu tím, že je na dva měsíce přestěhují do chlazené místnosti. Chov provází i další úskalí. Liánovci mají zadní jedové zuby a poměrně prudký jed, na který neexistuje antisérum. "Zejména dospělí jsou agresivní. Pokud s nimi musíme manipulovat, vždy tak děláme v kevlarových bezpečnostních rukavicích," uvedl Smrček.

Chov liánovců ve Dvoře Králové nad Labem pomáhá vědeckému poznání druhu, uvedla dvorská zoo.

Safari park Dvůr Králové patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve východních Čechách. Chová přibližně 2500 zvířat 320 druhů. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je také v chovu žiraf, zeber a nosorožců.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

27.8.2021 22:18
Skvělá práce! Snad se bude dařit i do budoucna.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist