https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarna-heunisch-brno-zmeni-pouzivane-pojivo-u-odlitku-aby-snizila-zapach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárna Heunisch Brno změní používané pojivo u odlitků, aby snížila zápach

14.12.2023 23:17 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská Slévárna Heunisch začne u odlitků, při jejichž výrobě vzniká největší zápach, používat anorganické pojivo místo organického, informovalo vedení firmy. Slévárna dlouhodobě čelí kritice za zápach z výroby, stěžují si na něj obyvatelé okolních čtvrtí, na jejichž popud Jihomoravský kraj továrně nařídil na třetinu snížit emise těkavých organických látek (VOC).
 

Slévárna předložila koncem listopadu krajskému úřadu návrh řešení pro omezení pachových látek z výroby spolu se souhrnem dosavadních provedených prací a výsledků snižování pachové zátěže a VOC.

"Podle měření jsme snížili emise VOC látek téměř o dvě třetiny, tedy na hodnoty mírně nad 50 mikrogramy na metr krychlový. I přes jejich značný úbytek nedošlo k výraznému omezení pachové stopy. Prokázalo se to, co jsme deklarovali dříve – že snížení emisních látek neznamená přímou úměru v redukci pachů. Pokles emisí není zcela účinný způsob, jak eliminovat i pachovou stopu," uvedla mluvčí slévárny Kateřina Svobodová.

Nový typ organického pojiva začala slévárna používat v roce 2019 kvůli tomu, že šlo o pojivo nové generace, které je šetrnější k životnímu prostředí.

Protesty obyvatel z okolních čtvrtí vedly k tomu, že Jihomoravský kraj stanovil nové podmínky pro provoz slévárny. Mimo jiné je to přísnější limit pro těkavé organické látky a častější měření emisí, a to i u deseti nových látek, které se v jiných slévárnách neměří. Emise by měly klesnout na třetinu. Proti tomuto rozhodnutí se slévárna odvolala k ministerstvu životního prostředí, to ale dalo loni v červenci za pravdu krajskému úřadu.

Rozhodnutí letos v dubnu potvrdil i brněnský krajský soud, k němuž podala slévárna žalobu. Vedení firmy průběh soudního sporu až do jeho skončení nechce komentovat. Neupřesnilo ani, zda podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Slévárna Heunisch v brněnské Líšni vyrábí odlitky z šedé litiny složitých tvarů, které využívají výrobci nejen v automobilovém průmyslu. Právě složitost těchto tvarů vyžaduje použití dvou různých směsí. Z jedné je vyrobena forma a z druhé potom jádra, která umožňují vytvářet v odlitku dutiny. Největší množství emisí vzniká při tuhnutí taveniny a vytloukání odlitků z formy.

Naprostá většina výroby slévárny je určená pro zahraniční trh. Čtyři procenta odlitků ze šedé slitiny loni putovala k tuzemským odběratelům, zejména pro traktorovou výrobu firmy Zetor Tractors, se kterou továrna sousedí, a také do společností Tedom a Bock.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.12.2023 16:23
Majitelé jsou nyní Němci.
Ti zřejmě změnili původní postupy na ty německé, kde jim to možná voní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.12.2023 16:24 Reaguje na smějící se bestie
A na jaře instalovali nové odsávání, asi nízkej komín.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist