https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokoli-letos-podle-ochranaru-vyvedli-v-jesenikach-28-mladat-mene-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokoli letos podle ochranářů vyvedli v Jeseníkách 28 mláďat, méně než loni

12.10.2022 00:40 (ČTK)
Sokoli stěhovaví, kteří zahnízdili v Jeseníkách, letos vyvedli 28 mláďat. Oproti loňské sezoně je jich méně, tehdy jich ochránci přírody napočítali rekordních 41. Počet hnízdících párů je však posledních pět let stabilní a pohybuje se kolem dvou desítek, řekl ČTK vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj. Sokoli letos zahnízdili v Jeseníkách podvaadvacáté. První hnízdění v novodobé historii se datuje do roku 2001, od té doby opustilo hnízda v Jeseníkách na 350 mláďat.
 

Sokoli se na počátku tohoto století vrátili do Jeseníků po desítkách let, v roce 2001 zde ochranáři doložili první prokázané úspěšné hnízdění. "Od tohoto roku se snažíme o podrobný monitoring a sledujeme, že křivka úspěšně roste. Za těch 22 let se to posunulo na 20 párů, tato populace je stabilní zhruba již pět let v širším okolí Jeseníků, to znamená i v části Rychlebských hor a v části Nízkého Jeseníku," uvedl Šaj.

Navzdory nižšímu počtu mláďat hodnotí odborníci i letošní rok jako úspěšný - počet vyvedených ptáků sice meziročně kolísá, ale z pohledu stability populace je pro ně důležitější výrazně neklesající počet hnízdících párů. "Zhruba čtvrtina hnízd v letošním roce byla zpredována kunou, což je přirozený predátor, který se na tom negativně podepíše - může zničit vejce nebo malá mláďata. Je to noční zvíře, kuna se po skále dostane prakticky všude. Další úbytek nebo znehodnocení hnízdění může být i vlivem častého rušení," doplnil Šaj.

Podle ornitologa Tomáše Pospíšila, který spolupracuje s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, pomáhají při monitoringu a ostraze sokolích hnízd ochranářům nejen dobrovolníci, ale i fotopasti s okamžitým přenosem. "Díky nim máme obrovské množství jedinečných informací ze života sokolích rodin. Pro představu - na jedno hnízdění je to zhruba 100 000 snímků," uvedl ornitolog.

Údaje z fotopastí navíc umožňují ochranářům získat informace ze života sokolů, které dosud nejsou ani popsány v literatuře. Týká se to například otázky stability hnízdícího páru. "Například podle snímků z fotopastí máme doloženo, že se během hnízdění vystřídal samec. Po celou dobu měsíce sezení na vejcích se střídal samec se samicí a tři dny před líhnutím mláďat se tam objevil samec jiný," doplnil Šaj.

Sokoli si Jeseníky oblíbili především kvůli skalám, nyní jsou tyto hory jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v republice. Při hledání hnízd přitom podle odborníků využívají možnosti v přírodě, ať už jsou to stará krkavčí hnízda či kotlinky na skalních římsách. V Jeseníkách na rozdíl od chráněné krajinné oblasti Broumovsko či národního parku České Švýcarsko většinou nehnízdí na výrazně turisticky či lezecky frekventovaných místech, ochranáři tak nemusejí zásadně omezovat vstup návštěvníků.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist