https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-muze-zmirnit-dopady-spatneho-zakona-o-podpore-dukovan-upozornuji-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát může zmírnit dopady špatného zákona o podpoře Dukovan, upozorňují ochránci přírody

14.7.2021 14:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Senátorky a senátoři začali projednávat návrh zákona o podpoře nových jaderných reaktorů. Ve středu 14. července jej mají na programu tři důležité výbory (Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a Ústavně-právní výbor) a 21. července pak o jeho osudu rozhodne plénum. Jak uvádí Hnutí DUHA a sdružení Calla, norma jednostranně a mohutně zvýhodňuje nekonkurenceschopnou jadernou energii proti jiným zdrojům a staví ji tak mimo trh s elektřinou.
 

Senát podle nevládních organizací může zasáhnout a omezit bianco šek, který vystavila vláda a Poslanecká sněmovna, a limitovat dnes neomezenou garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů. Pozměňovací návrh k tomu podali společně senátorky Alena Dernerová a Jitka Seitlová a senátoři Lukáš Wagenknecht, Mikuláš Bek, Marek Hilšer, Petr Orel a David Smoljak.

Bez zastropování garantované výkupní ceny, kterou mají dostat nové velké reaktory na třicet až šedesát let svého provozu, budou na drahou jadernou elektřinu doplácet spotřebitelé elektřiny až do konce století, varují nevládní organizace. Zákonodárci také nebudou mít žádnou možnost ovlivnit výši štědré veřejné podpory, ta bude již pouze v rukou vlády, a to bez zákonného omezení.

Investiční náklady (bez nákladů na financování) na nový reaktor v Dukovanech by podle dostupných dat mohly být výrazně vyšší než doposud vládou uváděných 160 miliard Kč. Srovnání s obdobnými stavěnými reaktory ukazuje spíše na 250 miliard Kč (měrné náklady projektů stavěných ve Finsku, Francii, Velké Británii a Spojených státech dosáhly v březnu tohoto roku 7200 €/kW a v případě elektráren Vogtle v USA a v Olkiluoto ve Finsku došlo od té doby k dalšímu prodražení.

Významné zvyšování ceny v průběhu staveb atomových reaktorů je v posledních letech pravidlem. Návrh zákona předložený Sněmovnou vede k situaci, kdy rizika nese spotřebitel elektřiny, neboť neobsahuje limit pro garantovanou výkupní cenu.

“Celý zákon jen ukazuje, že atomová energetika se stala nekonkurenceschopnou a neobejde se bez štědré veřejné podpory," říká Edvard Sequens, energetický konzultant sdružení Calla. "Je nepředstavitelné, že za nový reaktor mají platit spotřebitelé elektřiny ještě v roce 2100, když máme mnohem levnější a bezpečnější cesty, jak zajistit dostatek elektřiny. Senát je nyní na tahu a může alespoň omezit navržené výkupní ceny elektřiny tak, aby dopady na spotřebitele nebyly příliš velké.”

“Návrh zastropovat garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových jaderných bloků částkou, která odpovídá horní hranici odhadů ministerstva průmyslu, je zcela bezkonfliktní," říká Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA. "Jde o pouhou pojistku pro případ, že by se projekt hrubě nevyvíjel podle předpokladů. Pravděpodobnost, že se tak stane, je podle vlády, ČEZ i potenciálních dodavatelů mizivá. Právě to je případ, kdy je rozumné k pojistce přistoupit.”

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu. Ministerstvo průmyslu a obchodu by podle dalšího opozičního ustanovení zákona smělo smlouvu o výkupu elektřiny z Dukovan uzavřít pouze v souladu s ústavním zákonem o bezpečnosti.

Sněmovna na podnět komunistů a Pirátů k zákonu přijala doporučení vládě, aby pro dostavbu dalšího jaderného bloku v České republice "vypsala otevřené mezinárodní výběrové řízení tak, aby zajistila co nejefektivnější, bezpečnou, ekonomicky a časově nejvýhodnější variantu s ohledem na národní bezpečnost". Vítězná nabídka by zároveň měla maximálně využít české dodavatele a stabilní a udržitelnou nízkou cenu elektrické energie.

Vládou navrhovaný zákon počítá s tím, že pokud bude výkupní cena vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 13:11
Stejně nepoatavíme ani ťok, tak se hádají o ničem.
Naši nezávislou energetiku můžeme začít pohřbívat už dnes, do konce desetiletí budeme nejspíš čistě a velmi silně dovozovou zemí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.7.2021 13:14 Reaguje na Pavel Hanzl
A můžeme poděkovat těm zelenejm " spasitelům " světa !

Stavět se bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 14:36 Reaguje na smějící se bestie
Bohužel, se zelenými to nic společného nemá, ti v naší politice vůbec žádné slovo nemají, ani v parlamentu nejsou.

Tendr na dostavbu Temelína zrušil Babiš už roku 2013 a nový nevypsal, je to problém bezpečnostní a ne zelený.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 14:38 Reaguje na smějící se bestie
I kdyby se ti naši mašlonci dohodli, koho vezmou do tendru, tak při našem hospodaření nám nikdo na mastodonta nepůjčí. A uhlí skončí do konce desetiletí a OZE z politických (ropáckých) důvodů rozvíjet nebudeme. Vidím to celkem černě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.7.2021 17:58
Pouze budoucnost ukáže, která cesta v energetice byla správná a kdo
udělal chybu a nebo tu výstavbu JE zhatil záměrně. Mi už je to fuk
a mladá generace si to musí vyřešit sama. Trestat ty dědečky ze
Senátu za chybné rozhodnutí nebude mít už efekt a tak je to na těch
mladých už nyní. Už nyní je ale pozdě, protože chrápeme 30 let a
žijeme z podstaty toho, co tu bylo za předchozích 40 let v energetice vybudováno. Chrápe až na výjimky celá Evropa a nebo se pouští do dobrodružství zvaného OZE, které se při masivní použití vymstí. Zbytek zastaralých stálých zdrojů výpadky neutáhne a i ty akumulace zvládnou
tak maximálně výpadky na pár hodin.
Naivita laiků manipulátorům nahrává svojí podporou do doby, než
následky pocítí lidé na svoji vlastní kůži. Zatím máme štěstí, že
jsou zde ti průkopníci, kteří předvedou tu "čistou" energetiku v praxi
dříve, než k ní dospěje i my. Pak dojde na urychlenou výstavbu spolehlivých zdrojů a riskantní prodlužováni životnosti těch stávajících. Prostě, kde
schází rozum a nahradí ho snění, tak je probuzení hodně bolestivé
a doufám, že nebude i tragické.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 19:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Zkuste přepnout koblihu z ruské demagogie na normál a zkuste se zamyslet nad tím, jaké starosti budou mít naši mladí za třeba 50 let.
Naše koncepce energetiky to rozhodně nebude, spíš to bude boj o holej život.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.7.2021 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč to bude boj o holej život? A byl by to boj o život, kdyby byla vyřešena nejdůležitější věc,tj. spolehlivá energetika?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 08:24 Reaguje na Jarka O.
Tou dobou nejspíš už klimatická změna vytvoří oblasti na Zemi, kde není pro člověka možno žít a lidé se z nich budou masivně stěhovat jinam, nejlépe do Evropy.
A u nás vysoké teploty zničí většinu ekosystému, takže budeme mít velký problém se základními potravinami. Navíc se objeví řada vážných problémů, o kterých nevíme (likvidace hmyzu).
Takže se dá očekávat, že zkolabuje náš už dnes křehký státní systém a pak ať se děje Vůle Boží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2021 19:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Tož bude u nás poušť a Sibiř Rusové osejí pšenicí.
Pak budeme škemrat ne o ropu a plyn, ale o pšenici.
To jen v nadsázce na váš klima alarmismus, kterým
tu argumentujete co? To, že chrápeme třicet let
a politici zaříznou JE pod záminkou bezpečnosti
státu, která je ohrožena nedostatkem elektřiny už
v dohledné době. Toho se dočkáme možná ještě my
a budeme škemrat možná i o tu elektřinu z východu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2021 13:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Rusové osejí kulový, jednak tam není úrodná půda a druhak to bude už patřit Číňanům.

Zajímavé je, že v klimatologii se zatím splňují jen ty nejalarmističtější scénáře.

Pokud si vzpomínám, tak celá 90. léta se intenzívně dokončoval Temelín. Nečasova vláda tendr na dostvbu JETE vypsala někdy v roce 2010 a soudruh to celé zrušil.

Takže to chrápání se vám smrsklo na 10 let.

Elektřinu z Východu nedostaneme ani ťok, ale jsme v celoevropské síti, takže ji budeme kupovat asi z Německa, který je stále exportérem.
Takže zase asi 4x neomylně špatně, jak dycky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist