https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-krajina-na-zdarsku-hleda-lidi-pro-letni-sber-semen-na-regionalni-osivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení Krajina na Žďársku hledá lidi pro letní sběr semen na regionální osivo

27.2.2022 01:21 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Vytvořením osiva, díky němuž by měly být louky Žďárských vrchů pestřejší a měly by více kvést, se sdružení zabývá třetím rokem.
Vytvořením osiva, díky němuž by měly být louky Žďárských vrchů pestřejší a měly by více kvést, se sdružení zabývá třetím rokem.
Sdružení Krajina na Žďársku hledá lidi, kteří v létě pomohou sbírat semena lučních druhů rostlin pro přípravu regionálního osiva. Před rokem se do sběru semen bylin a trav zapojily dvě desítky sběračů, letošní počty mohou být i vyšší, uvedla Darina Coufalová ze sdružení.
 

"Čím víc jich bude, tím víc toho nasbíráme," řekla Coufalová k letošní potřebě sběračů. Dodala, že sdružení počty uchazečů neomezuje, i proto, že někteří mohou později zjistit, že jim tato práce nevyhovuje. Na schůzce v červnu se zájemci doví, u kterých druhů rostlin je potřeba sbírat semena, v jakých lokalitách a v jakém období se dají sbírat.

Vytvořením osiva, díky němuž by měly být louky Žďárských vrchů pestřejší a měly by více kvést, se sdružení zabývá třetím rokem. "Iniciativa vznikla v době, kdy se začalo hodně mluvit o podpoře druhové rozmanitosti v krajině," uvedla Coufalová. Projekt podle ní postoupil do další fáze, ve které je více než na začátku potřebná spolupráce s dalšími subjekty.

Sdružení teď má osivo na 15 až 20 hektarů pozemků. Odborníci tam budou sledovat, jak jednotlivé druhy rostlin vzcházejí. Navržené složení směsi posuzují botanici Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Nasbíraná semena zpracovává firma Agrostis, která také míchá finální produkt.

Regionální osevní směs by měla obsahovat 15 druhů bylin, dva druhy trav a další české odrůdy rostlin, které se používají v běžně dostupných směsích. Podle Coufalové už je po regionálním osivu poptávka. Na osetí některých svých pozemků ho chce použít i Žďár nad Sázavou.

"Jsme tomu otevření a hledáme vhodné pozemky," uvedl žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Uvedl, že regionální směs už radnice vyzkoušela při obnovování polní cesty. Ve městě by podle něj mohlo být osivo použité tam, kde se počítá s květnatými loučkami.

Sdružení Krajina sídlí v Počítkách, na území CHKO Žďárské vrchy. Zajišťuje mimo jiné i kosení podmáčených luk na desítkách míst.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.2.2022 09:02
Proč hledaj ?
Zelenejch je přece dost !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist