https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snazime-se-lidem-ukazat-ze-konzum-neni-to-co-je-ucini-stastnymi-rika-laureatka-ceny-josefa-vavrouska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Snažíme se lidem ukázat, že konzum není to, co je učiní šťastnými, říká laureátka Ceny Josefa Vavrouška

14.7.2021 01:14 | BRNO (ČTK)
Lipka vznikla počátkem 90. let. Centrum, které původně tvořilo pět lidí, postupně vyrostlo v organizaci s desítkami zaměstnanců a pěti pracovišti. Korvasová nicméně podotkla, že "pospolitost a společný cíl i po tomto nárůstu zůstává".
Lipka vznikla počátkem 90. let. Centrum, které původně tvořilo pět lidí, postupně vyrostlo v organizaci s desítkami zaměstnanců a pěti pracovišti. Korvasová nicméně podotkla, že "pospolitost a společný cíl i po tomto nárůstu zůstává".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukázat lidem, že konzumní styl života jim štěstí nepřinese, patří k cílům činnosti brněnského centra environmentálního vzdělávání Lipka. ČTK to sdělila ředitelka organizace a pedagožka Hana Korvasová, která v Senátu převzala Cenu Josefa Vavrouška za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí. Podle Korvasové je také důležité inspirovat učitele v tom, jak s dětmi hovořit o složitých tématech tak, aby získaly motivaci zapojit se do řešení. Korvasová se věnuje environmentálnímu vzdělávání přes 40 let. Porotci Nadace Partnerství, která cenu uděluje, ocenili i podíl Korvasové na rozvoji centra, v jehož čele stojí 19 let.
 

"Vedla jsem v Letovicích několik oddílů mladých ochránců přírody a spolu s ostatními vedoucími jsme dostali pozvánku na 1. Jarní instruktorský kurz v Řikoníně. Vyrazili jsme do neznáma a já jsem vůbec nerušila, že jedu za lidmi, kteří mi obrátí život naruby," uvedla Korvasová k počátkům své profese. "Tam jsem se poprvé potkala s pojmem ekologie. Potkala s odborníky na botaniku, zoologii a taky metodiku, jak vést přírodovědný oddíl. Od té chvíle jsem věděla, že ekologická, dnes environmentální, výchova je to, co chci v životě dělat," dodala ekoložka, která pracuje také na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity.

Korvasová podotkla, že si Lipku "vymysleli" s kolegou Alešem Máchalem, do té doby pořádali vzdělávací akce amatérsky. "Dodnes žasnu, že to podařilo. Dostali jsme vilu v zahradě v Pisárkách a podporu města Brna, které nás vzalo pod svá křídla a dokonce nám dovolilo, abychom si vymysleli vlastní název Lipka - dům ekologické výchovy. Dnes už by se něco podobného asi nemohlo stát," míní pedagožka. Lipka vznikla počátkem 90. let. Centrum, které původně tvořilo pět lidí, postupně vyrostlo v organizaci s desítkami zaměstnanců a pěti pracovišti. Korvasová nicméně podotkla, že "pospolitost a společný cíl i po tomto nárůstu zůstává". Ocenila také pracovitost, vzdělání a tvořivost svých kolegů. "Je za nimi spousta práce, zájem o naše programy a projekty stále převyšuje naše možnosti," podotkla ředitelka.

Na dotaz ohledně proměny environmentálního vzdělávání Korvasová řekla, že před 40 lety děti vedli k lásce přírodě, učili je pozorovat, jak funguje a chránit ji. "Ochrana přírody znamenala práci v chráněných územích. Nestačilo k tomu mít pilku na vyřezávání náletů či pytel na odpadky. Nutné byly i vědomosti, co které území potřebuje. Věděli jsme, že kdo zasadí strom, nebude nikdy žádné stromy ničit," uvedla Korvasová. Postupem času však podle ní přišla složitá témata spjatá s klimatickou změnou. "Snižuje se biodiverzita, ubývá úrodné půdy i pitné vody. To vše v souvislosti s lidskou touhou po mnohdy nesmyslném blahobytu. Na Lipce se řídíme heslem 'Bohatý život skromnějšími prostředky' a snažíme se ukázat dětem i dospělým, že konzum není to, co je učiní šťastnými," zdůraznila ředitelka. Důležitými součástmi tohoto vzdělávání je podle ní i diskuse o globálních problémech a možnostech, jak jim přecházet a jak je řešit. "Inspirujeme učitele, jak mají o složité environmentální situaci mluvit s dětmi, aby nepropadly beznaději a zapojily se do řešení," dodala ekoložka.

K dalším plánům Korvasová uvedla, že by například ráda našla zázemí pro zaměstnance ředitelství, kteří teď pracují v různých částech Brna v pronajatých kancelářích, a sehnat peníze na rekonstrukci pobytového pracoviště Rychta v Krásensku. "Chtěla bych spolu s ostatními vytvořit podmínky pro zavedení vzdělávání o klimatické změně a vzdělávání k podnikavosti v jihomoravských školách. Je toho ještě hodně, ale uvidíme, co zvládnu a co už nechám ostatním. Jsem přesvědčena, že Lipka v jejich rukou pokvete a bude o ni stále zájem," uzavřela laureátka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.7.2021 18:28
Vzpomínám na skvělé časy v Brně. Lipka a Rezekvítek, to jsou pojmy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist