https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sasko-se-s-myslivci-kvuli-moru-dohodlo-na-vyhubeni-divocaku-v-ochrannych-zonach?fbclid=IwAR20ZK9FBaYvjO0hDiaI2cIcRyiUELwsrFtULlDS_rtSe4oI8fdnaI2q18o
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sasko se s myslivci kvůli moru dohodlo na vyhubení divočáků v ochranných zónách

17.8.2023 13:48 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Saská vláda se dohodla s mysliveckým svazem na vyhubení takřka všech divočáků v ochranném koridoru na východě země. Opatření má zabránit dalšímu šíření nákazy afrického moru prasat (AMP) z Polska do Saska. Oznámila to saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, jejíž úřad má boj s infekcí na starosti. Plošný odlov zvířat tak může začít. AMP, proti kterému neexistuje vakcína a který je velkou hrozbou pro hospodářské chovy prasat, se dostal i do Česka.
 

Sasko už počátkem července oznámilo, že chce v ochranných koridorech fungujících jako bariéra kolem zamořených oblastí snížit populaci divokých prasat na nejvýše dva kusy na 1000 hektarů. Nyní se Köppingová dohodla s mysliveckým svazem na tom, že s hubením divočáků je možné začít. Vyhlazení populace se bude týkat ochranného koridoru od saského městečka Bad Muskau u hranic s Braniborskem a Polskem až po Žitavu na trojmezí Saska, Polska a Česka.

"Jsme velmi rádi za dohodu o tomto důležitém opatření v boji proti prasečímu moru," řekla Köppingová po jednání s mysliveckým svazem. Tomu přislíbila plnou podporu.

Myslivci nyní budou mít dva měsíce na odlov divočáků. Za každé zvíře dostanou 300 eur (7230 Kč). Po zmíněných osmi týdnech nastane druhá fáze lovu, kdy budou nasazeny i drony. Ve třetí fázi, kdy by již oblast měla být takřka bez divokých prasat, budou správci revírů dostávat prémie za to, že koridor udrží bez divočáků.

Sebastian Vogel, který je šéfem krizového štábu boje proti AMP při saském ministerstvu sociálních věcí, označil finanční odměny jako atraktivní pobídku myslivcům, aby se mor podařilo zastavit a následně v regionu vymýtit.

Nynější infekce se do Německa dostala v září 2020, kdy se první případ potvrdil v Braniborsku. Mor se následně rozšířil také do sousedních spolkových zemí Meklenburska-Předního Pomořanska a Saska. V Sasku bylo prozatím potvrzeno 2256 případů AMP, v Braniborsku 3205 případů a zhruba pět desítek v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Všechny tři tyto spolkové země sousedí s Polskem, odkud se nákaza do Německa dostala.

S africkým morem prasat se od roku 2017 potýkalo i Česko. Díky intenzivnímu odlovu a dalším opatřením se tehdy chorobu podařilo udržet pouze na Zlínsku a nakonec vymýtit. Od března 2019 pak byla Česká republika oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat, což se ale změnilo loni v prosinci, kdy byl ve Frýdlantském výběžku u Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku nedaleko hranic s Polskem nalezen infikovaný uhynulý divočák. Od té doby veterináři na Frýdlantsku potvrdili na padesát případů nákazy.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

17.8.2023 17:26
Bylo by pěkné kdyby se jim to povedlo. Nerad bych aby se u nás mor rozšířil plošně.
Odpovědět
VP

Vít Pátek

17.8.2023 17:49
Podmínka nutná je chtít se s myslivci seriózně dohodnout a nikoli je na přání duhově zelených ekobyzbysmenů zničit.
Pak už to i může jít.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.8.2023 08:20
Není jak dva roky spinkat a počkat, až se mor rozšíří do okolních zemí a pak
dělat to, co měli udělat u prvých nakažených kusů. Jó když mi chcípla koza,
tak ať chcípne i sousedům, aby neřekli, že jsem špatný chovatel a odmítám
prevenci. A co vlci? Nevyléčí lékaři zvěře černou od moru konzumací mršin?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist