https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-otevrel-pripad-udajneho-tyrani-zvirat-na-farme-u-hustopeci-nad-becvou-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud otevřel případ údajného týrání zvířat na farmě u Hustopečí nad Bečvou

8.6.2021 00:33 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Přerovský soud otevřel případ údajného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, kterou se loni zabývala veterinární správa i policie. Z týrání je obžalován zástupce farmy Petr Graca, vinu u soudu striktně odmítl. Podle žalobce farma chovala skot ve zcela nevyhovujícím stavu, kdy se zvířata pohybovala v bahně a výkalech, u soudu to potvrdili i zástupce krajské veterinární správy a pracovnice hranického městského úřadu. Při kontrole bylo nalezeno i uhynulé tele. Obžalovanému hrozí až tři roky vězení. Případ byl odročen na 8. července.
 

Graca podle žalobce jako osoba zodpovědná za chov nezajistil od přesně nezjištěné doby do února 2020 vyhovující podmínky pro chov zvířat, zejména skotu. Státní zástupce uvedl, že výběh byl pokryt souvislou vrstvou bahna a výkalů až do výšky 30 centimetrů bez jakékoli podestýlky. "Zvířata měla hladem propadlá břicha, těla měla znečištěna bahnem a výkaly. Zřetelné bylo velké vyčerpání skotu, který usínal vestoje, i úbytek hmotnosti," uvedl žalobce Ivo Krobot. Obžalovaný je souzen za týrání zvířete zvlášť trýznivým způsobem. Na farmě bylo totiž nalezeno mrtvé tele, muž podle obžaloby nezajistil odpovídající místo pro březí krávu. "Ponechal ji ve venkovním ohrazeném výběhu, kde došlo k porodu živého telete, které zapadalo do vrstvy bahna a výkalů, kde se nemohlo postavit a napít od matky, a které nakonec zemřelo dehydratací," uvedl žalobce.

Graca před soudem vše popřel, tvrdil, že kontrola krajské veterinární správy nebyla provedena podle zákona. Hájil se tím, že loni v únoru bylo kvůli vydatným srážkám ve výběhu mokro, a výběh byl proto rozšlapaný. "Zvířata ale měla přístup do stájí, kde se pravidelně uklízelo. To, že by byla hladová, není pravdou, krmilo se ráno a odpoledne. V době razie veterináři záměrně krávy drželi venku a nepustili je dovnitř, kde už byly stáje uklizené," tvrdil dnes u soudu Graca. "Zvířata zanedbaná nebyla, všechna přežila. Je to výmysl k pošpinění jména naší farmy," doplnil Graca. K uhynulému teleti uvedl, že šlo o předčasný porod a jalovice neměla vyvinuté vemeno. Ze úhynu viní veterináře, který prý na místě zvířeti nepomohl.

Výpověď obžalovaného podpořili zaměstnanci farmy, tvrdili, že kvůli rozbahněnému výběhu natáhli elektrické ohradníky, ale při kontrole jej krávy přetrhaly a zvířata se ocitla v největším bahně. Verzi žalobce naopak potvrdily zaměstnankyně hranického úřadu, které byly u kontroly, i Miroslav Lakomý z krajské veterinární správy. "V kotcích to vypadalo velice tristně, na podlahách se nacházel pouze trus bez podestýlky. Podklad výběhu byl komplexně rozbahněný, nebylo tam ani jedno suché místo," vypověděl svědek. Na místě našel už chladné tele. "Ve výběhu jsem se doslova brodil bahnem," podotkl Lakomý.

Zástupce krajské veterinární správy upozornil i na to, že v době kontroly nesouhlasil počet evidovaných zvířat, na farmě jich byla jen zhruba polovina. Za porušení veterinárního zákona uložila Státní veterinární správa chovateli pokutu 45 000 korun. "Porušení veterinárního zákona spočívalo v tom, že chovatel měl den před uskutečněnou kontrolou přemístit na Slovensko 13 kusů skotu, 45 koz a devět ovcí, aniž by si před přesunem vyžádal veterinární osvědčení," řekl ČTK Petr Majer z tiskového odboru SVS. Farmě poté odebral Státní zemědělský intervenční fond farmě prestižní ocenění Klasa a Regionální potravina. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

8.6.2021 09:00
Zase další neviňátko.... jistě je to kampaň...... dnes je v ČR v módě ze všeho obviňovat druhé a sám si hrát na oběť....
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

9.6.2021 10:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
ale proč u článku nejsou ilustrační fotky z onoho chovu ? a takový "chov" měl označení klasa a regionální potravina ? co vyráběli ? proč ale dle stejného paragrafu nejsou stíhaní i vlastníci klecových chovů nosnic, odchovny prasat a množírny psů ? ještě žáden z nich sedět nešel ! nějaká podmínka ? pchééé !!!
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.6.2021 10:53 Reaguje na radim buffalo tobias
To je jednoduché, protože klecové chovy nosnic a chovy prasat odpovídají legislativě a k objektivnímu týrání zvířat ve smyslu tělesného utrpení vedoucího k vyčerpání a smrti hlady v hromadě hnoje tam nedochází. Kdežto tento "chovatel" zvířata týral skutečně a porušil, co mohl.
Klasa ani Regionální potravina nesledují úroveň péče o zvířata, od toho jsou veterináři. Značky kvality hodnotí výrobek a upřímně, na sýru a mléce nepoznáte, jestli je ze šťastné nebo nešťastné krávy. Výrobky byly v pořádku a protože porotě chutnaly ( a máslo bylo dokonce BIO, farma je ekologická), tak dostaly ocenění.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist