https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensti-lesnici-zpochybnili-studii-ochranaru-a-ceskych-vedcu-o-poctu-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenští lesníci zpochybnili studii ochranářů a českých vědců o počtu medvědů

22.7.2023 02:09 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenští lesníci zpochybnili výsledky studie ochranářů a vědců z českých univerzit, že medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat. Národní lesnické centrum (NLC), což je státem zřízená organizace, ve své analýze odhadla, že v zemi žije 2500 až 3200 medvědů. To by znamenalo podobná čísla, jaká vykazují slovenští myslivci, kteří považují tuto chráněnou šelmu za přemnoženou.
 
Lesnické centrum, které má starosti kromě jiného lesnickou vědu a výzkum, označilo výsledek studie ochranářů a českých vědců za vysoce nepravděpodobný. Uvedlo, že v rámci tohoto projektu, který stanovil počet medvědů na základě analýzy DNA, bylo zřejmě sesbíráno a analyzováno málo vzorků. Tuto skutečnost podle něj potvrzuje i oponentský posudek, který vypracovala Technická univerzita ve Zvolenu.

NLC napsalo, že od roku 2000 do loňska se výměra území Slovenska, na kterém byl hlášen výskyt medvědů, zvýšila o více než dvě pětiny. To by znamenalo, že medvědi žijí na třetině celkové rozlohy Slovenska.

Lesnické centrum se podobně jako myslivci či někteří slovenští politici vyslovilo pro snížení stavu medvěda v nejohroženějších regionech země. "Areál současné populace medvěda hnědého zabral i hustě osídlené oblasti, kde se výrazně mění přirozené chování tohoto živočicha. Medvíďata každodenně vychovávaná vedle lidských pachů, zvuků a aktivit společnosti ztrácejí plachost a i své potomstvo budou učit, že člověk nepředstavuje riziko," uvedlo.

Téma medvědů využili někteří slovenští politici, kteří obsáhli odstřel těchto šelem v probíhající kampani před zářijovými předčasnými parlamentními volbami, Využili k tomu nedávné opakované střety medvědů s lidmi. Slovenský ministr životního prostředí Milan Chrenko dříve v tomto týdnu řekl, že situace je vážná a že se úřad snaží řešit střety medvědů s lidmi. Ohlásil posílení zásahových týmů. Ty už v současnosti vyhledávají a utrácejí problémové šelmy, jež ztratily plachost, zaútočily na člověka či opakovaně chodí do obytných lokalit. Například předseda parlamentu Boris Kollár v reakci uvedl, že zásahové týmy nevyřeší vzniklý problém, a za nutnost označil odlovení stovek medvědů.

Slovenští ochranáři jsou dlouhodobě ve sporu s lesníky či myslivci ohledně stavu medvědí populace v zemi a potřebě její případné regulace. Předloni Slovensko zaznamenalo první případ úmrtí člověka po útoku medvěda ve svých novodobých dějinách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (80)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 07:19
Ta stůdyje je názorným příkladem toho, že čí chleba jíš, toho píseň zpívej. Vědátoři dostali zaplaveno od ochranářů a od nich zřejmě dostali i výsleddek stůdyje. A mimochodem, pořád budu více věřit lidem, kteří jsou denně v terénu a znají svůj rajón, než partě vědátorů, kteří posbírají na omezeném území bobky a pak nějakým záhadným způsobem přepočítají medvědy na celé Slovensko.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2023 07:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

23.7.2023 08:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vědátoři na UK nic nezmanipulovali a studii provedli korektně. Dostali metodiku a nesmyslný počet vzorků. Nemohli spočítat nikdy skutečný stav 3000-4000kousků z polovičniho množství trusu a metodiky kdy se geneticky příbuzní v první linii nepočítají.
Podvod začal u kotelnika na Slovensku.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.7.2023 17:52 Reaguje na Miroslav Linda
Souhlasím. Nedostatečný počet vzorků z plochy nereflektující současné rozšíření medvědů. Vědátoři spočítali pouze to co dostali. Co mě zaráží je reakce ochranářů na porovnání výsledků se sčítaním v roce 2014. Podle nového by mělo být medvědů stejně nebo méně než v roce 2014. Populace se tedy nezvyšuje, spíš naopak a je potřeba ji přísně chránit. Otázkou je , jak tamní ochranáři ty medvědy chrání, když i přes jejich ochranu jejích počet klesá. Jak vypadá ten stejný či klesající počet medvědů asi nejlépe vědí ti co v dotčených oblastech žijí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.7.2023 09:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Taky 1*.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 10:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak určitě máš důkaz, že? :)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.7.2023 08:00
Nikdy bych si netípl, že ve věku FT se bude zkoumat zmíněnou archaickou metodou. Kdyby chodili na jedno místo, jako třeba na cintorínové svíčky, budiž. Ale když každý umístí FT na vhodné místo/ochoz, po měsíci dá jinam, za další měsíc zase úplně jinam, tak získají celoplošnou představu o pohybu i věkové struktuře. Desítky tisíc záznamů, k tomu nějaké mírný dopočet, a určitě to bude blíže odhadu lesníků. Četnost loňských i letošních kontaktů s civilizací tomu jen nasvědčuje.
Odpovědět
DA

DAG

22.7.2023 08:23 Reaguje na Karel Zvářal
Tak četnost kontaktů se zvýšila, ale Podle mě, ale z toho nejde usuzovat o nárůstů počtu medvědů. Může naopak chodit více lidí na území, kde medvěd žije. Je to prostě jeden z faktorů. Ale další informace, že je se rozšířil areál a to je další z faktorů. Pokud se medvědi neloví x let a není mortalita, tak je jasné, že růst populace po několika letech musí zrychlovat.
Spíš teda nechápu, kde udělali chybu ti vědci. Teda chápů. Prostě museli mít špatnou metodiku sběru vzorků. Buď jich sebrali málo nebo neobsáhli velkou část teritorii medvědů.
Taky o tom množství může být pravda někde "uprostřed".
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

22.7.2023 08:46 Reaguje na DAG
Sběr vzorků od 1 září do 30. dubna ( dva roky po sobě) v počtu asi 2200 kusů z přibližně čtyřiceti procent rozlohy území medvědem obývaného. Mohlo z toho vzniknout například číslo +3000?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2023 06:39 Reaguje na DAG
:-)) To nemůžete myslet vážně! Pokud vleze až na statek nebo skolí běžce na asfaltce v civilizaci (prakticky mimo les), není to normální. Právě že to je o počtech, kdy dominantní samci vytlačují omladinu ze svých velkých teritorií. Daleko více se nachodí, než najdou dost potravy, čímž narůstá množství kontaktů mezi nimi, potažmo i nervozita. Tak si zchladí žáhu na jiném objektu...

Na vých Moravu také občas zavítá, a kdyby ho nenašli na FT (možná ještě drápance na kmeni), tak o něm NIKDO neví, natož aby našel jeho tmel (úplná *o*otína)!!! Když rozmístí výdobytky techniky, spočítají nejen macky, ale všechny šelmy, i ty, o kterých ani netuší.
Odpovědět
va

vaber

22.7.2023 08:23 Reaguje na Karel Zvářal
stovky medvědů odloví a medvědi už nebudou chodit poblíž lidí,
to mně říká, že tam už žádní medvědi nebudou,
lidi, tedy tůristi, ne lesníci, ti dnes jezdí do lesa jen auty , se motají všude a pokud už medvědy neuvidí znamená to, že tam žádní nejsou ,
nebo je medvěd noční tvor,
je někde údaj kolik medvědů bylo pozorováno v jeden den a v jakých lokalitách,
ono je to naopak bych řekl,lidé chodí poblíž medvědů a ti se už nemají kde schovat
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

22.7.2023 08:40 Reaguje na vaber
....namají se kde schovat a tak se schovávají čím dál častěji v bezprostřední blízkosti osidlených míst. Parádní dedukce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 09:03 Reaguje na Jarek Schindler
To není o schování, ale o žrádle. Medvěd je sice šelma, ale je všežravec a ta rozloha lesa prostě tolik medvědů neuživí. Medvědí jídelníček obsahuje leckdy mnohem méně masité složky než jídelníček divočáka. Proto ty nájezdy medvědů u Ružomberoku na svíčky na místním hřbitově.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.7.2023 06:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Reaguji na to co bylo napsáno a pan vaber psal, že se už nemají kde schovat. Jinak je to o počtu.
Odpovědět
va

vaber

23.7.2023 09:09 Reaguje na Jarek Schindler
kde byla zaznamenána setkání s medvědem a kolik bylo u lidských obydlí a kolik v lesích,
dejte čísla ,
parádní dedukce je vaše ,že medvědi se schovávají u lidských míst,já nic takového nenapsal,
schovávají se v lesích ,ale tam je vždy vyplaší lidé ,protože lezou všude,
trošku si ty dedukce promyslete
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.7.2023 13:44 Reaguje na Karel Zvářal
A to je zatím medvěd,ale počkejte až se na Slovensku přemnoží rosomák
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.7.2023 10:05
Je tragické, když o množství šelem rozhodují ti, kteří jsou v lese jeden
den v roce a ještě v džípu. Těm, co tam jsou denně nikdo nevěří i kdyby
jich byly medvědy ročně napadeno desítky. Zoufalí lidé to vyřeší i pod
hrozbou trestu sami, když ti " vědátoři" určující to množství šelem
nebudou rozumní. Potravní nabídka není nekonečná a hlad je hlad. To si
musí uvědomit i ti "vědci" Pouze z trávy medvěd energii na zimu nezíská
a když se neurodí lesní plody a neuloví zvěř, tak "uloví" něco jiného.
Před 30 roky jsem viděl maliniště po medvědí hostině. Bylo zválené,
ohryzené větévky a všude medvědí trus(mimochodem značně zapáchající).
Ač jsem ho tam nezastihnul, tak jsem mazal do vesnice. Potom jsem tam
vzal na podzim turistický oddíl a místo stanů spaly děcka ve starém
salaši, protože do jeho okolí chodili medvědi na padaná jablka. Ten
pocit, že jsou ale někde sakra blízko jsem stále měl a ráno jsem se přesvědčil, že oprávněně. Jabloň u lesa měla čerstvě rozdrásanou kůru
a opět ten trus. Plachost je věc jedna, ale hlad ji lehce překoná!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 10:09 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale prd, to jsi akorát šel nadranej z hospody domů a ráno jsi se probudil v malinách.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.7.2023 10:13
Ono pravda bude složitá, všechna tvrzení budou v zásadě pravdivá. A problém bude i sucho, kdy ubývá potravy a velcí medvědi vytlačují mladé na okraj teritoria, kde si zvyknou na lidi. A takže počet kontaktů se prudce zvětšuje.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.7.2023 11:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pravda je vždy složitá. Proto mají různí extrémisté vždy jednoduchá řešení.
Útoky byly, jsou a budou. Nebudou pouze bez medvědů. Eliminovat by se měli pouze ti medvědi, kteří jsou nebezpeční (kteří navštěvují pravidelně lidská sídla) a ne ti, kteří žijí v lesích. Už sem to sem psal - slovenské hory dneska navštíví miliony lidí, desítky ročně zemřou. Ale ne kvůli medvědovi. Tatry, kde je ta lidská aktivita nejvyšší jsou zároveň místem s nejvyšší hustotou medvědů na Slovensku. Je tam více problémů? Nezdá se.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 11:51 Reaguje na Slovan
Když bylo kdysi v Tatrách medvědů 800, útoky byly hodně sporadické. Čím to asi bude?
Odpovědět
JP

Ján Prečuch

22.7.2023 19:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Těch 800 bylo cca před padesáti lety na celém Slovensku . A i to je odhad.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 20:04 Reaguje na Ján Prečuch
To nebyl odhad. Počet medvědů byl každoročně kontrolován a podle přírůstku byl stanovován počet povolenek k odstřelu. A mimochodem, o tom počtu jsme se učilii v zoologii v šesté třídě.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

23.7.2023 00:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já si pamatuji že jsem četl, že na Slovensku je cca 400 medvědů a že to je přiměřený počet.
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 00:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Sporadické byly hlavně informace o čemkoliv. Bývaly doby, kdy lidi mohli klidně a spokojeně žít i relativně blízko válečné fronty, protože TV a pisálkové je nemohli terorizovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2023 10:06 Reaguje na Pavel Dvořák
To není o sporadických informacích. Ti lesníci byli denně v terénu i tehdy a pokud by počet medvědů nesouhlasil s oficiálním vyjádřením, určitě by se to vykecalo. Navíc stát povoloval odstřel medvědů, takže nesmyslným chráněním bez možnosti odstřelu by akorát při.cházel o peníze.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2023 19:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Právě o tom to je. Jak sám víte, nikde venku přemnožené Draculovy medvědy nechtějí, dobře si hlídají svou nulu. No a je dost lovců, co po trofeji medvěda touží. Těch přemnožených se lidí zbavují všelijak, zatímco za odvezenou deku zaplatí šťastný lovec slušnou sumu. S takovou "politikou" se stát nejenže připravuje o devizy, ale hlavně ztrácí body u nespokojených voličů. Např ve Slovinsku je přiměřený odlov naprosto normální, tady úzkou skupinu z toho chytá hyster. Ale ono je potřebné projít i epochou oabsolutní ochrany, aby každý poznal a pochopil rozdíl mezi oběma přístupy. Prostě to profláknuté "přiměřeně" zde platí jako málokde jinde.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.7.2023 10:20
No ono je ve hře i jiná složka. V Taliánsku soud zrušil rozhodnutí o utracení, ale v diskusi zazněl jeden poznatek. V Itálii byla údajně vyselektována neútočná rasa medvědů no a pak si dovezli ze Slovinska obnovu krve.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

22.7.2023 11:32
Premyslim, co bych udelal kdybych byl obyvatelem takove vesnice
ohrozovane exponencialne rychle mnozici se medvedi populaci. Resp. co by se mi tak asi honilo hlavou... Dat ze zoufalstvi do nejake popelnice co ji medvedi radi navstevuji nejakou medvedi pochoutku ale otravenou... Jasne muselo by se tam napsat pro pripadne bezdomovce a lidi, co probiraji popelnice - "Prosim nesahejte na to je to otravene" Medvedi cist neumi....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.7.2023 15:37 Reaguje na Miloš Zahradník
V Rumunsku už vesničané nosí otrávené maso do lesa a pouze proto,
že EU nehodlá přistoupit na snížení počtu medvědů v Rumunsku. On
ten jed je sice hnus, ale je na rozdíl od kulovnice anonymní. Podle
kulky ztotožníte lovce, ale jedů a jiných sajrajtů je kolem nás
dost a snadno dostupných, jen vědět kterých.
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

23.7.2023 08:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Nejenom jedy. Nastražená oka a pasti jsou samozřejmostí s okolí mnoha vesnic. Bohužel i těžce zmrzačení medvědi. Jež pak ještě víc napadají dobytek a lidí.
V Itálii se nekontrolovaná ochrana vlka zvrhla v lidovou veselici kdy vlky tráví, střílí a chytají. Jejich těla věší na návěstidla a obecní cedule aby ukázali, že toho mají dost .
Místo požadované regulace pár problémových jedinců která nebyla dovolena, je populace vlka decimována. Slovem klasika "oni to tak chtěli".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 16:00
Hysterická ochrana medvědů na Slovensku má s hysterickou ochranou vlků u nás společný jeden rys. Nikdo neřekl, kolik těch šelem na území státu je limit. Protože ti, kteří ochranu prosazují, to neví a těm, kteří to ví, není umožněno říci svůj názor.
Odpovědět
JP

Ján Prečuch

22.7.2023 19:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ochrana medvěda není hysterická, myslím že o selekci a redukci se nediskutuje , jenom jde o to jak a o kolik.
Kdežto vlků je u nás opravdu jen pár - a nikoho neohrožují .
Nemluvě o tom jak nimródi střílejí rysy. Chudáci ti nikomu ovce nestrhavaji ani nenapadaji člověka a tak ukazuje rys společný rys nimrodů a to hlavně strelit si velkou šelmu.
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 00:23 Reaguje na Ján Prečuch
Jediné, co je tu hysterické, je Zbyněk Šeděnka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2023 09:03 Reaguje na Pavel Dvořák
Pokud je pravda, že je na Slovensku 2500 - 3000 medvědů, tak každý rok medvědí samci zabijí stovky medvíďat proto, aby se mohli pářit se samicemi. Když je totiž region přemedvědovaný, ty samice nemají možnost uchýlit se s těmi mládaty někam do bezpečí. Podle Vás je to normální a já jsem hysterický.
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

23.7.2023 08:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Naprostý souhlas. Kolik je maximum co krajina snese, populace bude stabilní a nebude docházet ke konfliktům s lidmi?
Od dob kdy tvrdí že medvědů je 400 a bylo jich 1200 nebyli ochotní říci kolik je ok. Protože by museli přiznat kolik jich reálně je , nebo říci nereálné číslo, po kterém by přišlo logicky reálné nezmanipulované sčítani a odstřel.

To stejné u nás vlk, bobr, vydra, v minulosti kormorán.
Je to fungující praktika, tak proč ji měnit.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.7.2023 08:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*.
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 00:11
Co těma medvědama posílit skomírající izolované evropské populace, jako je třeba ta v Pyrenejích?

wiki říká:
"Populace medvědů hnědých v Pyrenejích mezi Francií a Španělskem je velice nízká a čítá odhadem čtrnáct až osmnáct jedinců, z toho navíc nedostatek samic schopných rozmnožování."

By slovenský medvědů moc neubylo, kdyby slovenští politici jako gesto dobré vůle španělům věnovali řekněme 200 medvědů, ne? :) Byla by to super logistická operace, aspoň by si to hoši natrénovali. Daňovej poplatník to rád zaplatí. :)


Pokud snad někdo nezná to virální video, jak španělský medvěd zabil sebe a následně chcípla i napadená medvědice a její 2 mláďata.

https://www.youtube.com/watch?v=SgCLE6WKq0A


Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 00:19 Reaguje na Pavel Dvořák

Pardon, tady je lepší verze videa

https://www.youtube.com/watch?v=WIaTD62NMgM
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

23.7.2023 08:22 Reaguje na Pavel Dvořák
Pak by to nebyl medvěd pyrenejský ale Slováci na dovolené 😁
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 11:55 Reaguje na Miroslav Linda
Ta populace je před zhroucením. Není co ztratit.
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

23.7.2023 08:06
Od začátku všichni věděli že to bude podvod a jaká čísla vyjdou.
Seberu li 10 bobků na návsi, tak mi nevyjde kolik je psů v republice.

V 2014 bylo vzorků kolem 4000 a medvědů 1214ks. Vzorky sbírali myslivci, lesníci a dobrovolníci. Polovníci uváděli stav 1200-1400. Ochránci 400-600😂🤦🤦
V 2021 se pojistili aby vyšla správná čísla. Vzorků sebrala Budajova banda jen 2000 a poslali to místo Zvolenu do Práglu.
Vyšlo jim 1056ks!
Medvědů tedy nehledě na popsaný vzorec natality, zvýšený výskyt a sčítání polovníků za deset let ubylo😂😂😂😂😂😂😂
Polovníci uvádí stav 3500ks až za mne dost nadsazených 5000ks. Ochránci 1000 , tak s ohledem na všechny Baláže, Hulvy a Jebliky bych věřil lidem co jsou denně venku a netečou jim z monitoringu premnožených medvědů miliony👍
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 10:26 Reaguje na Miroslav Linda
Panečku, taková hromada důkazů že se jedná o podvod. Skoro přes ni ani nevidím. ;)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.7.2023 09:35
mě zaráží ta averze, agresivita, primitivismus některých čtenářů všeobecně proti vědecké obci Není to jen na tomto článku, ale prakticky jakýkoliv článek (klima, výzkumy v terénu atd) i na jiných serverech. Lidi, kteří se tím živí po celý život, studovali atd, jsou dehonestováni jako úplatná banda,aktivisti a kdovícoještě, lidmi, kteří tu přírodu maj zmáklou, páč chodí do lesa a ví co ví, vysoká škola života atd. Někteří se ani neumí podepsat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.7.2023 09:44 Reaguje na Robert Jirman
Mě zaráží úplatnost a diletantismus vědecké obce. Celá ta práce byla dělána na popud a pod taktovkou ochranářů. Proč nebyly sbírány vzorky na celém území, kde se medvědi vyskytují? Jejich princip je asi takový, jako bych spočítal obyvatele nějaké obce v podkrkonoší a na základě toho potom spočítal počet obyvatel republiky. Proč nebyl zohledněn názor pracovníků Lesů Slovenské republiky? Zaměstnanci, kteří jsou denně v terénu a mají perfektné přehled o svém rajónu, by měli mít co říct k výsledkům celé studie. Jenže to se ochranářům nehodilo, protože tyto informace by byly diametrálně odlišné od nějaké stůdyje.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.7.2023 09:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Opět opakem pravdy je pravda jiná. I vy i Jirman.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 10:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hele a nenapadlo tě, že třeba i ti lesáci můžou být podplacení? Třeba nějakým bouchačem, který si prostě chce picnout méďu? :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.7.2023 10:45 Reaguje na Petr Eliáš
Jasně, jeden bouchač podplatí desítky lesníků a celou správu Lesů Slovenské republiky, aby si mohl střelit medvěda. To by ho vyšlo levněji si ho zajet picnout do Slovinska.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 11:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak bouchačů je na Slovensku hodně. Jistě budou mít i nějaké sdružení a tedy i hodně peněz. ;)

A ta statistika bude také pěkně zfalšovaná - když se to počítá stylem: Méďa je započten v regionu A a když přeleze do regionu B, tak je započten znovu. To pak ta čísílka hezky rostou. :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2023 09:50 Reaguje na Robert Jirman
Víte, ono je to přirozené, a pomazanou skupinou určitě i očekávatelné. Pokud někomu systematicky "valím klíny", je logické, že si to nenechá (dlouhodobě) líbit. Na těch přemnožených medvědech je vidět, že varovná upozornění, jak celý "projekt" dopadne, nebrali naprosto v potaz (odignorovali).

Člověk už udělal jeden velký zásah do ekosystému, a to ten, že vymýtil vzteklinu. Proto se musí vlci regulovat jinak, tj zbraní. Medvěd jako všežravec se přemnoží stejně jako potkan nebo prase, to jsem uváděl opakovaně. Proč se z nich se neudělají "ikony", které se budou regulovat samy???

Neregulovaný stav medvědů se jistě projevuje i na chování i stavech rysa, které určitě nerostou, ale nanejvýš stagnují, pokud již není zaznámenáván pokles. Protože hladový medvěd navětří zbytky jeho kořisti a zpracuje do mrtě, podobně jako vlk. Takže rys je ze všech šelem na tom nejhůře, přitom on je dle mého názoru jediný adept na bezzásahový režim, neb ani neohrožuje zachování pastevectví, ani nenapadá návštěvníky lesa. Tento příběh je jen o tom, jací "odborníci" nám kážou, přitom veřejnost mají za neználky, keří o přírodě, ekosystému, úživnosti a různých vzájemných vazbách nevědí zhola nic. Takže sklízí jen to, co zaseli...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.7.2023 09:58 Reaguje na Karel Zvářal
No ba. Tak nějak. 👍
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2023 12:40 Reaguje na Karel Zvářal
Přesně tak. Když dny hladovějící rys uloví srnčí, tak by ji
měl teoreticky na týden, ale když mu ji sežere medvěd, tak
musí do dalšího úlovku hladovět. Rysí koťata se mohou taky
stát kořistí medvědů a vlků a nemusí jít pouze o pytláctví, které údajně snižuje jeho stavy. Pak je tu doprava a taky to, že místně té zvěře k ulovení moc není a jinde zase nemá
klid k životu. Kdyby rys lovil srnčí u nás na polích, kde
ji v zimě pobíhají stohlavá stáda, tak netrpí hlady a taky
by uživil i pět koťat a ne jedno, či dva. Je však vázán na
hory a odtamtud se zvěř v zimě stěhuje níže. To spícímu
medvědu nevadí a ani vlkům, kteří raději loví tam, kde
není mnoho sněhu. Rys je v tomto dá se říci chudák, který
je zásobuje potravou a sám o to více musí pracně lovit.
To ale těm mudrlantům nedochází, že ho možná tímto sami
likvidují!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2023 13:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Bylo tu kýmsi v nedávné diskusi naznačené/řečeno, že za (současný?-nespecifikoval) úbytek rysů mohou pytláci. Ale stejně tak tomu může být z důvodů kompetice mezi šelmami. Prostě někteří sluníčkáři žijí v představě, že když budou všechno chránit, tak všeho bude jen a jen přibývat, nebo alespoň zůstane stabilní. Prostě život je boj, a silnější vítězí. A taková pomoc přemnoženému nenažranému monstru jen umenšuje šance jiným šelmám v lese.

On ten gepard si neprošel tím "hrdlem láhve" kvůli své neschopnosti. On totiž patří mezi nejschopnější lovce, se 70%-ní úspěšností! Ale v přítomnosti hejna supů, všudybylů šakalů a hyen, má pramalou šanci odchovat vrh. Skupina samců ještě supy zažene, i šakaly, ale pro hyeny a lvy neznamenají nic víc, než zdroj potravy zadarmo. Levhart to vyřešil útěkem s kořistí na strom. Proto také v bezlesé krajině nežije, jen přechází. A proto také v některých parcích hyeny a šakaly regulují, neb turisté chtějí vidět rychlonohé ikony, a po parazitujících takyšelmách netouží. Což měšťáčkovi od kompu je těžké vyvětlovat.
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 12:33
Spor o konkrétní počet medvědů je hezká akademická debata, ale daleko důležitější je, jestli je krajina dokáže uživit, nebo nedokáže, ať už je jejich počet jakýkoliv. A na to, abychom to zjistili, nemusíme vůbec vkročit do lesa, protože přespočetní méďové si začnou hledat zdroje a teritoria jinde. Takže, otázka je, co s tím. Není lepší, než medvědy střílet ve velkém, je pomoct rozšířit na nová teritoria? :) Co třeba do Beskyd. :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2023 12:55 Reaguje na Pavel Dvořák
Oni do Beskyd pronikají sami, ale i tu narážejí na potravní nabídku
a hustotu osídlení a turistiky v Beskydech. Musíme se smířit s tím,
že tu nejsou podmínky pro bezproblémové soužití šelem a lidí. Tu
nejsou desítky kilometrů bez lidských obydlí, cest a tratí, jako
někde na Sibiři, či Aljašce. Nejsou tu ani Tatry s nedostupnými údolími a místy, kam noha turisty nevkročí. V Beskydech v době
dozrávání borůvek a sběru hub nenajdete ani hektar bez toho, že
tam nepotkáte člověka. Je to místo pro medvědy? Ano, ale pouze
tehdy, když odtamtud vyženete lidi, zrušíte turistické stezky,
vypálíte horské chaty a domky horalů. Přestane se těžit dříví,
aby nebyli medvědy ohroženi dřevorubci a koně těžařů. Pak zrušit
veškerou pastvu, aby nebyly zvířata lákadlem pro šelmy a bude
vymalováno bez těch luk, které generace horalů vyrvaly lesům.
Možné je tedy i to, ale má to význam a setká se to se souhlasem
dosud mlčící většiny rekreující se v lesích? Já tvrdím, že NE!
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 13:16 Reaguje na Břetislav Machaček
To je fakt, mě vůbec nenapadlo, jak obrovský přínos pro krajinu by medvědi mohli mít. :)
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

23.7.2023 13:19 Reaguje na Pavel Dvořák
Holt je nás moc. To ještě můžeme být rádi, že drtivá většina lidí sedí ve své králíkárně u televize a jít do lesa je ani nenapadne. To bychom teprve viděli, kolik nás ve skutečnosti je.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.7.2023 16:27 Reaguje na Pavel Dvořák
A proč pro krajinu. Té je to šumafuk kdo v ní chodí.
Myslím, že v Evropě už není další volné místo pro medvědy bez lidí. No a protože nemají jiného predátora než člověka, musí nastoupit lov (a buď medvědů nebo lidí).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.7.2023 09:07 Reaguje na Pavel Dvořák
Víte ono některým ochranářům jde o to, jak vyhnat lidi z přírody. Tu zákaz vstupu, tu omezení, tu problémové šelmy, tu zákaz byť obnovy staveb a stavby čehokoliv nového. Nestačí jim NP, PR, ale nejraději by si uzurpovali přírodu pouze pro sebe.
Oni se chtějí pasovat do role regulátorů a sečítačů
zvířat podle svých priorit(medvědí tým na Slovensku, vlčí hlídky a jiné skupiny). Sami bez kvérů do lesa
nepůjdou, ale lidem se zakážou i bránit. Ta taktika
se už jim daří v NP, kde VYVOLENÍ chodí do klidových
zón ZKOUMAT hnízdící tetřevy, protože ONI je neruší, jako turisté procházející po cestě kolem! Máme tu tak novou kastu NEDOTKNUTELNÝCH, kteří disponují patentem řídit přírodu podle svých představ! No a
tak nezbude nic jiného, než sedět u TV a koukat na
často zmanipulované ochranářské filmy ovlivňující
názory laické veřejnosti. Základem je boj proti
dosavadním ochráncům přírody(omezování lovu pro
myslivce a rybáře s vymýšlením pochybných zákazů
olověných broků a zátěží, lovu na živé nástrahy
a dokonce už i háčky atd.) Oni raději nechají
přestárlou zvěř a ryby shnít v přírodě, než aby
obohatily lidský jídelníček. Myslivce ale pokutují
i za kousek masa jako návnady na šelmy, které nelze nalákat na mrkev a rybářům místy i vnadit, protože
prý krmí plevelné ryby, které ZNEČIŠŤUJÍ vodu trusem. Co pak budou žrát dravé ryby? Samy sebe?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 10:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty bláho. Škoda že jsi se nenarodil ve středověku - tebe by inkvizice brala všema deseti. :D
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

24.7.2023 23:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak ochrana přírody je z principu ochranou před člověkem, a to se realizuje různými zákazy. Vidíte to zbytečně černě. Péče o krajinu a přírodu je týmová práce. Ochranáři prostě jen lobují za to, co vidí jako zájem přírody, je to jejich úloha v debatě. Jinými účastníky debaty jsou třeba myslivci, lesáci, nebo zemědělci. Společným úsilím ke světlým zítřkům. :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.7.2023 23:16 Reaguje na Pavel Dvořák
Ochrana přírody nebyla dříve proti člověku, nýbrž pro něj proti lidským špindírům a ničitelům. Ničení ekonomiky, politikařeni a strašení lidí, a schovávání pod roušku zájmu přírody není ochrana přírody ani debata. PS: počet obyvatel 10 mil., klesající.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.7.2023 16:34
Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí.
Pokud se dělá výpočet, tak hrozně záleží na koeficientech. Stačí zahrnout jen jiný odhad plochy výskytu a je.
Kdo způsobil, že náčelník vydává tak zvrácené údaje?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2023 18:57 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na hraničních přechodech jsme kdysi dělávali "přesnou" statistiku
a ta se na Silvestra sečetla přesně podle poučky, že statistika je
přesný součet nepřesných čísel. Výsledkem bylo, že v Polsku zůstalo
půl milionu Čechů a v ČR půl milionu Poláků. Pak to NĚJAK opravili
a bylo to šul nul! Tak nějak lze počítat i medvědy a jiné tvory.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 10:17
Nevím nevím. Moc důvěryhodně ten jejich odhad nevypadá. Také si dokážu taková čísla vycucat z palce. ;-) Raději budu věřit těm ,,podplaceným vědátorům,, , jak je nazývají místní chytrolíni. :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2023 06:54 Reaguje na Petr Eliáš
Víte ono se v zásadě jedná o to, že útoky medvědů na lidi v čase rostou. Měli bychom se bavit o tomto. Počet medvědů je zástupný problém a domnívat se, že existuje nějaké číslo, nějaký počet zlomu je nesmysl.
Rostoucí počet útoků je způsoben nadměrným počtem medvědů vzhledem k úživnosti krajiny.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 07:04 Reaguje na Slavomil Vinkler
1* hezky napsáno - o tom "bodu zlomu". Ta úživnost se rok od roku mění, např v závislosti na úrodě ovoce. Takže raději méně, ale dobře živených a spokojených, než přemnožené, nervózní, agresivní macky. Když začínali po II. ww na dvaceti, tak těch 600-800 byl luxusní počet, nebylo nutno do systému sahat. Ale dokud se to neodzkouší naostro, je těžké ideologům vykládat, že příroda si se vším SAMA nepomůže. Žádný medvědí ombudsman totiž není...
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

25.7.2023 08:36
Teď zrovna čtu:

https://hradecka.drbna.cz/zpravy/16372-v-nemocnici-zemrela-motorkarka-ktere-vbehl-v-sobotu-u-lovcic-do-cesty-srnec.html?utm_source=daynews&utm_medium=mail&utm_campaign=c1252

No hrůza. Je moc srnců! Všichni se z toho poserte! Je potřeba vystřílet srnce!

(že pošetilci jezdí po silnici na strojích, které nemají s bezpečností nic společného a jsou v silničním provozu tolerovány jen ze setrvačnosti, nevadí)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2023 09:01 Reaguje na Pavel Dvořák
A jak to souvisí s medvědy? V Indii taky nepočítají kolik nadbytečnejch ženskejch sežerou tygři. Je to ta správná kultura?
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

25.7.2023 09:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
S útokem medvěda, který byl způsobený vyloženě stupiditou napadeného člověka, to myslím koresponduje dobře. V tom smyslu, že chybu nelze hledat u zvířete, a je tudíž jedno, jestli váží 20, nebo 200 kilo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 09:13 Reaguje na Pavel Dvořák
Ten napadený to odskákal za stupiditu úzké skupiny sluníčkářů, kteří spoléhají na "samoregulační mechanismy". Přemnoženému agresivnímu medvědovi je celkem jedno, kdo mu přijde do rány. Tolik napadení v minulosti nebývalo, a je to jen a jen tím, že přemnožení vyvolává neklid až agresivitu.
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

25.7.2023 09:34 Reaguje na Karel Zvářal
Kromě agresivity medvěda je taky třeba se někdy zamyslet nad agresivitou člověka. Bojím se medvěda, tak jdu střelit medvěda. Za agresivním chováním je vždycky schovaný strach. U medvěda i u člověka.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2023 09:59 Reaguje na Pavel Dvořák
Ale tím, že nestřelí té agresi medvěda nezabráníte. A oddálení problému (ne vyřešení) jde jen zákazem návštěvy přírody všemi, lesníky počínaje (i dost lesníků je mezi napadenými). Ale medvědi jsou i na hřbitovech či zastávkách autobusu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 11:01 Reaguje na Pavel Dvořák
Máte zcela laickou, tj popletenou představu. Jestliže medvěd za bílého dne vleze na statek a napadne člověka, je to normální? Dělo se to v minulosti běžně? Proč myslíte, že lidé v minulosti velké šelmy vyhubili? Bylo to jednak kvůli škodám na majetku, ale také ze strachu z napadení. A je pitomost na entou, přejít z jednoho extrému (vyhubení) do absolutní ochrany. Kompromisem je regulovaný, tj kontrolovaný odlov, ale populace zůstává zdravá, vitální, dobře živená. To, co zavedli tzv ochranáři, jen dokazuje jejich absolutní nekompetentnost v v otázkách prevence nešťastných náhod.
Odpovědět
PD

Pavel Dvořák

25.7.2023 16:23 Reaguje na Pavel Dvořák
Hezká myšlenka: tím, že nestřelím, agresivitě nezabráním. :) To si zapamatuju. Problém přemnožených agresivních čoklů ve městě vyřešen. Od teď, jak se nějakej na mě jen křivě podívá, budu střílet a majiteli mrtvoly to řeknu. :)

Tak samozřejmě, že se dříve či později bude střílet. O problémech tohoto typu se píše roky, a mezitím méďů přibývá. Toto já beru jako takové oddychové, pohodové téma. Chráněného živočicha je nejen dostatek, ale dokonce i na rozdávání. Něco jako bývali kormoráni. :) Těch zábavných titulků kolem nich, moc jsem se pobavil. (Někdo tu ale něco naznačoval, že problém s kormorány se vyřešil. Jak to teď s nimi je? Vystříleni na zlomek počtu?)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 14:10
Dobrý článek. Kdyby se snížila početnost z červených a oranžových čísel na žlutá, určitě ubude konfliktních událostí. Ty právě pocházejí z okresů s největší hustotou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 14:11
https://news.refresher.cz/141368-Mapa-vyskytu-medvedu-na-Slovensku-Podivej-se-kde-muzes-na-dovolene-narazit-na-medveda-hnedeho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1038720&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=1038720&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=93vomdoeuJR-202307251105&dop_id=22062201

Zapomněl připojit
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2023 16:43
Moc hezký komentář:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-slovensko-ma-konecne-poradne-predvolebni-tema-medvedy-234276
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.7.2023 17:07 Reaguje na Slovan
Jen jsem to přelítl očima a říkám si, panebože, co to má za jméno? Kouknu znova, aha, žádný Maro Samec!-) Cíle bylo dosaženo, areál výskytu se podstaně zvětšil, takže v nových lokalitách pohlídat, v problémovém jádru se vrátit k poplatkovém lovu na slovinský způsob. Tam to funguje nepřetržitě a téma to před volbami asi nebude.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2023 18:55 Reaguje na Karel Zvářal
Ale jo, nemám s tímto návrhem moc problém.
Regulaci soustředit do problémových oblastí a zároveň hlídat každoročně populaci. Když už, tohle mi přijde nejlogičtější. Zároveň se ale nesmí zapomínat na prevenci a nedělat z každého konfliktu tragédii. Dřív těch konfliktů nebylo řádově méně, ale nepsalo se o tom tak. Média ale hledají senzace… a mají nemalý podíl na té hysterii.
Jak je v článku napsáno. Slovákům kolabuje zdravotnictví, lidé jim utíkají ze země a oni mají jako jedno z hlavních předvolebních témat medvědy…
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist