https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sos-praha-obchvat-mesta-je-nutny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SOS Praha: Obchvat města je nutný

24.10.2001 15:17 | PRAHA (EkoList)
Vnější dopravní okruh Prahy považují za naprostou prioritu členové několika občanských sdružení v Praze 6. Novinářům to sdělil na dnešní tiskové konferenci David Maršík ze Sdružení na ochranu zájmu obyvatel městské části Praha-Řepy. Společnou výzvu šesti občanských organizací k dopravnímu řešení na severozápadě města dnes dostali zastupitelé hlavního města, městských částí Praha 5, 6, 7 a pražské čtvrti Řepy.
 

Podle Maršíka je logické, aby dostavba silničního obchvatu Prahy předcházela plánovaným projektům řešení přetížených komunikací v Praze 6. "Projekty typu "Břevnovská radiála" nebo rozšiřování stávajících komunikací podstatu problému neřeší. Pouze přivádějí stále větší množství automobilů do centra a ničí životní prostředí místním lidem," tvrdí Maršík. Rozšiřování nabídky k průjezdu městem bez fungujícího obchvatu je podle Maršíka urbanistický nesmysl. "Doprava je jako natlakovaná voda, najde si cestu tam, kde je to nejsnadnější," vysvětluje Maršík a dodává, že zastaralý systém radiál a výpadovek nabízí nejjednodušší cestu přímo přes město, místo okolo něj.

Občanská sdružení vyzvala zastupitele mimo jiné k posouzení veškerých dopravních řešení z hlediska vlivu na životní prostředí, k informování o zahájení a průběhu rozhodovacích procesů a k vyvarování se konfliktu zájmů. "Z jednání s úřady jasně vyplývá, že dnes není hlavním důvodem pro to, co se bude stavět, zda je to vhodné, ale zda je to dostatečně drahé," říká Maršík. Čím větší rozpočet projektu, tím víc peněz pro každého, kdo se ho účastní - naznačuje podezření Maršík.

Výzva vznikla z iniciativy koalice SOS Praha a podepsalo se pod ní šest občanských aktivit - Eko Břevnov, Sdružení na ochranu zájmu obyvatel městské části Praha-Řepy, Eko Bílá hora, Klub přátel Ruzyně, Mateřské centrum Řepík a Horní Řepy. "Občané jsou znechuceni politickými tahanicemi okolo dopravního řešení v Praze 6, kdy politici štvali občany jedné městské části proti občanům v druhé," řekl na tiskové konferenci Petr Štěpánek z SOS Praha. Podle něj je pro zastupitele výzva hozenou rukavicí. "Doufáme, že to politici vezmou vážně a rukavici zvednou," uzavřel Štěpánek.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist