https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/shell-prestane-nakupovat-ruskou-ropu-a-plyn-za-posledni-nakup-se-omluvil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Shell přestane nakupovat ruskou ropu a plyn, za poslední nákup se omluvil

8.3.2022 16:12 | KYJEV (ČTK)
Foto | Marc Rentschler / Unsplash
Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn, uzavře tam své čerpací stanice a ukončí další podnikatelské aktivity, které v Rusku má. Za to, že ropu nakupovala ještě minulý týden, kdy už zuřila válka na Ukrajině, se firma po kritice ve svém dnešním oznámení omluvila. Západní firmy jsou pod sílícím tlakem, aby své obchodní vztahy s Ruskem kvůli jeho vojenské invazi na Ukrajinu zpřetrhaly.
 

Shell uvedl, že jeho odchod z Ruska bude postupný. Firma ihned přestane nakupovat ropu na takzvaném promptním trhu, kde se nakupují suroviny k okamžitému dodání. Aktuální smlouvy už neprodlouží.

Po dohodě se zainteresovanými vládami pak začne ze svého dodavatelského řetězce co nejrychleji vyřazovat ruský zemní plyn. To podle Shellu ale může trvat až týdny a vést k problémům s dodávkami v některých rafineriích.

Firma bude postupně utlumovat rovněž obchod s ruským plynem, a to jak s tím, který se dodává sítí plynovodů, tak s tím ve zkapalněné formě. Shell zdůraznil, že to závisí na spolupráci s vládami a s dodavateli energií.

"Tyto společenské výzvy představují dilema mezi vyvíjením tlaku na ruskou vládu kvůli jejím zvěrstvům na Ukrajině a zajištěním stabilních a bezpečných dodávek energií v Evropě," uvedl generální ředitel Shellu Ben van Beurden. Zisk z prodeje ropy nakoupené minulý týden Shell věnuje na humanitární účely.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dříve napsal, že mu bylo řečeno, že Shell v pátek diskrétně nakoupil ropu. Apeloval proto na veřejnost, aby na tuto společnost i na další mezinárodní firmy tlačila a snažila se je přimět, aby takové nákupy zastavily.

"Jedna otázka pro firmu Shell: necítíte z ruské ropy ukrajinskou krev?" uvedl Kuleba na twitteru. "Vyzývám všechny uvědomělé lidi na celém světě, aby požadovali, že nadnárodní společnosti přeruší veškeré obchodní vazby s Ruskem," dodal.

Shell minulý týden sdělil, že je šokován ztrátami na životech na Ukrajině a že ukončí své společné podniky s firmou Gazprom. Tedy s ruským plynárenským kolosem, nad kterým má kontrolu ruská vláda.

Rusko se odmítání své ropy brání. Vicepremiér Alexandr Novak v pondělí varoval, že pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy, Moskva by mohla přerušit vývoz plynu na evropský trh. Na ruském plynu je Evropská unie závislá mnohem více než na ruské ropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:44
Tak treba hovoriť. Žádné okamžité odstřižení a podobné hurá akce, to nikam nevede a všichni je obejdou.
Nebudeme kupovat za spotové ceny a necháme dojet smlouvy, další ovšem už neuzavřeme. Kdyby to udělala POLOVINA kšeftařů, Puťka je do půl roku v dupě totálně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.3.2022 17:59
Peníze až na prvním místě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 18:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co mají teda dělat podle vás? Já vím.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 18:53 Reaguje na Pavel Hanzl
To není o penězích, to je o energetické potřebnosti - bezpečnosti.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

8.3.2022 22:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Nákup ruské ropy z tankerů po 28 doláčích byla ze strany Shellu nenažranost a podraz na ostatní rafinerie.Samozřejmě je to o penězích.Nyní když se ozvaly protesty tak z toho couvají.
Ovšem podle vás to bylo správné, protože tím zasáhli rusko víc, než kdyby ty tankery nechali plné na moři.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 08:01 Reaguje na Jaroslav Bobr
A co by asi na tom moři dělaly? Dopluly tam, kde je někdo koupí.
To, že se Shell omluvil a ukončil s Ruskem kšefty, považuji za velmi správné rozhodnutí. Kačáky nekačáky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.3.2022 14:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Na tom moři by stály Putina prachy a hovno z toho. Takhle se Putin ropy zbavil a ještě něco trhnul. Jo, míň než před válkou, ale v jeho situaci každých ár mega dolarů dobrých.

Ne že by se dalo čekat, že to pochopíte. Ale koukám, že ta vaše minulá spolupráce se Sovětským svazem začíná pěkně vybarvovat:-))). Njn, odříkaného chleba ...
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

8.3.2022 22:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist