https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-ve-dvore-pripomene-40.vyrocni-galerie-zdenka-buriana-akci-cesta-do-praveku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari Park ve Dvoře připomene 40. výroční galerie Zdeňka Buriana akcí Cesta do pravěku

20.5.2023 00:30 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Foto | Simona Jiřičková / Safari park Dvůr Králové
Safari Park Dvůr Králové nad Labem dnes připomene letošní 40. výročí vzniku obrazové galerie Zdeňka Buriana akcí Cesta do pravěku. Součástí celodenního programu budou přednášky o Burianově díle, návštěvníci se budou moci seznámit i se současníky či potomky dinosaurů, kteří nyní žijí v safari parku, řekl ČTK mluvčí zoo Michal Šťastný.
 

Sbírka Burianových obrazů v safari parku je světovým unikátem, čítá zhruba 150 děl, které jsou prohlášené za kulturní památku. Vybudoval ji tehdejší ředitel zoo Josef Vágner v 70. letech 20. století. Burian tehdy zvlášť pro zoo vytvořil přes 20 olejových maleb. Od slavnostního otevření v červnu 1983 se galerie nachází v Neumannově vile, v níž sídlí také ředitelství zoo.

U příležitosti výročí je nyní také vystaveno devět Burianových obrazů, které jsou jinak uložené v depozitáři safari parku. "Část z nich vyobrazuje současnou krajinu a půdní typy v různých částech světa. Soubor doplňuje i obraz Návrat k žhavotekutému stavu se zjevně apokalyptickou tematikou," uvedl kurátor galerie Josef Hotový.

Burian, jenž žil v letech 1905 až 1981, zachycoval například období, v němž se formovaly kontinenty, vyvinuly první druhy rostlin, bezobratlé ryby a obojživelníci. V období čtvrtohor se Burian snažil zachytit zejména vývoj člověka a rozvoj savců, mamutů nebo srstnatých nosorožců. Velkou část sbírky tvoří obrazy dinosaurů, kteří jsou typičtí pro druhohory.

Na akci Cesta do pravěku se zájemci dozví zajímavostí o Burianově díle, životě i odkazu. Seznámí se také s tím, jak vidí dinosaury současná věda. Přednášky bude mít autor několika knih o Zdeňku Burianovi Rostislav Walica. Kurátor oddělení paleontologie Národního muzea Boris Ekrt bude mít přednášku na téma Co a jak by Burian maloval dnes? Program Cesta do pravěku bude součástí běžného vstupného do zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist