https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sedm-drzitelu-eko-oskaru-bude-soutezit-o-pul-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřSedm držitelů „eko Oskarů“ bude soutěžit o půl milionu korun

1.8.2011 16:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedním z vítězů byla domácí plnička CNG. Ceny předával předseda představenstva E.ON Czech Holding AG, Michael Fehn.
Jedním z vítězů byla domácí plnička CNG. Ceny předával předseda představenstva E.ON Czech Holding AG, Michael Fehn.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
V první srpnový den byli představeni vítězové sedmi kategorií v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2011. Je mezi nimi například bytový dům na Roli, domácí stanice na CNG či dům z přírodních materiálů. Vyhlášením vítězů kategorií ale vše nekončí. Vybírá se celkový vítěz, který pak bude ČR reprezentovat na mezinárodním klání. Do rozhodování se může zapojit i veřejnost.
 

Do třetího ročníku E.ON Energy Globe Award ČR se zapojilo celkem 221 projektů, zaměřených na úspory energií a ochranu životního prostředí, které soutěžily v sedmi kategoriích – Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil. Vítěze vybírala mezinárodní porota složená z odborníků na problematiku hospodárného využívání energií.

Bytovka i rychlé mytí cisteren

Kategorii Země vyhrál bytový dům na Roli, který stojí v Jablonci nad Nisou. Firma Gärtner přeměnila bývalou výměníkovou stanici na bytovku pro mladé rodiny. Budova má úsporný provoz, je důkladně zaizolována, na střeše jsou solární panely a samostatná fotovoltaická elektrárna, zajišťující ohřev užitkové vody, pro splachování se využívá dešťová voda. Také se tu třídí odpady. Na druhém místě se umístil hypermarket Tesco s nulovou uhlíkovou stopou v Jaroměři a třetí je hradecká AW TERMO mapující pomocí termovizní techniky tepelné ztráty měst.

V kategorii Oheň se vyplatil energetický management, do kterého se v Psychiatrické léčebně v Jihlavě pustila společnost AB Facility. Porota ocenila mimo jiné uplatnění metody EPC (Energy Performance Contracting). Tato metoda spočívá v prosté myšlence, že se rekonstrukce zpětně zaplatí z úspor, které díky ní vzniknou. Druhým místem bylo oceněno využití odpadního tepla z kupolových pecí ve společnosti Saint-Gobain Isover CZ. Třetí místo získal Jan Novotný z Písku za solární vzduchový kolektor, který funguje k sušení sena ve stodole již 25 let.

Kategorii Voda vyhrály Pražské služby za technologii, pomocí které myjí autocisterny nejen rychleji, ale také ekologicky. Pro mytí, které mají v nabídce služeb, používají tlakovou vodu, která dokáže vyčistit více nečistot než běžný proud. Součástí nové čistící linky je také zakomponovaná elektronická kontrola procesu mytí. Díky novému způsobu mytí dochází k úspoře 50 % používané pitné vody. Druhé místo získalo zemědělské využití popela, který vzniká při výrobě tepla a elektřiny z biomasy v Trhových Svinech. Třetí místo za nový chladící systém šetřící energii i 90 % vody při výrobě obvazového zdravotnického materiálu získal Jiří Chládek a Ekoregula.

Možnost čerpat stlačený plyn do automobilu doma byla oceněna prvním místem v kategorii Vzduch. Domácí plnička CNG od firmy Motor Jikov Group využívá domácího přívodu zemního plynu, který pak speciální kompresor tlakuje do nádrže automobilu. Nyní nemusí být majitelé aut na CNG limitováni nízkým počtem veřejných plnicích stanic. Druhé místo získala Madeta za eliminaci „zbytečné“ vody při zahušťování syrovátky a ekologický messenger v jižních Čechách CityExpress byl třetí.

V kategorii Mládež zvítězila Škola česko-německého setkávání v Praze. Projekt Vltava-Moldau, který dlouhodobě mapuje kvalitu vody ve Vltavě, byl oceněn za příkladnou kombinaci moderního pedagogického přístupu a ekologické osvěty v desítkách škol v republice. Úspěšná byla Střední škola obchodu a služeb Jihlava – druhé místo získala s Mobilním internetovým centrem zaměřeném na obnovitelné zdroje energie a třetí místo za využití lničkového oleje pro výrobu bionafty v eko-zemědělství.

Sedm téměř dvacetikilových sošek má své majitele. Nyní se hraje o půl milionu.
Sedm téměř dvacetikilových sošek má své majitele. Nyní se hraje o půl milionu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Program podpory ekologického vytápění v obci Písečná zvítězil v kategorii Obec. Zatím bylo „ozeleněno“ asi 15 % domů v obci. Porotě se prý líbí, že obec ze svého rozpočtu dotuje jednotlivé projekty. Středočeská obec Kněžice, kde nechybí bioplynová stanice ani kotelna na biomasu, získala druhé místo za projekt „Energeticky nezávislá obec“ a třetí místo pak získala ZŠ a MŠ Střelské Hoštice, kde sloučení a modernizace škol prospělo obyvatelům i přírodě. Obě zařízení mohou nyní efektivněji využívat společných zařízení jako jídelna a děti jsou od školky až po školu na jednom místě.

Kuriózní byla kategorie Kutil – nikdo z laureátů se nedostavil. Zvítězil Lukáš Čejna s nízkoenergetickým rodinným domem Slaměnka svépomocí postaveným z čistě přírodních materiálů. Druhý byl Juraj Hazucha s pasivním domem v Habrovanech, který spotřebuje o 80 % méně energie než běžné domy. Třetí místo získal Pavel Říha díky zimní zahradě s kamenným akumulátorem. Nikdo z laureátů si však cenu nepřevzal osobně. „Kutilové mají hodně práce,“ komentoval absenci moderátor Jan Kovařík.

Kdo je nejlepší? Hlasujte!

Ze sedmi nejúspěšnějších projektů nyní může každý vybrat svého favorita a dát mu svůj hlas internetovém hlasování. Do 15. září zde může každý ocenit projekt, který by si nejvíce zasloužil celkové vítězství a odměnu půl milionu korun. A odměnu mohou získat také hlasující – každý týden budou vybráni tři z nich a obdrží ceny od partnerů soutěže.

Vyvrcholení soutěže přijde 11. října, kdy bude v přímém přenosu ČT ze Střešovické tramvajové vozovny vyhlášen celkový vítěz. Vedle hlasování na internetu o vítězi rozhodnou také diváci v sále a tříčlenná porota ve složení Dana Bérová, Bedřich Moldan a Jan Kovařík při slavnostním vyhlášení. Vítěz pak postoupí do celosvětového finále soutěže Energy Globe Award.

Aplausu se zde dočkají také vítězové jednotlivých kategorií, kteří přeberou „ekologické Oskary“, tedy sošku, kterou E.ON za vítězství uděluje. Moderátor setkání s novináři, Jan Kovařík, doporučuje posilovat horní partie těla, neboť trofej váží 17,5 kilogramů a její držitelé jí musí během přímého přenosu bez problémů převzít. „Je to cena, která má velkou váhu,“ řekl mnohoznačně Kovařík.

Letošní novinkou je Cena eko energie společnosti E.ON, která je vyhlašována v rámci E.ON Energy Globe Award. Nominovány byly základní škola v Měcholupech poblíž Loun, kde žáci ve Školní ekodomácnosti porovnávají používání spotřebičů s energetickou třídou A+ a energetickou třídou D, ekologický hotel Mosaic House a ekologické projekty v obci Hostětín. Odměna, která čeká na vítěze, bude vyčleněna z prodeje eko elektřiny od E.ONu, minimálně to však bude 250 000 Kč. Hlasovat lze na internetu nebo prostřednictvím SMS.


reklama

Sedm vítězných projektů E.ON Energy Globe Award ČR 2011

předchozí    další
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Země - bytový dům na Roli v Jablonci nad Nisou od společnosti Gärtner.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Země - bytový dům na Roli v Jablonci nad Nisou od společnosti Gärtner.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Země - bytový dům na Roli v Jablonci nad Nisou od společnosti Gärtner.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Kutil - dům Slaměnka Lukáše Čejny postavený po vzoru našich předků.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Mládež - projekt Vltava-Moldau Školy česko-německého setkávání v Praze.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Voda - ekologické mytí cisteren u společnosti Pražské služby.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Oheň - energetický management od AB Facility v psychiatrické léčebně Jihlava.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Vzduch - domácí plnička CNG od Motor Jikov Group.
Vítěz E.ON Energy Globe Award ČR 2011 v kategorii Obec - Program podpory ekologického vytápění v obci Písečná.
 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist