https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenske-ministerstvo-po-vyzve-ekologu-chysta-vetsi-ochranu-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenské ministerstvo po výzvě ochránců přírody chystá větší ochranu lesů

2.10.2017 09:13 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovenští ochránci přírody dlouhodobě upozorňují na nedostatečnou ochranu lesů v chráněných lokalitách.  Na ilustračním snímku Temné smrčiny, Kôprová dolina.
Slovenští ochránci přírody dlouhodobě upozorňují na nedostatečnou ochranu lesů v chráněných lokalitách. Na ilustračním snímku Temné smrčiny, Kôprová dolina.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Slavo Haladej / Wikimedia Commons
Slovenské ministerstvo životního prostředí po kritice probíhající těžby dřeva v chráněných oblastech ohlásilo sérii opatření na posílení ochrany přírody v národních parcích. Současně by se měla rozšířit rozloha území, kde nebude povoleno těžit dřevo.
 

Slovenští ochránci přírody dlouhodobě upozorňují na nedostatečnou ochranu lesů v chráněných lokalitách. Naposledy poukázali kromě jiného na masivní těžbu dřeva zejména v Nízkých Tatrách, které jsou národním parkem. Odlesnění značné plochy podle nich vedlo k povodním a ohrozilo chráněné druhy živočichů. Úřady na Slovensku dříve přiznaly také problémy ohledně zajištění ochrany své části karpatských bukových lesů, které se dostaly na prestižní seznam světových přírodních a kulturních památek UNESCO v roce 2007.

Ministerstvo životního prostředí chce v rámci připravovaných opatření rozšířit lokality takzvaných bezzásahových území a zvýšit jejich ochranu. Větší pravomoci by úřady měly dostat i při povolování těžby dřeva v chráněných oblastech, ve kterých neplatí nejpřísnější stupeň ochrany.

"Národní parky potřebují větší a účinnější ochranu. Je nejvyšší čas si ujasnit, jak vnímáme naše lesy. Zda jde jen o zásobárnu dřeva, nebo zda představují prostor pro ochranu vzácných druhů, příležitost pro relaxování lidí a rozvoj cestovního ruchu," uvedl ministr životního prostředí László Sólymos.

V současnosti může státní ochrana přírody na Slovensku bránit těžbě dřeva prakticky jen v lokalitách s nejvyšším, pátým stupněm ochrany, který platí například v přírodních rezervacích. Na územích s nižším stupněm ochrany lze omezovat těžbu dřeva jen při předpokladu ochrany vzácných biotopů. Podle ministerstva stávající pravidla ve skutečnosti neumožňují zajistit dostatečnou ochranu přírody a lesů.

Lesníci a ochránci přírody na Slovensku mají dlouhodobě rozdílné názory na péči o chráněné lokality. Zatímco ochránci prosazují ponechání přírody samovolnému vývoji, lesníci by uvítali možnost zásahu člověka. Odlišné názory obou táborů před deseti lety vyústily v demonstrace občanských aktivistů, kteří bránili lesníkům v chráněném území Vysokých Tater těžit dřevo po kalamitě. Loni se pro aktivní zásah v lesích, které napadl podkorní hmyz, vyslovilo slovenské ministerstvo zemědělství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist