https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smlouva-o-dole-turow-je-podle-opozice-pro-cr-nevyhodna-a-uzavrena-ukvapene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smlouva o dole Turów je podle opozice pro ČR nevýhodná a uzavřená ukvapeně

22.2.2022 13:02 | PRAHA (ČTK)
Brabec vytkl Fialovu kabinetu mimo jiné to, že dojednala o něco nižší kompenzace, než jaké prosazovala bývalá Babišova vláda. Omezení výpovědní lhůty na pět let z původně prosazovaných 22 let, po kterou bude těžba v dole Turów trvat, podle Brabce zhorší českou pozici pro případné další soudní řešení.
Brabec vytkl Fialovu kabinetu mimo jiné to, že dojednala o něco nižší kompenzace, než jaké prosazovala bývalá Babišova vláda. Omezení výpovědní lhůty na pět let z původně prosazovaných 22 let, po kterou bude těžba v dole Turów trvat, podle Brabce zhorší českou pozici pro případné další soudní řešení.
Česko-polská smlouva o řešení dopadů těžby uhlí v příhraničním dole Turów je podle opozičních ANO i SPD pro ČR nevýhodná, její ukvapené uzavření vládou Petra Fialy (ODS) bylo chybou. V úvodu debaty ve Sněmovně o mezivládní dohodě to uvedli předseda ANO Andrej Babiš, bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a předseda SPD Tomio Okamura. Opoziční politici kritizují zejména dojednanou výpovědní lhůtu.
 

"Smlouva o Turówu je paskvil," prohlásil Babiš. Fialův kabinet podle něho "prodal část Česka za pár drobných", Česko navíc získalo jen pětiletou ochranu. "Za pět let budeme mít smolíka a nevysoudíme ani korunu," poznamenal Babiš.

Brabec vytkl Fialovu kabinetu mimo jiné to, že dojednala o něco nižší kompenzace, než jaké prosazovala bývalá Babišova vláda. Omezení výpovědní lhůty na pět let z původně prosazovaných 22 let, po kterou bude těžba v dole Turów trvat, podle Brabce zhorší českou pozici pro případné další soudní řešení. "Považuji to za velkou chybu, která se vymstí," řekl exministr. Pokud Polsko za pět let smlouvu vypoví, Soudní dvůr EU by mohl další českou žalobu odmítnout s tím, že se ČR měla lépe s Polskem dohodnout, míní Brabec.

"Bylo obrovské překvapení, jak rychle se ta dohoda upekla," uvedl bývalý ministr. Zopakoval, že podobnou dohodu mohla bývalá vláda uzavřít už loni, ale rozhodně nejednala s Polskem jako "ponížení prosebníci". Současná vláda podle Brabce naopak vyměkla. Důl podle exministra vydělá desítky až stovky miliard korun. Snížení polských kompenzací za vliv těžební činnosti z 50 milionů na 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) bylo proto nedůstojné, dodal ministr.

Česko v návaznosti na uzavření dohody stáhlo žalobu na Polsko u Soudního dvora EU. Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou polskou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem. Podle Brabce podzemní stěna nebrání dostatečně odtoku vody a dohoda umožní prohloubit těžbu více než 30 metrů pod úroveň hladiny moře.

Dohodu kritizoval jako nevýhodnou také šéf SPD Okamura, podle něj vláda smlouvu schválila tajně. "To je fatální šílená situace, vám vůbec nejde o lidi," prohlásil. Podle něj do roka v okolí Turówa vyschnou studně. Předseda poslanců SPD Radim Fiala v souvislosti se smlouvou obvinil kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů z toho, že "vyměkl" a ustoupil. Okamura se v projevu soustředil i na kritiku vlády v dalších oblastech. Fialův kabinet podle něj nepřišel s žádným řešením na snížení cen energií a potravin. "Vaším cílem je uvrhnout občany do chudoby, do exekucí. Pro občany neděláte vůbec nic," dodal.

Babiš, Brabec, Okamura i Fiala z SPD vystoupili jako řečníci s přednostním právem ještě před schvalováním programu schůze, o kterou požádalo ANO. Koaliční většina v dolní komoře může zabránit schválení programu schůze, která by pak skončila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.2.2022 14:45
Babiš měl roky na to, aby ten problém Poláky vyřešil. Neudělal nic Tak by měl držet hubu. Totéž platí o Schillerové.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.2.2022 16:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
O Turowu se dnes sněmuje, na netu si můžete pročíst projevy v originále a začít třeba tímhle:
https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Brabec-ANO-Polaci-jsou-velmi-tvrdi-vyjednavaci-693642
Odpovědět
ig

22.2.2022 15:07
Hrozí, že teď nám Poláci nakašlou, až budeme škemrat o uhlí... No co, holt se bude vozit z Austrálie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 18:14 Reaguje na
Ropáci - uhláci si vždycky poradí. Sice na to poscípe polovina lidstva, ale chujstym.
Odpovědět
ig

22.2.2022 19:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Polovina lidstva by vychcípala, kdybyste jim tu elektřinu z uhlí vypnul :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 20:33 Reaguje na
Ále houby, maká se na jiných zdrojích a nevím, kolik uhlí dělá výkonu celého světa, ale ani polovina to asi nebude.
Odpovědět
ig

23.2.2022 11:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak proč ty zdroje nemáme, když se na nich tak maká?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.2.2022 14:53 Reaguje na
To se bude vozit stejně, tuhle jsem četl článek, kde to nějací "hutníci":-) vysvětlovali, že je lepší, když se míchá uhlí z více zdrojů a že to uhlí od klokanů používají úplně běžně, současně s tím polským.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 18:22
Opozice je dnes zcela mimo demokracii a je to vyloženě nástroj nepřítele, který usiluje o rozvrácení celého státu.
To je slabé místo demokracie, totalita by se s tím vypořádala velmi svižně a jednoznačně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.2.2022 14:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Já to furt říkám, že vy jste vlastně v jádru zakalený bolševik:-))).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.2.2022 21:25
Vzpomínám si na diskuse k Turovu z podzimu, kdy někteří, kteří dnes dohodu
chválí, byli proti jakékoliv dohodě a žádali pouze uzavření dolu. Je vidět,
že vláda, kterou si přáli je přesvědčila, že je lepší dohoda, než nic a že
důl budou tolerovat. Dotyční se poznají a určitě zareagují, že to mysleli jinak. Prdlajs, pouze naskočili do vlaku a pojedou s ním klidně z kopce
až na slepou kolej. Prakticky vzato zastavení těžby je nemožné a ani by
nevyřešilo nedostatek vody. Vodovod mohl kraj, či stát postavit už dávno
a nečekat na odškodné z Polska. Občané by měli být prioritou před spory
o důl a mám obavu, že i nyní se vodovodu nedočkají v dohledné době. Ty
ostatní sliby o monitoringu a těsnících stěnách jsou lidem bez vody tak
leda na houby. Návrat spodních vod se dá očekávat až po zaplavení dolu
po ukončení těžby a to může trvat dalších 50 let. Ti lidé potřebují
vodu už nyní a kraj i stát už měli konat před mnoha a mnoha léty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist