https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skalni-mesta-se-mezi-pamatky-unesco-letos-nedostanou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skalní města se mezi památky UNESCO letos nedostanou

3.11.2002 12:38 | TURNOV (ČIA)
Základní nominační dokument pro zápis skalních měst Českého ráje do seznamu přírodních památek světového dědictví UNESCO převzali v ulynulých dnech v Turnově od ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) zástupci tří krajů - Libereckého, Královehradeckého a Středočeského, v nichž se chráněná krajinná oblast (CHKO) nachází. Informovala o tom vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová.
 

O zápisu se ale rozhodne až příští rok. "Naše žádost je s dosud utajovaným počtem dalších žádostí v Centru světového střediska UNESCO v Paříži. To vybere z celého světa 30 nových památek," řekla Šoltysová. Ochranáři musí do konce roku ještě doplnit plán péče o CHKO. Na jaře 2003 pak přijede expert Mezinárodního svazu ochrany přírody, který žádost prověří a jeho vyjádření bude mít pro případný zápis zásadní význam.

Podle poslance Františka Pelce (US-DEU) bylo klíčovým krokem pro možnost podání žádosti rozšíření CHKO Český ráj. "To se povedlo. Vláda letos v říjnu schválila rozšíření ze 100 kilometrů čtverečních na téměř dvojnásobek. Nyní je třeba, aby se podnikatelé připravili na zvýšený turistický ruch," uvedl Pelc. Podle jeho slov to přispěje i ke snížení nezaměstnanosti.

O zařazení na seznam UNESCO žádá 11 skalních útvarů. Nejcennějšími z nich jsou Příhrazské, Hruboskalské a Betlémské skalní město, Klokočské a Prachovské skály a Maloskalsko. Podle odborníků jsou tyto skalní útvary ve světě ojedinělé. Česká republika má v současné době v seznamu světového dědictví UNESCO devět kulturních, ale ani jednu přírodní památku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist