https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sefove-evropskych-vyboru-parlamentu-se-zamerili-na-energie-i-pomoc-ukrajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéfové evropských výborů parlamentů se zaměřili na energie i pomoc Ukrajině

11.7.2022 15:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na zajištění energetické bezpečnosti, poválečnou obnovu Ukrajiny i rozšiřování EU se zaměřila dnes v Praze konference předsedů a předsedkyň parlamentních výborů pro evropské záležitosti (COSAC). Podle šéfů výborů z jednotlivých zemí je nutná jednota EU vůči ruské agresi a další podpora bojující Ukrajiny, zapomínat by se nemělo na začleňování zemí Balkánu a také Gruzie. Celodenní akce v Senátu je součástí českého předsednictví.
 

ČR si pro své předsednictví zvolila pět priorit. Soustředí se na zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení obrany, odolnost ekonomiky a odolnost demokratických institucí. Na konferenci témata představil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Českým úkolem je podle něj najít v unii jednotu a jasnou shodu na těchto opatřeních.

"Náš problém, problém Evropské unie není v tom, že bychom nevěděli, co máme dělat, ale je v tom, že to neděláme. To je zásadní rozdíl. Nemáme problém vědět, poznat, co je potřeba dělat. Problém je v tom, že potom nejsme schopní to realizovat," řekl na konferenci šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Narážel tak na to, že zajištění dodávek energií a zbavení se závislosti na ruských surovinách řešilo Česko už při svém minulém předsednictví v roce 2009.

Podle místopředsedy Evropského parlamentu Othmara Karase bude příštích šest měsíců zásadních a národní parlamenty a jejich výbory se budou zabývat zajištěním energií, cenami potravin, situací uprchlíků, sociální soudržností a zahraniční politikou. "Pokud postoupíme nyní, bude to dobré. Pokud ne, těžko se to podaří později," uvedl Karas.

Šéf sněmovního výboru pro evropské záležitostí Ondřej Benešík (KDU-ČSL) řekl, že řešení dopadů ruské agrese na Ukrajinu na obyvatele EU je ve spolupráci unijních zemí. Uvedl, že "evropskou perspektivu" vedle kandidátské Ukrajiny a Moldavska potřebují i země západního Balkánu a Gruzie. Podobně se vyjadřovali šéfové a šéfky výborů z dalších států.

Podle Bohdana Kliche z polského senátu je mimo jiné nutné zajistit dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu a připravit pro obnovu země "nový Marshallův plán". Na něj je potřeba vyčlenit asi 750 miliard eur (asi 18,5 bilionu korun), řekl Klich. Podle Antona Hofreitera z německého spolkového sněmu Německo některé další evropské země pro podporu Ukrajiny a v dodávkách zbraní nedělají dost. "Je velice důležité, abychom my jako zástupci parlamentů nutili naše vlády, aby víc podpořily Ukrajinu," uvedl Hofreiter.

Šéfové a šéfky výborů mluvili o urychlení přijímání opatření k posílení energetické nezávislosti na Rusku či o boji proti inflaci. Na jednání vystoupili i zástupci parlamentů Ukrajiny a Moldavska. Poděkovali za podporu kandidatury na členství v unii.

Zástupci COSAC se sejdou v Praze znovu od 13. do 15. listopadu na plenárním zasedání. Dorazí i zástupci parlamentů z Ukrajiny a Moldavska, zúčastnit se chtějí také zákonodárci ze Švýcarska, Norska, Gruzie, Kosova či Británie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist